Aamiaistacot, joita paikoin myös aamiaisburritoiksi kuulee kutsuttavan ovat Teksasin osavaltion aamiaisruoka numero yksi. Tacoja on syöty Teksasissa aamiaiseksi 1930-luvulta lähtien eli kyseessä on ihka aito perinneruoka.

Mutta mikä tekee tacosta aamiaistacon? Ensinnäkin täytteet ladataan leveän tortillan päälle ja mukana on aina kananmunia: paistettuna, kokkelina tai – jos halutaan hienostella oikein viimeisen päälle – uppomunina. Kananmunat siis tekevät tacosta aamiaistacon. Muita sääntöjä ei ole ja sana on vapaa. Paras kaveri kananmunille, etenkin kokkelin muodossa, on pannulla ruskistettu tuoremakkara. Mitä mausteisempaa sen parempi. Tarvittavaa raikkautta tuo pirteä Pico de Gallo -tomaattisalsa.

Ainekset 4:lle 2 kpl tortillaa annosta

1
pkt
tortilloja (8 kpl)
Täyte:
300
g
chorizo-tuoremakkaraa (tai vastaavaa vahvasti mausteista makkaraa)
8
kananmunaa
1
dl
maitoa
1
tl
mustapippuria
suolaa
2
dl
kermajuustoa
Pico de Gallo -tomaattisalsaa (ohje alla)
Tabascoa tai muuta chilikastiketta oman maun mukaan
Pico de Gallo:
dl
pieneksi kuutioitua tomaattia
1
pieni sipuli pieneksi kuutioituna
1
dl
pilkottua tuoretta korianteria
1-2
jalopenoa pieneksi pilkottuna
2
rkl
limemehua
ripaus
suolaa
pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna

Ohje

  1. Pursota makkara pois kuorista. Hienonna ja ruskista massa pannulla keskilämmöllä. Aseta palat sivuun.
  2. Vatkaa yhteen munat ja maito. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lämmitä pannu kuumaksi keskilämmöllä. Kaada munamaito pannulle. Paista jatkuvasti sekoittaen, kunnes munat ovat melkein kiinteitä ja kaada kypsennetyt makkarat sekaan. Jatka paistamista, kunnes kokkeli on täysin kiinteää.
  3. Lämmitä tortillat vajaa minuutti molemmin puolin kuumalla pannulla niin, että ne ovat kuumia ja rapeita reunoiltaan, mutta vielä taipuisia. Laiskempi laittaja suoriutuu tästä hommasta mikrolla.
  4. Ripottele jokaisen kuuman tortillan päälle juustoraastetta. Lusikoi päälle chorizo-munakokkelia ja salsaa. Mausta Tabascolla.

Pico de Gallo:

  1. Yhdistä kaikki ainekset ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Säilyy jääkaapissa pari vuorokautta.
Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Tee itse tortillat

Valmista tortillat itse, joko durumjauhoista leivottuina vehnätortilloina tai kauraisina tortilloina. Huomaa että voit myös tehdä taikinan illalla valmiiksi jääkaappiin odottamaan ja paistaa tortillat aamiaiseksi.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.