Joulupiparit

Joulupiparit
25 min, josta valmisteluaika 20 min
valmistaikinasta 30-40 kpl, itse tehdystä taikinasta n. 60 kpl (alusta asti itse tehtyjen joulupipareiden valmistusaika: 10 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min)
1pktMyllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g, vegaaninen)
tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)
Tai tee taikina itse:
2dlsiirappia
2dl(tummaa) sokeria
300gvoita (tai margariinia)
1pspiparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1dl(laktoositonta) kermaa
2-3tlsoodaa
11-12dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
Koristeluun:
3dltomusokeria
3rklsitruunamehua

Valmistusohje

Sulata joulupiparitaikina jääkaapissa pakkauksessaan yön yli tai levitä taikinalevy/levyt sulamaan huoneenlämpöön n. 45 min, kunnes taikina on riittävän sulanut kaulittavaksi. Kauli taikinalevy/levyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.

Jos teet taikinan itse:

Tee piparitaikina mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.

Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään.

Joulupipareiden muotoileminen, paistaminen ja koristeleminen:

Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle.

Paista joulupiparit uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.

Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutus. Laita sitä leivinpaperista tehtyyn paperitötteröpursottimeen ja koristele piparit. Voit myös käyttää valmista tuubeissa myytävää sokerivesikuorrutetta. Anna koristelun kuivua.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (17)

Moi! Reseptissä voisi vielä selkeämmin kertoa, että kumpi taikinoista on vegaaninen. Itse kuvittelin molempien olevan vegaanisia, kun siitä ei ohjeissa mainittu, mutta ainesluettelon tutkiminen paljasti, että vain laktoositon taikina oli sellainen.
Laktoosittomaan piparitaikinaan käytetään rasvana kasvimargariinia ja tuote on siten vegaaninen. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hyvä resepti. Sain siitä tarvittavan tiedon. En tiennyt, että miten sokerikuorrutetta voi tehdä, mutta kun luin reseptin, niin tajusin sen. :)
Mitä vois laittaa sitruunamehun tilalle, kun lapsillani on sitrushedelmä-allergia?
Sitruunamehun sijasta voi laittaa esim. yhden kananmunan valkuaisen tai vettä. Terveisin, kuluttajaneuvonta.
Leivoin 500 piparia. Tosi ihania ja maukkaita.
Hyviä tulee!
hyviä mutta TOSI makeeita
Mahtavia piparit olivat juuri oikean paksuisia!
Piparit paloivat.

Pages