Parsahodarit

Parsahodarit
2 t , josta valmisteluaika 1 t 30 min

Hodarisämpylät valmistuvat helposti pikajuureen. Pehmeästä maitoon leivotusta taikinasta syntyvät muhevat hodarit. Jotta sämpylöistä syntyy pitkulaisia ja tasakokoisia, hodarisoikiot leivotaan rullaten taikinapaloista. Kohonneiden hodarien pinnat voidellaan, mutta päälle ei lisätä perinteisesti siemeniä tai muita vastaavia koristeita.

8-10 hodarisämpylää
Pikajuuri:
3dlmaitoa tai kaurajuomaa
1psskuivahiivaa (n. 10 g / n. 3 tl)
½dlMyllyn Paras Kauraleseitä
2dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
1rklsokeria
2-3dlvispikermaa
Lisäksi taikinaan:
1muna
tlsuolaa
5dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
30gmargariinia tai voita
Voiteluun:
1muna
1rklmaitoa tai kaurajuomaa
Parsatäyte:
paahdettua parsaa (2–3 vartta / 1 hodari)
vuohenjuustoa (n. 20 g / 1 hodari)
marinoitua (tai kuullotettua) punasipulia
rucolaa
sitruunamajoneesia (n. 20 g / 1 hodari)
vaaleaa balsamicokastiketta

Valmistusohje

  1. Lämmitä maito tai kaurajuoma 42 asteeseen eli kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Sekoita kuivahiiva kauraleseisiin ja vatkaa seos sekä 2 dl jauhoja ja sokeri maitoon. Peitä liinalla ja odota kunnes taikina alkaa kuplia, 20–30 minuuttia. (Halutessasi voit käyttää kuivahiivan tilalla tuorehiivaa, sitä tarvitaan 15 g ja se lisätään kädenlämpöiseen nesteeseen.)

  2. Vatkaa kuplivaan seokseen eli pikajuureen huoneenlämpöinen muna, suola ja 1/3 jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa 5 minuuttia yleiskoneen taikinakoukulla tai 10 minuuttia käsin, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja on kimmoisaa, lisää vaivauksen loppupuolella pehmeä rasva taikinaan. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

  3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikina pitkulaiseksi ja jaa se 8–10 osaan. Painele jokainen taikinapala kämmenellä soikeaksi lätyksi (n. 10 cm x 15 cm). Nosta soikion pidemmät sivut keskelle yhteen, ja käännä vielä käännetyt reunat keskelle yhteen. Nipistele sauma kiinni ja rullaa hodarisämpyläksi. Nosta sämpylärullat pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Peitä liinalla ja kohota noin 1 tunti.

  4. Sekoita muna ja maito lasissa, ja voitele sämpylät. Paista ensin 250 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 4 minuuttia, laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista vielä noin 4 minuuttia.

  5. Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä juuri ennen tarjoilua.

Parsatäyte:

  1. Paahda alapäistä kuoritut parsat kuumassa uunissa (ripottele vähän suolaa pinnalle) tai keitä ne kattilassa kiehuvassa suolavedessä 'al dente' (n. 7 min). Leikkaa sämpylän kylkeen pituussuunnassa syvä viilto ja täytä se 2–3 kypsällä ja kuumalla parsanvarrella sekä 3–4 ohuella vuohenjuustoviipaletta. (Halutessasi voit paahtaa hodarin tässä vaiheessa nopeasti uunissa tai pannulla lämpimäksi).

  2. Ripottele täytteen sekaan marinoitua punasipulia ja rucolaa.

  3. Pursota päälle reilusti majoneesia ja maun mukaan balsamicoa. Käännä hodari kiinni ja nauti heti.

 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)