Vuoden 2023 vihannekseksi on valittu värikäs porkkana. Porkkanat ovat edullisia, hyvän makuisia ja terveellisiä. Lisäksi niitä voi käyttää monipuolisesti ruuanlaitossa ja leivonnassa. Porkkanat sopivat loistavasti monenlaisiin ruokiin sekä raakoina että kypsennettyinä. Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat tehneet valinnan vuoden vihanneksesta.

Porkkanoiden maku on mieto ja hieman makea. Makeus tulee hyvin esille, kun porkkanat keitetään. Porkkanat ovat myös hyvin terveellisiä sisältäen kuituja ja vitamiineja kuten esim. beetakaroteenia, K-vitamiinia ja folaattia.

Tältä sivustolta löydät perinteisiä porkkanareseptejä kuin myös uusia tapoja käyttää porkkanaa.

Porkkanat ruoanlaitossa

Porkkana on monikäyttöinen, sitä voi syödä raakana ihan sellaisenaan, tehdä raastetta tai lisätä salaatteihin. Kypsänä se sopii niin keittoihin, paistoksiin kuin laatikoihinkin.

Porkkanalaatikkoa tehdään perinteisesti jouluna, mutta kyllä sitä voi tehdä muulloinkin, kokeile esim.  Appelsiinilla höystettyä porkkanalaatikkoa, Hunajaista porkkanalaatikkoa ja porkkanalla saat myös vaihtelua perinteiseen jauhelihalaatikkoon tekemällä Porkkanajauhelihalaatikkoa,

Porkkana tuo ihanaa mehevyyttä mm. pastoihin kuten Vege spagetti bolognese, Sienilasagne Minilasagnesta tai Satokauden broileripasta.

Porkkana sopii loistavasti makupariksi lihan ja broilerin kanssa pata- ja uuniruoissa esim. Burgundinpata tai Lime-broileri-ohrasuurimovuoka.

Porkkanoiden käyttö leivonnassa

Porkkanat tuovat ihanaa makua sämpylöihin, testaa näitä suussa sulavia reseptejä Porkkanasämpylät, Porkkana-juustosämpylät, Porkkana-kauraleipä. Porkkanakakku on ihana kahvi- ja juhlapöydän klassikko, kokeile myös porkkanasoseesta tehtyä Helppoa porkkanakakkua. Porkkanasta voi leipoa myös ihania muffinsseja kuten nämä Kirsikkaiset porkkanamuffinit ja Porkkanamuffinit.

Porkkanat sopivat myös loistavasti lettuihin, vohveleihin ja pannukakkuihin, katso nämä maukkaat ohjeet; Inkivääri-porkkanaletut mascarponea ja minttua, Porkkanalettu Charlotte, Kuohkeat amerikkalaiset porkkanapannukakut.

Porkkanalettujauho on kätevä valmis jauhoseos, jolla valmistat herkulliset porkkanaletut. Tuote pelastaa päivän niin kotikeittiöissä kuin retkiolosuhteissakin. Lisää vain neste ja taikina on paistovalmis! Porkkanalettujauho sopii mehevien porkkanalettujen tekemiseen. Tuotteen avulla valmistuvat pienet herkulliset porkkanaletut ja suuret täytettävät porkkanaräiskäleet. Letut ovat mainiota syötävää arkena sellaisenaan tai esimerkiksi kasvisraasteen kera. Letut voi tarjota myös juhlavasti kalatahna-, kasvis-juusto- tai hummustäytteen kanssa. Kokeile tätä Ruotsissa hyvin suosittua lettutäytekakkua, josta marjat ja täyteläinen kinuskikastike tekevät herkullisen vaihtoehdon perinteiselle täytekakulle. Klassinen aamiainen kinkkuineen ja kananmunineen lettujen muodossa.