Lasagne on herkkuruokaa sienten ystäville, eritoten kauden parhaista sienistä valmistettuna. Sienet ovat maultaan eri vahvuisia, joten käytä mausteita sienten maun vahvuuden ja omien makumieltymystesi mukaan. Muista kuitenkin, että kastikkeessa saa mieluinen olla melko runsaasti voimakkuutta, sillä neutraalinmakuiset lasagnepalat imevät itseensä makuja.

Tämä lasagne on helppo valmistaa, tarvitaan vain 1 kastike ja minilasagnepalat, joita ei tarvitse esikeittää. Vuoka voi olla perinteinen lasagnevuoka tai vaikkapa pyöreä iso uunivuoka, sillä levyjen koko ei tässä ruoassa rajoita valmistusta. Toki samalla reseptillä voit valmistaa lasagnen perinteisistä lasagnelevyistä, katso vinkki reseptin lopusta.

Ainekset 6-8 annosta

Pasta:
Sienikastike:
400
g
kantarelleja, suppilovahveroita, mustia torvisieniä, tatteja tai muita metsäsieniä (tai herkkusieniä) (= n. 1 l pilkottuja sieniä)
50
g
voita tai margariinia (2–3 rkl)
2
sipulia (n. 100 g)
(2
valkosipulinkynttä)
2-3
porkkanaa (150–200 g)
400
g
tomaattimurskaa (1 tlk)
1
l
maitoa
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
sienifondia
n. 1
tl
suolaa
1-2
tl
timjamia tai salviaa
200
g
sienituorejuustoa
Vuokaan
1
rkl
voita tai margariinia
Päälle:
2
dl
Emmental- tmv. juustoraastetta (n. 100 g)

Ohje

  1. Aloita sienilasagnen valmistaminen puhdistamalla ja viipaloimalla sienet tai tatit. Jos käytät muita metsäsieniä, esikäsittele ne sienilajin mukaisella tavalla.  Kuori sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Silppua sipulit ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
  2. Sulata voi isossa kasarissa tai pinnoitetussa kattilassa (3–4 l), lisää sipulisilput ja porkkanaraaste, sekoita hetki ja lisää sienet, sekoittele ja paahda keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Ripottele joukkoon vehnäjauhot. Kaada päälle tomaattimurska ja maito ja sekoita, kunnes kastike sakenee. Lisää mausteet. Anna kypsyä muutama minuutti.  Sekoita lopuksi joukkoon sienituorejuusto.
  3. Kaada puolet kuumasta kastikkeesta isoon laakeaan voideltuun uuni- tai lasagnevuokaan (n. 4 l). Mittaa joukkoon minilasagnet ja sekoita ne lusikalla tai lastalla tasaisesti kastikkeen sekaan. Kaada loppu kastike päälle ja sekoita kokonaisuus tasaiseksi niin, että lasagnepalat ovat tasaisesti kastikkeen joukossa. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä lasagnea 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
  1. Voit valmistaa ruoan annoslasagneiksi pieniin uuninkestäviin kulhoihin. Pikkuvuoissa paistoaika on hieman lyhempi.
  2. Halutessasi voit käyttää ruokaan perinteisiä Myllyn Paras Lasagnelevyjä. Asettele laakeaan isoon lasagnevuokaan kerroksittain vuorotellen sienikastiketta ja lasagnelevyjä, viimeinen kerros on kastiketta ja juustoraaste tulee vielä sen päälle.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.