Kanttarellipiirakka on klassikkoleivonnainen alkusyksyn illanistujaisiin tai ruokaisaksi välipalaksi. Sienten maku pääsee oikeuksiinsa sipulin säestyksellä. Tähän piirakkaan sopivat myös muut syötävät metsäsienet, joten voit soveltaa reseptiä kauden sienisaaliin mukaan.

Taikina on helppo: voit hyödyntää kantarellipiiraaseen perunamuusin tähteet. Jos varsinaista perunamuusia ei ole sattunut jäämään yli, voit muussata muutaman kookkaan keitetyn perunan ja notkistaa muusin maidolla niin että saat vastaavan määrän perunaa mukaan reseptiin. Näin vältyt ruokahävikiltä.

Jos kaapissasi ei satu olemaan yrttisuolaa, voit korvata sen tavallisella suolalla ja lisätä vähän yrttejä täytteen joukkoon. Kanttarellin kanssa parhaita makupareja ovat timjami, persilja, ruohosipuli ja kirveli.

Ainekset Piirakkavuoallinen, halkaisija 27-30 cm annosta

Pohjataikina:
3
dl
perunasosetta (normaalipaksuista)
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
yrttisuolaa
1
dl
juoksevaa margariinia tai voita
Leivitykseen:
voita tai margariinia
TAI
Kantarellitäyte:
1
rkl
margariinia tai öljyä
½
l
kantarelleja tai muita syötäviä sieniä
2-3
sipulia (varsineen)
2
dl
kermaviiliä
2
munaa
1-2
dl
juustoraastetta
1-2
tl
yrttisuolaa
tl
valkopippuria

Ohje

  1. Sekoita pohjataikinan ainekset. Muusina voit käyttää tähteeksi jäänyttä perunamuusia tai tehdä muusin jauheesta tätä varten. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Esipaista pohjaa 10 min 200-asteisen uunin keskitasolla.

  2. Valmista sillä aikaa täyte paistamalla kantarellit ja silputut sipulit pannussa. Paista kunnes sienistä irtoava liemi on haihtunut. Sekoita erikseen kermaviiliin muut täytteen ainekset keskenään.

  3. Ota esipaistettu piirakkapohja pois uunista. Levitä sille paistettu sieni-sipuliseos ja kaada päälle kermaviiliseos. Jatka paistamista kunnes piirakka on kauniin värinen, n. 20-30 min, riippuen piirakkavuoan laakeudesta.

VINKKI: Kantarellipiirakan resepti sopii myös pieniin Kantarellipiiraisiin. Tee reseptillä n. 10- 20 kpl pikkupiirasia muffinipellin koloihin tai foliovuokiin vuoraamalla taikinalla reunat ja laittamalla täytteet keskelle. Paistoajat ovat tällöin lyhyemmät. 

Löysitkö runsaan kantarellisadon? Kokeile myös herkullista kanttarellipiirakkaa ja ihanaa, perinteistä kanttarellikastiketta!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras. Kuva: Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.