Tämä piparimetsä syntyy kolmiulotteisista piparikuusista.

Nämä piparikuuset ovat näyttäviä luomuksia kuten piparitalotkin, mutta helpompia valmistaa.

Yhteen kuuseen tarvitaan aina 3 erilaista palaa, joista kootaan yksi kuusi. Tulosta piparikuusen kaavat:

Piparikuusien osien korkeus tulee olla vähintään noin 15 cm, jotta kolot pysyvät kestävinä, mutta kuuset voivat olla 20–25 cm korkeitakin.

Kasaamiseen ei tarvita sulatettua kuumaa sokeria tms., vaan kuusen osat kasataan yhteen niissä olevien kolojen avulla.

Kuusimetsä koristellaan ”pikeerilumella”. Pikeeri on tomusokerikuorrutus, joka kovettuu kuivuessaan. Koristeluun käytettävä pikeeri saa olla melko tanakkaa, jotta siitä voi pursottaa ohutta ja tarkkaa koristelua

Ainekset Lukumäärä riippuu kuusien koosta annosta

Piparikuuset:
Pikeeri (tomusokerikuorrutus):
1
kananmunan valkuainen
½-1
tl
sitruunamehua
2½-3
dl
tomusokeria

Ohje

OSIEN LEIVONTA:

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Tulosta kuusen mallit paperille tai piirrä itse kuuset ja leikkaa niihin kuvien mukaiset kolot. Yksi kuusi kasataan aina kolmesta jäähtyneestä erilaisesta pipariosasta seisovaksi puuksi ilman liimausta.

  3. Kauli piparitaikina ohuemmiksi n. 3–4 mm:n paksuisiksi levyiksi. Leikkaa siitä terävällä veitsellä tai pienellä taikinapyörällä kaavojen mukaisia kuusen osia. Nosta osat lastalla tasaisesti ja väljästi leivinpaperin päälle uunipellille.

  4. Paista kuusen osat 200-asteisen uunin keskitasolla 6–9 minuuttia. Tarkkaile, että ne eivät pääse palamaan. Vedä leivinpaperi pois uunipelliltä tasaiselle alustalle. Mikäli kuusimallien keskellä olevat pystykolot ovat paisuneet pienemmiksi, leikkaa kolot heti kuumana auki takaisin kaavan mukaiseen kokoon.

  5. Anna osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ja kokoamista, mieluiten seuraavaan päivään.

KORISTELU JA KOKOAMINEN:

  1. Valmista pikeeri eli sokerikuorrutus erottelemalla munasta valkuainen kulhoon. Vatkaa valkuaista hetki (sähkövatkaimella) ja lisää sitruunamehua ja sen jälkeen tomusokeria. Vatkaa muutama minuutti, kunnes seos on tanakkaa. Mikäli massa on löysää, jatka vatkaamista.

  2. Kokoa osista kuuset pystyyn ja koristele ne. Siirrä koristelua varten pikeeri pienisuisella suoralla tyllalla varustettuun pursotinpussiin tai tukevaan esim. pakastemuovipussiin, jonka kulmaan leikkaat hyvin pienen reiän. Koristele kasattujen piparikuusien reunat ja halutessa muitakin kuusien kohtia "pikeerilumella". Anna koristelun kovettua.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.