Helppo kantarellipiirakka

Kanttarellipiirakka on klassikkoleivonnainen alkusyksyn illanistujaisiin tai ruokaisaksi välipalaksi. Sienten maku pääsee oikeuksiinsa sipulin säestyksellä. Tähän piirakkaan sopivat myös muut syötävät metsäsienet, joten voit soveltaa reseptiä kauden sienisaaliin mukaan.
Taikina on helppo: voit hyödyntää kantarellipiiraaseen perunamuusin tähteet. Jos varsinaista perunamuusia ei ole sattunut jäämään yli, voit muussata muutaman kookkaan keitetyn perunan ja notkistaa muusin maidolla niin että saat vastaavan määrän perunaa mukaan reseptiin. Näin vältyt ruokahävikiltä. Voit tehdä piirakan nopeammin ostamalla valmiin piirakkataikinan. Tähän reseptiin sopivat esimerkiksi Myllyn Parhaan Neljän viljan ruokapiirakkataikina, Pyöreä suolainen piirakkataikina, Pyöreä ruis-kaura piirakkataikina tai Ruokapiirakkataikina.
Jos kaapissasi ei satu olemaan yrttisuolaa, voit korvata sen tavallisella suolalla ja lisätä vähän yrttejä täytteen joukkoon. Kanttarellin kanssa parhaita makupareja ovat timjami, persilja, ruohosipuli ja kirveli.
Yhden ison suolaisen piirakan sijasta voit valmistaa myös pieniä kantarellipiirasia – tutustu vinkkiin reseptin lopussa! Huomaathan, että pienten piiraiden paistoaika on lyhyempi.
Kertyikö kantarellien lisäksi koriin myös muita sieniä? Katso maukkaan sienipiirakan resepti ja tutustu myös muihin sieniresepteihin!
Pohjataikina: | ||
3 | dl | perunasosetta (normaalipaksuista) |
1 | dl | Myllyn Paras Ohrajauhoja |
1 | dl | Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja |
tai Erikoisvehnäjauhoja | ||
1 | tl | leivinjauhetta |
½ | tl | yrttisuolaa |
1 | dl | juoksevaa margariinia tai voita |
Leivitykseen: | ||
voita tai margariinia | ||
Myllyn Paras Korppujauhoja | ||
TAI | ||
1 | pkt | Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen (380 g) |
Kantarellitäyte: | ||
1 | rkl | margariinia tai öljyä |
½ | l | kantarelleja tai muita syötäviä sieniä |
2-3 | sipulia (varsineen) | |
2 | dl | kermaviiliä |
2 | munaa | |
1-2 | dl | juustoraastetta |
1-2 | tl | yrttisuolaa |
⅓ | tl | valkopippuria |
Valmistusohje
-
Sekoita pohjataikinan ainekset. Muusina voit käyttää tähteeksi jäänyttä perunamuusia tai tehdä muusin jauheesta tätä varten. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Esipaista pohjaa 10 min 200-asteisen uunin keskitasolla.
-
Valmista sillä aikaa täyte paistamalla kantarellit ja silputut sipulit pannussa. Paista kunnes sienistä irtoava liemi on haihtunut. Sekoita erikseen kermaviiliin muut täytteen ainekset keskenään.
-
Ota esipaistettu piirakkapohja pois uunista. Levitä sille paistettu sieni-sipuliseos ja kaada päälle kermaviiliseos. Jatka paistamista kunnes piirakka on kauniin värinen, n. 20-30 min, riippuen piirakkavuoan laakeudesta.
VINKKI: Kantarellipiirakan resepti sopii myös pieniin Kantarellipiiraisiin. Tee reseptillä n. 10- 20 kpl pikkupiirasia muffinipellin koloihin tai foliovuokiin vuoraamalla taikinalla reunat ja laittamalla täytteet keskelle. Paistoajat ovat tällöin lyhyemmät.
Löysitkö runsaan kantarellisadon? Kokeile myös herkullista kanttarellipiirakkaa ja ihanaa, perinteistä kanttarellikastiketta!
Kommentoi reseptiä