Jääpalamuotin avulla voi valmistaa kätevästi runsaasti hilloa sisältäviä miniherkkuja.

Paras jääpalamuotti on tavallinen perusversio, jossa on pienehköt ruudut ja ruudukon reunat tulevat joka kohdasta ylös asti (usein 3 x 6 ruutua). Kolot tulee sivellä öljyllä, jotta taikina ei tartu kiinni. Kahdesta levystä syntyy jääpalamuotin ruutujen verran pikkupaloja.

Voitaikina on voilla leivottu lehtevä taikina ja sisältää pienen määrän voin laktoosia (vähälaktoosinen). Torttutaikina on puolestaan laktoositon, margariinilla leivottu taikina. Katso alta vaihekuvat!

Ainekset n. 18 pientä annosta

Taikina:
1
rkl
rypsiöljyä
Täyte:
80
g
paistonkestävää luumu-, omena-, viikuna-, appelsiini- tai vadelmamarmeladia
30
g
tummaa suklaata
Pinnalle:
munaa
raesokeria tai nonparelleja

Ohje

  1. Ota taikinapaketista 2 levyä sulamaan (noin 20 minuuttia). Ota esille jääpalamuotti ja sivele kolot öljyllä.

  2. Kauli toinen taikinalevy molemmissa suunnissa noin 5 cm jääpalamuottia isommaksi.

  3. Aseta levy jääpalamuotin päälle löysästi niin, että taikinaan jää ryppyjä, joista voit painella taikinan varovasti muottien pohjalle yhtä sormea käyttämällä.

  4. Lusikoi kahden pikkulusikan avulla koloihin marmeladia niin, että kolot ovat lähes täynnä (n. 1 tl). Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi ja jaa ne koloihin marmeladien päälle.  Sivele kaikkien kolojen yläreunat vedellä.

  5. Aseta toinen taikinalevy päälle, kauli se tarvittaessa vähän isommaksi, jotta levy on juuri muotin kokoinen. Kauli levy kiinni alempaan levyyn, kunnes ruutujen muodot näkyvät vähän päällimmäisen taikinan pinnassa. Leikkaa veitsellä ylimääräinen taikina pois reunoilta. Anna kylmettyä jääkaapissa noin 15 minuuttia tai hetki pakastimessa.

  6. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ota taikina pois kylmästä ja kumoa jääpalamuotti ylösalaisin leivinpaperille. Irrota jääpalamuotti varovasti taikinasta esimerkiksi vähän taivuttamalla muottia, hyvänä apuna on myös tavallinen ruokailuveitsi.

  7. Leikkaa minitortut taikinapyörällä irti toisistaan. Voit irrotella niitä noin ½ cm toisistaan leivinpaperin päällä. Voitele ruudut kauttaaltaan ja ripottele pinnalle raesokeria tai nonparelleja. Paista tortturuutuja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

  8. Tarjoile pieninä herkkupaloina kahvipöydässä, pikkujouluissa tai pienenä makeana jälkiruokana.

 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.