Jouluruoka on yhdessä lahjapaperien rapinan ja kodin koristelun kanssa tärkeä osa juhlan valmistelua. 

Tältä sivulta saat parhaat reseptit jouluruokiin ja joululeivonnaisiin. Olemme koonneet yhteen suosittuja joulupöydän klassikoita, nopeita ja helppoja reseptejä sekä uusia, raikkaita ideoita.

Joulu on monelle vuoden tärkein juhla, jolloin kokoonnutaan yhteen sukulaisten ja ystävien kanssa. Tutut jouluruokien tuoksut ja maut tekevät joulun, ja joulun paras hetki voi olla hiljentyminen aatonaaton iltaan joulutorttujen ja glögilasillisen kanssa kinkun paistumista odotellen. Kokoa oma piparkakkutalo, tarkista ohjeet kinkun paistoon, leivo taatelikakku tai tee joulutorttuja. Tehdään yhdessä hyvä joulu!

Joulun valmisteluun kannattaa ryhtyä jo hyvissä ajoin. Kannataa jo etukäteen pohtia seuraavia asioita: 

 • Montako ihmist√§ on kokoontumassa joulunviettoon?
 • Miten ehk√§ erilaisetkin jouluperinteet saadaan soviteltua yhteen?
 • Mitk√§ ruuat tai joulun perinteet ovat kullekin t√§rkeimpi√§?

Näiden kysymysten avulla löydät linjat joulun valmisteluun. Jouluruokien ja leivonnaisten suunnittelun voi aloittaa vähitellen jo syksyn aikana, jotta voisi välttyä joulustressiltä tai kiireeltä aattoillan lähestyessä. Toisille tosin kiirekin kuuluu jouluvalmisteluihin.

Näin jaksotat jouluruokien valmistamisen

 • Etuk√§teen voi tehd√§ pakastimeen kuivakakkuja ja joululaatikoita. Ainoastaan perunalaatikon rakenteelle pakastaminen ei tee hyv√§√§. Laatikot kannattaa nostaa sulamaan j√§√§kaappiin jouluateriaa edelt√§v√§n√§ p√§iv√§n√§.
 • My√∂s kinkku kannattaa tilata hyviss√§ ajoin.
 • Piparkakut kest√§v√§t s√§ilytt√§mist√§ viile√§ss√§ jonkin aikaa, jos vain herkkusuut saa pidetty√§ loitolla.
 • Joulup√∂yd√§n kalaruuat kannattaa hankkia vasta viime hetkill√§; ne ehtiv√§t marinoitua parissa p√§iv√§ss√§ ennen joulua.

VINKKI: Joulutortut ovat valmistuvat nopeasti, jos valmiina on luumuhilloa ja pakastimessa torttutaikinaa ‚Äď saat helposti herkullista tarjottavaa yll√§tt√§en pist√§ytyville vieraille.

Joulupöydän ruuat

 • Joulun perinteisi√§ laatikkoruokia ovat etenkin lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja imelletty perunalaatikko. Monet ovat kokeilleet my√∂s uudempaa tulokasta, bataattilaatikkoa.
 • Joulukinkku on s√§ilytt√§nyt paikkansa joulup√∂yd√§n kunniapaikalla. Yh√§ useammat kuitenkin kokeilevat sen tilalla my√∂s muita vaihtoehtoja, kuten kalkkunaa tai kokonaan kasvispohjasta seitania. Jos p√§√§dyt tuttuun kinkkuun, muista ottaa se ajoissa sulamaan ja seuraa paisto-ohjeita.
 • Laatikot ja kinkku kaipaavat rinnalleen jotakin raikasta. Joulup√∂yd√§n perinteisin salaatti on kauden juureksista valmistuva rosolli. Joulup√∂yt√§√§n sopii my√∂s vihersalaatti ja t√§ytel√§isemm√§t, majoneesi- tai kermaviilikastikkeella h√∂ystetyt salaatit.

Poimi parhaat joulupöydän reseptit:

Joululeivonnaiset ja joulun jälkiruoat

 • Jouluiseen kahvip√∂yt√§√§n on mukava valmistaa tarjottavaksi perinteisi√§ kuivakakkuja, n√§ytt√§vi√§ t√§ytekakkuja sek√§ pikkuleipi√§. Kauniisti pakatut joulukakut ja pikkuleiv√§t ovat hyv√§ idea joululahjaksi tai viemisiksi kyl√§√§n menness√§.
 • Piparkakkujen leipominen on mukavaa puuhaa koko perheen voimin, eik√§ haittaa, vaikka samalla tulisi sy√∂ty√§ my√∂s enemm√§n tai v√§hemm√§n itse taikinaa ‚Äď monen mielest√§ se on parasta piparkakuissa!
 • My√∂s joulutortut kuuluvat asiaan. Joulutorttuihin kannattaa kokeilla perinteisen luumuhillon sijasta my√∂s omena- tai inkiv√§√§rihilloa.

Tutustu joululeivonnaisten resepteihin:

Ideoita joulupöytään

Joulun tunnelman tekevät tuttujen ruokien ja joulunviettoseuran lisäksi koristeet ja joulupöydän kattaus. Tutustu erilaisiin joulumenujen vaihtoehtoihin ja poimi omaan makuusi sopivat ideat. Kokeile myös syötävien koristeiden valmistamista.

Katso kaikki ideat joulupöytään

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä