Sieniä kannattaa kerätä ja käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Tältä sivulta löydät sienireseptit niin erilaisiin pääruokiin kuin pikkusuolaisiin välipaloihin ja piirakoihin.

Sienet leivonnassa

Syksyn saapuessa innokkaimmat lähtevät sienimetsälle keräilemään herkullisia metsän antimia. Sienistä valmistat ihania suolaisia leivonnaisia. Sienihentuset valmistat näppärästi Pyöreä Piirakkataikina, suolaisesta leivosmuotteihin. Valmista täytteeksi sienimuhennos eri sienistä, kermasta ja tuorejuustosta. Nämä pikkusuolaiset vievät kielen mennessään.

Suppilovahveropiiras valmistetaankin piirakkataikinan sijaan lehtitaikinalevyistä ja valmistat sen näppärästi valurautapannulla. Suppilovahverot ovat yksi suosituimpia ruokasieniämme ja saat siitä aikaan täyteläisen sienimuhennoksen piirakan täytteeksi. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoile lämpimänä.

Perinteisemmän sienipiirakan valmistat Arjan sienipiirakka -reseptillä. Piirakka valmistuu nopeasti valmiista piirakkataikinasta, jonka annat sulata sen verran, että saat sen levitettyä vuoalle. Paista sienet ja sipuli pannulla tuorejuuston ja mausteiden kanssa. Lisää muhennos piirakkapohjalle ja lisää päälle munan ja kerman sekoitus ja paista n. 30-40 minuutti uunissa. Ja eikun herkuttelemaan!

Sienistä valmistat monenlaisia ruokia

Cannelloneihin voi valmistaa erilaisia täytteitä: tässä on käytetty sieniä, kasviksia ja juustoa. Sieni-cannellonit ovat juhlavaa pastaruokaa viikonloppuihin tai ystävien kanssa vietettyihin iltoihin. Cannellonit valmistetaan ruoaksi täyttämällä ne ja kastike kaadetaan päälle uunivuokaan. 

Suppilovahveroriisi-ohratto on täyteläinen ruoka, jonka voit valmistaa suppilovahveroiden sijasta myös kantarelleista tai mustatorvisienistä sekä muista sienistä. Tämä riisi-ohratto maistuu hyvin yksinäänkin, mutta sopii hyvin syksyllä riistan kanssa ja talvella poronkäristyksen kanssa. Mausta ruoka lopuksi hienonnetulla tuoreyrtillä. 

Sienet toimivat erinomaisesti myös munakkaissa ja niiden täytteissä onkin vain mielikuvitus rajana. Sienillä ja pinaatilla täytetty munakasrulla on nopea ja helppo munakas, joka toimii hyvin niin aamupalana kuin lounaana ja miksei myös tuhtina iltapalana.

Tästä nopeasta sienipastasta valmistat ruoan kolmelle eli täydellinen pieniin talouksiin. Tähän pastaan voit käyttää lempisieniäsi kesäkurpitsan, pekonin ja purjosipulin kanssa. Kerma tuo pastaan ihanaa täyteläisyyttä ja lopuksi mausta vielä tuoreilla yrteillä.