Texasilaisesta ja meksikolaisesta keittiöstä vaikutteensa saanut texmex (tex=Texas ja mex=Meksiko) on täynnä värejä, tuoreita raaka-aineita, herkullisia makuyhdistelmiä ja ennakkoluulottomuutta.  

Texmex-ruokiin voi huoletta lisätä lähes kaikkea mitä kaapista löytyy  – inspiroidu ja herkuttele mausteisilla resepteillämme!

Ensimmäisinä monille tulee texmex-ruoasta mieleen burritot, fajitakset, tortillat, nachopellit sekä chili, maissi ja pavut. Texmexiin kuuluvat myös mausteiset grilliruoat ja värikkäät salaatit sekä melko tuhditkin ruoat, kuten jambalaya tai chili con carne. 

Tunnetko texmex-termit?

Tortilla

Tortilla on nostattamaton maissi- tai vehnäjauhosta paistettu ohut leipä tai sitä voidaan kutsua myös tortillaletuksi. Siitä voi taitella nopeasti monenlaisia ruokaisia herkkuja. Täytteet ja valmistustapa määräävät, miksi tortilla muotoutuu.

Burrito

Kun valmistetaan burritoa, tortillaletun päälle paistetaan liha- tai kanasuikaleita tai jauhelihaa ja seos maustetaan hyvin. Mukaan lisätään riisiä, papuja, tomaattia, salsaa ja guacamolea. Burrito kääritään yleensä rullalle.

Fajita

Fajita-annoksessa on tortillalevyn päällä käristettyä lihaa tai kanaa, usein myös paprikaa ja sipulia. Mausteina guacamolea ja salsaa. Lisäksi on kuutioitua tomaattia, chilejä, smetanaa. Usein lisäksi tarjotaan riisiä tai nykyisin myös ranskalaisia, lohkoperunoita tai -bataatteja. Tortillat kääritään tai täytteet tarjoillaan tortillalevyn päältä.

Quesadilla

Kun kaksi tortillaa laitetaan päällekkäin ja väli täytetään esimerkiksi paistetulla ja maustetulla possulla tai vaikkapa kanasuikaleilla tai kasviksilla ja sipulilla sekä runsaalla juustoraasteella, esimerkiksi cheddar-mozzarella-raasteella ja tämä paistetaan pannulla tai uunissa, niin syntyy quesadilla. Iso pyöreä quesadilla on yleensä leikattu neljänneksiin ennen tarjoilua. Guacamole viihtyy seurassa.

Enchillada

Enchillada on täytetty ja rullalle kääritty, yleensä maissipohjaiselle tortillalle valmistettu ja juustolla kuorrutettu, uunissa gratinoitu ruoka. Täyte vaihtelee, ja enchiladoja tehdään monenlaisilla maukkailla liha-, juusto- ja vihannestäytteillä unohtamatta täytteisiin kuuluvaa tomaattikastiketta.

Taco

Tacon alustana on rapea tacokuori, mutta se voi olla myös maissitortilla, joka on yleensä halkaisijaltaan tortillaa pienempi. Täytteenä yleensä possua tai nautaa, ehkä lammasta tai kanaa, mutta nykyisin myös vegaanisia raaka-aineita. Lisukkeena yleensä on sipulia, tuoretta korianteria ja erilaisia taco- ja salsakastikkeita.