Porkkanakakku on kahvi- ja juhlapöydän klassikko. Hienoksi raastettu porkkanaraaste tekee taikinasta mehevän, ja tuloksena on ihanan kostea, muhkea ja täyteläinen kakku.

Porkkanakakku on myös erittäin toimivaksi todettu juhlatarjottava: kakun voi leipoa jo juhlia edeltävänä päivänä ja kuorruttaa juhlapäivänä. Porkkanakakun voi myös pakastaa ja ottaa sulamaan juhlapäivän aamuna. Sulanut kakku päällystetään kuorrutteella. Arkisempaan tilanteeseen tämä kakku sopii hyvin jopa ilman kuorrutetta.

Tässä reseptissä taikinaan laitetaan runsaskuituisia sämpyläjauhoja ja tummaa sokeria. Gluteenittoman version porkkanakakusta saa käyttämällä taikinaan gluteenitonta jauhoseosta ja vuokaan gluteenittomia korppujauhoja. 

Jos syöjinä on lapsia tai lapsenmielisiä, taikinan voi paistaa vaikkapa pupun muotoisessa kakkuvuoassa. Kakkutaikinasta voi valmistaa myös muffineja: jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

Porkkanakakun kuorrute tehdään perinteisesti tuorejuustosta. Kuorrutteessa kannattaa käyttää täysrasvaista versiota tuorejuustosta, sillä sen rakenne pysyy kuorrutetta tehdessä parempana kuin vähärasvaisen version.

Koristele kuorrutettu kakku esimerkiksi hasselpähkinärouheella. Juuri ennen tarjoamista voit vielä raastaa Julienne-leikkurilla kakun päälle muutaman kauniin porkkanalastun.

 

Ainekset noin 12 palaa annosta

Taikina:
2
dl
tummaa ruokokidesokeria tai fariinisokeria
2
tl
kardemummaa
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
2
dl
porkkanaraastetta
2
kananmunaa
2
dl
juoksevaa (pullo)margariinia tai rypsiöljyä
2
dl
kermaa tai kevytkermavalmistetta
Kuorrutus:
100
g
valkosuklaata
100
g
tuorejuustoa
1
tl
vaniljasokeria
½
dl
tomusokeria
hiven sahramia tai kurkumaa tai muutama tippa keltaista elintarvikeväriä
Voiteluun:
rasvaa

Ohje

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista.

  2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1,8 l) ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50-60 min. Anna kakun jäähtyä 10 min ennen kumoamista.

  3. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa, ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri, mausta vaniljalla. Värjää halutessasi kuorrute sahramilla, kurkumalla tai elintarvikevärillä.

  4. Levitä kuorrutus hieman jäähtyneen porkkanakakun (tai porkkanamuffinien) päälle.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.