Parsa on odotettu herkku, joka tuo väriä ja keväistä makua lautaselle. Klassinen parsa-annos syntyy hollandaisekastikkeen kera, mutta parsasta voi loihtia vaikka mitä! Inspiroidu ihanista parsaresepteistä. 

Parsa on odotettu kevään herkku, jota myydään vihreänä sekä valkoisena, mutta tiedätkö mikä ero näillä parsoilla on?
Kyse on yhdestä ja samasta kasvista, mutta parsan väri riippuu siitä, missä vaiheessa satoa se kerätään. Vihreä parsa kasvaa maan päällä, kun taas valkoinen parsa kasvaa maan alla. Vihreä parsa saa värinsä auringon valosta, tuottamalla lehtivihreää, kun taas valkoinen parsa kasvaa valolta suojassa jääden valkoiseksi.

Valkoinen parsa on maultaan hienostuneempi ja makeampi. Valkoisella parsalla on paksu varsi ja sitkeän kuoren vuoksi valkoinen parsa pitää aina kuoria nupun alta tyveen asti. Vihreän parsan maku on voimakkaampi ja aromin sanotaan muistuttavan nuorta herneenpalkoa. Vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, joten niiden käsittely on hieman helpompaa, mutta kova puumainen tyviosa täytyy leikata pois.

Yleisin valmistustapa on keittää parsa suolatussa vedessä.
Vihreä parsa kypsyy pikaisesti, noin 5-7 minuutissa ja hyvin ohuet versot tätäkin nopeammin. Valkoinen parsa kypsyy puolet hitaammin, noin 15 minuutissa. Parsan keitto vaatii tarkkuutta: keittäessä parsat saavat jäädä napakoiksi, sillä ylikeitetty parsa maistuu vetiseltä. Parsan voi myös grillata, paahtaa pannulla tai uunissa.