Porkkanakakku

Porkkanakakku

Täyteläinen porkkanakakku on kahvi- ja juhlapöydän klassikko. Hienoksi raastettu porkkanaraaste tekee taikinasta mehevän ja tuloksena on ihanan kostea, muhkea kakku.

Porkkanakakku on myös erittäin toimivaksi todettu juhlatarjottava: kakun voi leipoa jo juhlia edeltävänä päivänä ja kuorruttaa juhlapäivänä. Porkkanakakun voi myös pakastaa ja ottaa sulamaan juhlapäivän aamuna. Sulanut kakku päällystetään kuorrutteella. Arkisempaan tilanteeseen tämä erittäin mehevä kakku toimii hyvin jopa ilman kuorrutetta.

Tässä reseptissä taikinaan laitetaan runsaskuituisia sämpyläjauhoja ja tummaa sokeria. Gluteenittoman version porkkanakakusta saa käyttämällä taikinaan gluteenitonta jauhoseosta ja vuokaan gluteenittomia korppujauhoja. 

Jos syöjinä on lapsia tai lapsenmielisiä, taikinan voi paistaa vaikkapa pupun muotoisessa kakkuvuoassa. Kakkutaikinasta voi valmistaa myös muffineja: jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

Porkkanakakun kuorrute tehdään perinteisesti tuorejuustosta. Kuorrutteessa kannattaa käyttää täysrasvaista versiota tuorejuustosta, sillä sen rakenne pysyy kuorrutetta tehdessä parempana kuin vähärasvaisen version.

Koristele kuorrutettu kakku esimerkiksi hasselpähkinärouheella. Juuri ennen tarjoamista voit vielä raastaa Julienne-leikkurilla kakun päälle muutaman kauniin porkkanalastun.

 

noin 12 palaa
Taikina:
2dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
2dltummaa ruokokidesokeria tai fariinisokeria
2tlkardemummaa
2tlvaniljasokeria
2tlleivinjauhetta
2dlporkkanaraastetta
2kananmunaa
2dljuoksevaa (pullo)margariinia tai rypsiöljyä
2dlkermaa tai kevytkermavalmistetta
Kuorrutus:
100gvalkosuklaata
100gtuorejuustoa
1tlvaniljasokeria
½dltomusokeria
hiven sahramia tai kurkumaa tai muutama tippa keltaista elintarvikeväriä
Voiteluun:
rasvaa
Myllyn Paras Korppujauhoja

Valmistusohje

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1,8 l) ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50-60 min. Anna kakun jäähtyä 10 min ennen kumoamista.

Valmista kuorrutus. Sulata suklaa, ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri, mausta vaniljalla. Värjää halutessasi kuorrute sahramilla, kurkumalla tai elintarvikevärillä.

Levitä kuorrutus hieman jäähtyneen kakun tai muffinien päälle.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (7)

Muutin tekotapaa ja vatkasin ensin munat ja sokerin, lisäsin sen jälkeen öljyn sijaan voisulan ja ja raastetun porkkanan vuoronperään kuivien aineiden kanssa. Kuorrutukseen käytin appelsiinituorejuustoa sekoitettuna kermavaahtoon, ja pinnalle hasselpähkinä rouhetta. Anja Pirinen, Nurmes
Varmasti hyvä ohje mutta olisi kiva kun olisi joskus myös gluteeniton vaihtoehto!
Gluteenittoman version porkkanakakusta saa käyttämällä taikinaan gluteenitonta jauhoseosta ja vuokaan gluteenittomia korppujauhoja. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Laitoin epähuomiossa 200g vanilja tuorejuustoa kuorrutukseen, mutta siitä tulikin taivaallisen hyvää!
Voiko kevytkerman korvata kuohukermalla?
Kevytkerman voi korvata kuohukermalla. Terveisin Kuluttajaneuvonta.
Aivan mahtava resepti, kakku vie kielen mennessään. Kuorrute oli vähän turhan makeaa, mutta korjaantui kun lisäsi tuorejuustoa n. kolmanneksen.