Piparitalo

Piparitalo

Piparkakkutalo onnistuu helpoiten valmiilla kaavoilla. Printtaa kaavat ja leikkaa irti kaavojen osat. Huomaa, että ovi ja ikkunat leikataan seinistä erilleen.

Kurkkaa reseptin alta video, jossa piparitalo kootaan reilussa puolessa minuutissa! 

Katso myös video, jossa Kyösti Mäkimattila ja Arja Elina Laine kokoavat kauniin piparitalon.

Avaa piparitalon kaavat PDF-muodossa:

Näitä tarvitset:
2pktMyllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)
tai Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)
TAI 1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (1 kg)
Sokerikuorrutus:
n.3dltomusokeria (200 g)
1munanvalkuainen
(n.6tippaa sitruunamehua)
TAI
1-2tuubia sokerikuorrutetta
Koristeluun:
ranskanpastilleja tms. karkkeja
pikkupipareita jne.
tomusokeria
Kiinnitys:
n.1dlsokeria

Valmistusohje

Sulata taikinalevy/-levyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levy leivinpaperin päällä ohuemmaksi n. 3 - 4 mm paksuiseksi levyksi. Älä kauli piparitalon osia liian ohuiksi!

Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöten irti taikinasta, ota pienet osat (savupiipun osat, ikkunaluukut ja ovi) erikseen omalle pellille. Voit myös tehdä lisäksi omilla muoteilla piparkakkutonttuja, -puita, -eläimiä jne. koristelua varten. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päälle talolle aluslevy (n. 20 x 30 cm).

Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5-8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile, että ne eivät pääse palamaan. Isommat osat, esim. aluslevy, vaativat pidemmän paistoajan.

Anna osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ja kokoamista, mieluiten seuraavaan päivään.

KORISTELU JA KOKOAMINEN:

Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla munanvalkuainen tomusokeriin hyvin. Seokseen voi lopuksi lisätä sitruunamehua, se kovettaa kuorrutusta. Munattoman kuorrutteen saat käyttämällä pelkästään sitruunamehua (2 - 3 rkl/3 dl tomusokeria). Sokerikuorrutus tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Kaupasta saa myös valmista sokerikuorrutetta.

Koristele piparkakkutalon osat pursottamalla niille ohuena nauhana sokerikuorrutetta. Voit painella kuorrutteeseen kiinni karkkeja tai pikkupipareita. Tee se heti, sillä kuorrute kovettuu nopeasti. Koristele myös piparkakkutontut, -puut ja -eläimet.

Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa!

Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa ja alustaan. Mikäli sokeri kovettuu paistinpannulla, kuumenna sitä hetki uudelleen. Kiinnitä viimeiseksi tontut, puut ja eläimet alustaan.

Koristele piha ja sihtaa halutessasi lopuksi tomusokeria lumeksi talon päälle. Käytä koristelussa reilusti mielikuvitusta!

VINKKI: Halutessasi voit myös kasata piparkakkutalon ennen koristelua. Kokoaminen on näin helpompaa, mutta koristeilla on riski valua.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (47)

Kiitos sokerin sulatusohjeesta :)
Kiitos, pöllin ohjeesta peräti sokerin sulatusohjeen. Taikinan teen tietysti itse Maku-lehden Mureat piparkakut -ohjeella vuodelta 2013 joka on luottoreseptini ;)
Vähän tuntuu näiden kehujen perusteella, että nyt on joku palkattu kehumaan. Kyseessä kuitenkin piparkakkutalon ohjeet valmistaikinasta:) Varmaan hyvät on, ei siinä mitään, mutta mutta.. t. Hanna
Klassikko, tehty meillä monena vuotena. Helppo toteuttaa ja onnistuu aina.
Todella hyvä ja selkeä resepti.
Tosi hyvä ja tuli kyllä herkullinen!
Tuli herkullinen!
Hieno tuli!
Ihana piparkakkutalo!
ok

Pages