Iloisen värikkäät paprika ja chili ovat monen kotikokkailijan vakiovaruste. Suomessa paprikoita syödään reilu kolme kiloa henkeä kohden vuodessa. Hyödynnä siis paprikoita enemmän, sillä se on erittäin monipuolinen kasvis. 

Paprika sopii hyvin salaatteihin, tortilloihin, patoihin ja wokkeihin. Paprikat jaotellaan tulisuutensa mukaan vihannespaprikoihin ja maustepaprikoihin. Miedot ja makeat vihannespaprikat ovat kooltaan suuria ja maustepaprikat eli chilit ovat pieniä ja pippurisia.

Vihreä, keltainen, oranssi ja punainen. Nämä ovat suositun vihannespaprikan värit. Vihannespaprika on kohtalaisen suuri ja muodoltaan pyöreä, suippo tai kulmikas. Vihreät paprikat ovat raakoja, jotka kypsyessään vaihtavat väritystään, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö vihreää paprikaa voisi syödä sellaisenaan. Vihreä paprika maistuu kirpeämmälle ja keltainen sekä punainen makealle.

Paprikaa alettiin kaupallisesti kasvattaa Suomessa vasta 2000-luvulla. Sitä ennen olemme olleet riippuvaisia tuonnista. Suomalaisen paprikan sesonki touko-lokakuussa, jonka jälkeen kaupoista löytyy todennäköisesti Espanjalaista tai Hollantilaista paprikaa. Chilit ovat olleet lähes aina tuontitavaraa, mutta nykyään löytyy myös paljon suomalaisia chilejä vähittäiskaupoista. Innokkaimmat harrastelijat kasvattavat omat chilinsä ikkunalaudallaan. Chili kasvaa mieluusti lämpimässä auringon alla ja parhaimmillaan satoa saa jo neljässä kuukaudessa. Myös paprika on auringon ja lämmön ystävä. Sen siemenet itävät parhaiten +23-25 asteessa ja itänyt paprika jatkaa kasvuaan mieluiten +20-25 asteessa aurinkoisessa paikassa. Paprika ei vaadi kovinkaan paljoa vettä, mutta mitä suuremmaksi se kasvaa sen enemmän se tarvitsee sitä.