Piparkakkutalo onnistuu helpoiten valmiilla kaavoilla ja valmistaikinoilla, joiden avulla piparitalon osat säilyttävät muotonsa paistossa parhaiten.

Printtaa kaavat ja leikkaa irti kaavojen osat. Huomaa, että ovi ja ikkunat leikataan seinistä erilleen.

Kurkkaa reseptin alta video, jossa tehdään iso piparkakkutalo.

Katso myös miten piparkakkutalo kootaan reilussa puolessa minuutissa!

Avaa piparkakkutalon kaavat PDF-muodossa: 

Ainekset yhteen pienempään piparitaloon annosta

Näitä tarvitset:
Sokerikuorrutus:
n.3
dl
tomusokeria (200 g)
1
munanvalkuainen
(n.6
tippaa sitruunamehua)
TAI
1-2
tuubia sokerikuorrutetta
Koristeluun:
ranskanpastilleja tms. karkkeja
pikkupipareita jne.
tomusokeria
Kiinnitys:
n.1
dl
sokeria
tai Baking glue -leivontaliimaa (esim. Dr Oetker)

Ohje

  1. Sulata taikinalevy/-levyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levy leivinpaperin päällä ohuemmaksi n. 3 - 4 mm paksuiseksi levyksi. Älä kauli piparitalon osia liian ohuiksi!

  2. Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöten irti taikinasta, ota pienet osat (savupiipun osat, ikkunaluukut ja ovi) erikseen omalle pellille. Voit myös tehdä lisäksi omilla muoteilla piparkakkutonttuja, -puita, -eläimiä jne. koristelua varten. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päälle talolle aluslevy (n. 20 x 30 cm).

  3. Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5-8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile, että ne eivät pääse palamaan. Isommat osat, esim. aluslevy, vaativat pidemmän paistoajan.

  4. Anna osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ja kokoamista, mieluiten seuraavaan päivään.

KORISTELU JA KOKOAMINEN:

  1. Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla munanvalkuainen tomusokeriin hyvin. Seokseen voi lopuksi lisätä sitruunamehua, se kovettaa kuorrutusta. Munattoman kuorrutteen saat käyttämällä pelkästään sitruunamehua (2 - 3 rkl/3 dl tomusokeria). Sokerikuorrutus tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Voit myös käyttää valmista sokerikuorrutetta.

  2. Koristele piparkakkutalon osat pursottamalla niille ohuena nauhana sokerikuorrutetta. Voit painella kuorrutteeseen kiinni karkkeja tai pikkupipareita. Tee se heti, sillä kuorrute kovettuu nopeasti. Koristele myös piparkakkutontut, -puut ja -eläimet.

  3. Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa! Voit myös käyttää valmista leivontaliimaa talon kokoamisessa.

  4. Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa ja alustaan. Mikäli sokeri kovettuu paistinpannulla, kuumenna sitä hetki uudelleen. Kiinnitä viimeiseksi tontut, puut ja eläimet alustaan.

  5. Koristele piha ja sihtaa halutessasi lopuksi tomusokeria lumeksi talon päälle. Käytä koristelussa reilusti mielikuvitusta!

VINKKI: Halutessasi voit myös kasata piparkakkutalon ennen koristelua. Kokoaminen on näin helpompaa, mutta koristeilla on riski valua.

Jos rakennat Ison Piparitalon, varaa taikinaa (tähän on tulossa myös päivitys alkusyksystä 2022).

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Piparitalon leivonta lasten kanssa

Piparitalon tekeminen yhdessä lasten kanssa on mukavaa joulunodotuspuuhaa. Etenkin koristelu kiinnostaa kaikenikäisiä lapsia ja piparitaloja voi tehdä vaikka joululahjaksi läheisille. 

Kun leivot lasten kanssa, kannattaa piparitalo koota valmiilla leivontaliimalla, se on sulaa sokeria turvallisempi valinta.

Katso videovinkit

Näin piparitalo kootaan puolessa minuutissa ;)

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.