Joulun klassikkoleivonnainen saa uuden ilmeen, kun perinteisen tähtitortun sijaan kokeilet erilaisia taittelutapoja. Myllyn Paras Torttutaikinat tekevät leipomisesta helppoa ja herkullista. Tässä reseptissä esittelemme luovia ja kauniita joulutorttujen muotoja, jotka hurmaavat niin juhlapöydässä kuin somessa. Inspiroidu ja leivo joulun tunnelmaa täynnä olevia torttuja helposti kotona!
Alta löydät vaiheittaiset taitteluohjeet kuvien kera sekä videomuodossa.
paistonkestävää marmeladia, hilloa tai muuta täytettä
(tomusokeria)
Ohje
Levitä Myllyn Paras Torttutaikinalevyt leivinpaperille sulamaan noin 15 minuutin ajaksi.
Leikkaa levyt kahteen osaan ja taittele haluamallasi tavalla esimerkiksi alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Nosta tortut yhdelle tai kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä torttujen väliin hyvin tilaa.
Lusikoi päälle paistonkestävä täyte ja paista torttuja 225-asteisessa uunissa 12-15 minuutin ajan, tai kunnes tortut ovat kypsiä.
Viimeistele tortut siivilöimällä niiden päälle tomusokeria.
TORTTUMUODOT:
Tähtitorttu: Leikkaa jokaisesta kulmasta viillot neliskanttisen torttulevyn keskiosaa kohden. Jätä kuitenkin viiltokohdat keskeltä yhteen. Taita joka toinen kulma tortun keskelle kiinni.
Timanttitorttu: Leikkaa viillot jokaiseen torttulevyn sivuun, hieman sisäänpäin levenevästi. Käännä jokainen leikattu kulma seuraavalle sivulle viiltokohdan viereen. Näin saat kauniin, hieman kukkaa muistuttavan timanttitortun.
Jouluruusu: Leikkaa torttulevyn jokaisen sivun keskelle viillot kohti tortun keskiosaa. Käännä torttulevyn kulmat keskelle ja paina ne hyvin kiinni. Nipistä jokainen sivu yhteen painamalla sivun leikatut reunat toisiinsa kiinni, kukan terälehdeksi. Purista kulmat hyvin yhteen ja paina vielä tortun keskeltä liitoskohta kiinni.
Ruututorttu: Taita neliskanttinen torttulevy kulmittain kolmioksi. Leikkaa molempiin reunoihin pitkät viillot kohti kolmion terävää kärkeä. Jätä viillot kuitenkin vajaiksi, jotta torttu pysyy yhtenäisenä. Avaa taikinalevy ja ota irtileikatuista kulmista kiinni. Pujota toinen kulma toisen ali ja paina kulmat vastakkaisiin kulmiin kiinni.
Kukkatorttu: Taita neliskanttinen torttulevy kulmittain kolmioksi. Leikkaa pitkän sivun molempiin reunoihin viillot (noin 3 cm). Avaa torttu ja taita se toiseen suuntaan kolmioksi. Leikkaa samalla tavoin viillot (noin 3 cm) myös näin päin pitkän sivun reunoihin. Avaa torttu ja yhdistä vastakkaiset kulmat keskelle torttua ja tee sama vielä toisille vastakkaisille kulmille. Paina kaikki kulmat hyvin yhteen.
VINKIT JOULUTORTTUJEN LEIVONTAAN:
Leikkaa kaikki sulatetut taikinalevyt valmiiksi keskeltä kahteen osaan. Voit kasata ne päällekkäin pinoon leivonta-alustan reunalle, niin tilaa jää hyvin torttujen taitteluun.
Jossain muodoissa voi olla helpompaa käyttää jopa hieman kohmeista torttutaikinaa.
Voit käyttää viiltojen tekemiseen saksia, veistä tai taikinapyörää.
Paina liitoskohdat aina hyvin kiinni, jotta ne pysyvät myös paiston aikana paikoillaan.
Voit tarvittaessa hieman kostuttaa liitoskohtia pienellä määrällä vettä, jolloin ne tarttuvat paremmin kiinni toisiinsa.
Lähes kaikissa torttumalleissa voit laittaa paistonkestävän hillon tai marmeladin joko ennen taittelua tai sen jälkeen. Jos laitat hillon tai marmeladin torttuihin vasta taittelun jälkeen, silloin täyte tukee hieman saumakohtia paiston aikana ja täyte jää samalla hyvin näkyviin.
Voit paistaa tortut myös ilman täytettä ja täyttää ne jäähtyneinä makeilla tai suolaisilla täytteillä.
Voit halutessasi voidella tortut kananmunalla ennen paistamista.
Resepti:
Taru Vihavainen
Katso videovinkit
Voidaksesi katsoa videon, sinun pitää ensin hyväksyä kohdistamisevästeet. Siirry ja hyväksy "Kohdistamisevästeet".
Kommentteja ja keskustelua