Perinteinen lanttulaatikko

Lanttulaatikko
1 t 45 min, josta valmisteluaika 15 min

Lanttilaatikko on yksi suomalaisen joulupöydän tärkeimmistä perinneruuista. Tällä ohjeella on helppo valmistaa samettisen pehmeää lanttulaatikkoa. Reilunkokoisesta ohjeesta riittää yhteen suureen (2 l) uunivuokaan tai kahteen pienempään.

Perinteisen lanttulaatikon kaunis, aaltoileva pinta syntyy, kun vedät laatikon pintaan ruokalusikan kärjellä kauniita, aaltoilevia kuvioita ennen uuniin laittamista. Kun lanttulaatikot muhivat uunissa, keittiösi täyttyy takuuvarmasti herkullisesta joulun tuoksusta!

VINKKI: Lanttulaatikon valmistaminen kahdessa pienemmässä vuuassa on kätevää, jos joulunpyhien aikaan käy vieraita useamman kerran. Voit helposti tarjota yhden vuoan jouluaaton ruokapöydässä ja toisen joulun- tai tapaninpäivän vieraille.

n. 2 litran uunivuoallinen
1kglanttusosetta
2dlkuohukermaa
1dlMyllyn Paras Korppujauhoja
tlvalkopippuria
½tlinkivääriä
1tlmuskottipähkinää
½tlneilikkaa
2munaa
4-5rklsiirappia
1tlsuolaa
Pinnalle:
1dlMyllyn Paras Korppujauhoja
3rklvoita

Valmistusohje

  1. Tee itse lantusta sosetta tai osta pakastesosetta ja sulata se tai käytä einessosetta (pötkö). Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  2. Kaada seos voideltuun isoon laakeaan uunivuokaan tai kahteen pienempään. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paina pintaan koristeita ruokalusikalla. Lisää päälle voinokareita.

  3. Paista 175-asteisen uunin alaosassa 1½ tuntia tai miedommassa lämmössä pidempään, jolloin lanttulaatikko saa enemmän makua.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (6)

Kokeilin tänään reseptiä kun olin jouluna Espanjassa ja ei tullut syötyä mitään Suomalaista jouluruokaa. Ohje ei miellyttänyt minua. Huomasin että Neilikka ei kuulu perinteiseen lanttulaatikkoon. Sen maku oli pistävä ja peitti lantun maun.
Liikaa suolaa.
Liikaa suolaa, liikaa neilikkaa ja muskottia.
Oikein hyvää tuli laatikosta! Teen toistekin Ritva
En ole koskaan laittanut munaa lanttulaatikkoon eikä mammanikaan laittanut. Munat tekevät laatikon kovaksi. Kerma riittää hyvin nesteeksi. Voi myös lisätä lanttujen keitinvettä.
Tuli niin hyvää, että teen lanttulaatikon tällä reseptillä jatkossakin! Suosittelen muitakin kokeilemaan.