Joulun odotukseen kuuluvat usein piparkakkujen tuoksu, jouluruokien valmistelu ja kodin valmistelu juhlaa varten. Samalla ilmassa voi olla kiirettä ja jännitystä – ja osallistuminen vaikkapa Myllyn Paras Piparinleivonnan SM-kisoihin!

Tältä sivulta saat parhaat jouluruokien ja joululeivonnaisten reseptit. Olemme koonneet yhteen supersuosittuja klassikoita, nopeita ja helppoja reseptejä sekä uusia ideoita. Joulu on monelle vuoden tärkein juhla, jolloin kokoonnutaan yhteen sukulaisten ja ystävien kanssa. Tutut jouluruokien tuoksut ja maut tekevät joulun, ja joulun paras hetki voi olla hiljentyminen aatonaaton iltaan joulutorttujen ja glögilasillisen kanssa kinkun paistumista odotellen. Kokoa oma piparkakkutalo, tarkista ohjeet kinkun paistoon, leivo taatelikakku tai tee joulutorttuja. Tehdään yhdessä hyvä joulu!

Jouluvalmisteluja kannattaa pohtia hyvissä ajoin etukäteen: Montako ihmistä on kokoontumassa joulunviettoon, miten ehkä erilaisetkin jouluperinteet saadaan soviteltua yhteen ja mitkä ruuat tai joulun perinteet ovat kullekin tärkeimpiä.
Jouluruokien ja leivonnaisten suunnittelun voi aloittaa vähitellen jo syksyn aikana, jotta voisi välttyä joulustressiltä tai kiireeltä aattoillan lähestyessä. Toisille tosin kiirekin kuuluu jouluvalmisteluihin.

Näin jaksotat jouluvalmistelut

Etukäteen voi tehdä pakastimeen kuivakakkuja ja joululaatikoita. Ainoastaan perunalaatikon rakenteelle pakastaminen ei tee hyvää. Laatikot kannattaa nostaa sulamaan jääkaappiin jouluateriaa edeltävänä päivänä. Myös kinkku kannattaa tilata hyvissä ajoin.
Piparkakut kestävät säilyttämistä viileässä jonkin aikaa, jos vain herkkusuut saa pidettyä loitolla. Joulupöydän kalaruuat kannattaa hankkia vasta viime hetkillä; ne ehtivät marinoitua parissa päivässä ennen joulua. Joulutortut valmistuvat nopeasti, jos valmiina on luumuhilloa ja pakastimessa torttutaikinaa – saat helposti herkullista tarjottavaa yllättäen pistäytyville vieraille.

Joulupöydän ruuat

Joulun perinteisiä laatikkoruokia ovat etenkin lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja imelletty perunalaatikko. Monet ovat kokeilleet myös uudempaa tulokasta, bataattilaatikkoa.
Joulukinkku on säilyttänyt paikkansa joulupöydän pääruokien keskuksena, mutta yhä useammat kokeilevat sen tilalla myös muita vaihtoehtoja kuten kalkkunaa tai kokonaan kasvispohjasta seitania. Jos päädyt tuttuun kinkkuun, muista ottaa se ajoissa sulamaan ja seuraa paisto-ohjeita.

Laatikot ja kinkku kaipaavat rinnalleen jotakin raikasta. Joulupöydän perinteisin salaatti on kauden juureksista valmistuva rosolli. Joulupöytään sopii myös vihersalaatti ja täyteläisemmät, majoneesi- tai kermaviilikastikkeella höystetyt salaatit.

Poimi parhaat jouluruokien reseptit:

Joululeivonnaiset ja joulun jälkiruoat

Joulun kahvi- ja glögihetkiin on mukava valmistaa tarjottavaksi perinteisiä kuivakakkuja, näyttäviä täytekakkuja sekä pikkuleipiä. Kauniisti pakatut joulukakut ja pikkuleivät ovat hyvä idea joululahjaksi tai viemisiksi kylään mennessä.
Piparkakkujen leipominen on mukavaa puuhaa koko perheen voimin, eikä haittaa, vaikka samalla tulisi syötyä myös enemmän tai vähemmän itse taikinaa – monen mielestä se on parasta piparkakuissa! Joulutorttuihin kannattaa kokeilla perinteisen luumuhillon sijasta myös omena- tai inkiväärihilloa.

Tutustu joululeivonnaisten resepteihin:

Ideoita joulupöytään

Joulun tunnelman tekevät tuttujen ruokien ja joulunviettoseuran lisäksi koristeet ja kattaus. Tutustu erilaisiin joulumenujen vaihtoehtoihin ja poimi omaan makuusi sopivat ideat. Kokeile myös syötävien koristeiden valmistamista.

Katso kaikki ideat joulupöytään

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä