Taatelikakkuleivostaikina valmistetaan keittämällä kuivattua taatelia (myydään puristettuna palana) nesteessä.

Taikinaan mehevä maku syntyy käyttämällä sekä sokeria että fariinisokeria ja jenkkityylinen rakenne käyttämällä sekä soodaa että leivinjauhetta.

Jäähtyneet leivokset kuorrutetaan iki-ihanalla suolakaramellikuorrutuksella, joka on ideoitu tähän ohjeeseen kinuskin ja sokerivesikuorrutuksen valmistusmenetelmistä.

Ainekset 1 iso uunipellillinen, n. 30 kpl (6 x 6 cm) annosta

Taikina:
1
pkt
taateleita (250 g)
dl
vettä tai glögiä
200
g
voita tai leivontamargariinia
3
kananmunaa
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria (90 g)
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria tai kanelia
1
dl
ranskankermaa tai kermaviiliä
1
tl
ruokasoodaa
Voitelu:
1
rkl
laktoositonta voisulaa tai leivontamargariinia
Suolakaramellikuorrutus:
2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
3
rkl
voita tai margariinia
1
tl
merisuolaa myllystä
n. 3
dl
tomusokeria
Pinnalle:
1-1½
dl
mantelilastuja tai pähkinärouhetta

Ohje

  1. Leikkaa taateli muutaman sentin paloiksi noin 3 l:n teräskattilaan. Lisää neste ja anna kiehahtaa. Keitä miedolla lämmöllä pehmeäksi massaksi (n. 10 min). Lisää rasva kuutioina ja anna sulaa kuumaan taateliseokseen. Jäähdytä seos esimerkiksi laittamalla kattila kylmään vesialtaaseen.

  2. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.

  3. Vatkaa jäähtyneen taateliseoksen joukkoon munat yksitellen, mieluiten sähkövatkaimella. Vatkaa taikinaan seuraavaksi sokerit ja sen jälkeen vuorotellen jauhoseosta ja ranskankermaa tai kermaviiliä, johon olet sekoittanut soodan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

  4. Kaada taikina uunipellille joka on vuorattu voidellulla leivinpaperilla. Paista 200 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Mikäli pinta alkaa tummua, peitä se foliolla. Anna jäähtyä rauhassa.

  5. Valmista kuorrutus. Keitä kermaa ja fariinisokeria pinnoitetussa kattilassa välillä sekoitellen noin 15 minuutin ajan. Nosta kattila levyltä. Sekoita joukkoon voi, suola ja tomusokeri. Levitä kuorrute heti taatelikakkulevyn pinnalle lastaa apuna käyttäen. Mikäli kuorrute tarttuu lastaan, pidä sitä aina välillä kuuman vesihanan alla. Ripottele lopuksi pinnalle manteli- tai pähkinärouhetta tai -lastuja.

  6. Leikkaa levy noin 6 x 6 cm neliöiksi terävällä veitsellä. Jos kuorrute tarttuu veitseen, kostuta se välillä kuumassa vedessä. Säilytä leivokset viileässä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.