Taatelikakkuleivokset suolakaramellikuorrutuksella

Taatelikakkuleivokset suolakaramellikuorrutuksella
1 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min

Taatelikakkuleivostaikina valmistetaan keittämällä kuivattua taatelia (myydään puristettuna palana) nesteessä.

Taikinaan mehevä maku syntyy käyttämällä sekä sokeria että fariinisokeria ja jenkkityylinen rakenne käyttämällä sekä soodaa että leivinjauhetta.

Jäähtyneet leivokset kuorrutetaan iki-ihanalla suolakaramellikuorrutuksella, joka on ideoitu tähän ohjeeseen kinuskin ja sokerivesikuorrutuksen valmistusmenetelmistä.

1 iso uunipellillinen, n. 30 kpl (6 x 6 cm)
Taikina:
1pkttaateleita (250 g)
dlvettä tai glögiä
200gvoita tai leivontamargariinia
3kananmunaa
dlsokeria
1dlfariinisokeria (90 g)
dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1tlleivinjauhetta
1tlvaniljasokeria tai kanelia
1dlranskankermaa tai kermaviiliä
1tlruokasoodaa
Voitelu:
1rkllaktoositonta voisulaa tai leivontamargariinia
Suolakaramellikuorrutus:
2dlkuohukermaa
2dlfariinisokeria
3rklvoita tai margariinia
1tlmerisuolaa myllystä
n. 3dltomusokeria
Pinnalle:
1-1½dlmantelilastuja tai pähkinärouhetta

Valmistusohje

  1. Leikkaa taateli muutaman sentin paloiksi noin 3 l:n teräskattilaan. Lisää neste ja anna kiehahtaa. Keitä miedolla lämmöllä pehmeäksi massaksi (n. 10 min). Lisää rasva kuutioina ja anna sulaa kuumaan taateliseokseen. Jäähdytä seos esimerkiksi laittamalla kattila kylmään vesialtaaseen.

  2. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.

  3. Vatkaa jäähtyneen taateliseoksen joukkoon munat yksitellen, mieluiten sähkövatkaimella. Vatkaa taikinaan seuraavaksi sokerit ja sen jälkeen vuorotellen jauhoseosta ja ranskankermaa tai kermaviiliä, johon olet sekoittanut soodan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Mikäli pinta alkaa tummua, peitä se foliolla. Anna jäähtyä rauhassa.

  5. Valmista kuorrutus. Keitä kermaa ja fariinisokeria pinnoitetussa kattilassa välillä sekoitellen noin 15 minuutin ajan. Nosta kattila levyltä. Sekoita joukkoon voi, suola ja tomusokeri. Levitä kuorrute heti taatelikakkulevyn pinnalle lastaa apuna käyttäen. Mikäli kuorrute tarttuu lastaan, pidä sitä aina välillä kuuman vesihanan alla. Ripottele lopuksi pinnalle manteli- tai pähkinärouhetta tai -lastuja.

  6. Leikkaa levy noin 6 x 6 cm neliöiksi terävällä veitsellä. Jos kuorrute tarttuu veitseen, kostuta se välillä kuumassa vedessä. Säilytä leivokset viileässä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)