Joulupiparit voi leipoa joko pitkän kaavan kautta valmistamalla taikinan alusta asti itse tai oikaisemalla valmistaikinahyllyn kautta. Valitsit kumman tavan tahansa, on lopputuloksena herkullisia, perinteisiä joulupipareita.

Alusta asti itse tehtyjen joulupipareiden valmistusaika on 10 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min.

Ainekset Valmistaikinasta 30-40 kpl, itse tehdystä taikinasta n. 60 kpl annosta

Tai tee taikina itse:
2
dl
siirappia
2
dl
(tummaa) sokeria
300
g
voita (tai margariinia)
1
ps
piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2
kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1
dl
(laktoositonta) kermaa
2-3
tl
soodaa
Koristeluun:
3
dl
tomusokeria
3
rkl
sitruunamehua

Ohje

  1. Sulata joulupiparitaikina jääkaapissa pakkauksessaan yön yli tai levitä taikinalevy/levyt sulamaan huoneenlämpöön n. 45 min, kunnes taikina on riittävän sulanut kaulittavaksi.

  2. Kauli taikinalevy/levyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.

Jos teet taikinan itse:

  1. Tee piparitaikina mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

  2. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

  3. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.

  4. Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään.

Joulupipareiden muotoileminen, paistaminen ja koristeleminen:

  1. Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle.

  2. Paista joulupiparit uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.

  3. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutus. Laita sitä leivinpaperista tehtyyn paperitötteröpursottimeen ja koristele piparit. Voit myös käyttää valmista tuubeissa myytävää piparikuorrutetta. Anna koristelun kuivua. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

20 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.