Täydellisiä reseptejä tomaatista arkeen ja juhlaan!

Tomaatti on yksi tutuimpia vihanneksia ja Puutarhaliitto sekä Kotimaiset Kasvikset ry valitsivat tomaatit vuoden 2022 vihanneksiksi.

Tomaatti on yksi tärkeimmistä terveyttä edistävistä kasviksista.

Tomaatti sisältää vitamiineja, varsinkin tuoreena etenkin C-vitamiinia, E-vitamiinia ja folaattia sekä kivennäisaineista esimerkiksi kaliumia. Fenolisista yhdisteistä tomaatissa on muun muassa klorogeenihappoa ja naringiinia, lisäksi tomaatti sisältää ravintokuituja.

Erityisen hyvää tekee tomaatin väriaine lykopeeni, joka kuuluu karotenoidien ryhmään. Lykopeeni toimii elimistössä antioksidanttina haitallisia hapettumisreaktioita hidastavana aineena. Sen on tieteellisestikin todettu ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia ja muun muassa miesten eturauhassyöpää. Tosin elimistön kyvyssä käyttää lykopeenia hyväkseen lienee ilmeisesti vaihtelua. Lykopeeni imeytyy elimistöön eritoteen kypsennetyistä ruoista, esimerkiksi tomaattipohjaisista kastikkeista ja näinpä jopa ketsuppikin on fiksu ruoka-aine.

Tomaatit ovat parhaimmillaan kesällä, jolloin niistä kannattaa nauttia sellaisenaan tai vaikkapa raikkaissa salaateissa.  Tomaatit sopivat loistavasti pizzoihin, pastaruokiin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja. Tomaatteja on myös helppo grillata ja niihin saa helposti makua yrteillä ja muilla mausteilla. Lisäksi ne sopivat hyvin tarjottavaksi muiden grilliruokien kanssa.

Tomaatit sopivat loistavasti myös leivontaan

Miltä kuulostaa Uunifeta-tomaattipaistokset, rapsakat Bruschettat tai Aurinkoinen tomaatti-fetapiiras?