Perinteinen porkkanalaatikko ohrasuurimoista

Perinteinen Porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko on herkullinen tarjottava jouluaaton pöydässä ja ansaitsee paikkansa yhtenä suomalaisten rakastetuimmista jouluruoista.

Käyttämällä valmista porkkanasosetta säästät aikaa ja vaivaa. Alkuvalmistelujen jälkeen porkkanalaatikko valmistuu itsekseen uunissa. Muista kuitenkin varata reilusti aikaa, sillä yhteensä porkkanalaatikon valmistumiseen kuluu n. 2 ½ tuntia aikaa.

Tässä reseptissä porkkanalaatikkoon käytetään riisin sijaan ohrasuurimoita. Ohrasuurimot antavat laatikolle napakan rakenteen ja hyvän maun.

Reseptillä porkkanalaatikkoa syntyy 2 keskikokoista uunivuoallista eli esimerkiksi jouluaaton ja joulupäivän aterioinnille.

Katso myös muut laatikko-ohjeemme: LanttulaatikkoMaksalaatikko ja Imelletty Perunalaatikko.

2 keskikokoista (1½ litran) uunivuoallista, noin 8-10:lle
kgporkkanoita (tai 1 kg porkkanasosetta)
dlMyllyn Paras Esikypsytetty Kokonainen Ohrasuurimoita
6dlvettä
lmaitoa
4munaa
2-3rklsiirappia
n.1rklsuolaa
tlvalkopippuria
1tljauhettua muskottipähkinää

Valmistusohje

Keitä porkkanat niukassa vedessä kypsiksi. Kuori ja soseuta porkkanat. Voit myös käyttää valmista porkkanasosetta.

Keitä samaan aikaan toisessa kattilassa löysähkö ohrapuuro: Keitä ensin ohrasuurimoita vedessä, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Lisää sen jälkeen maito koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja kypsyä 30–45 min säännöllisesti sekoittaen. 

Lisää valmiin puuron sekaan porkkanasose. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Kumoa seos voideltuun isoon uunivuokaan (tai 2 pienempään) ja paista 180 asteessa noin 1½ tunnin ajan.

 

VINKKI! Voit tehdä porkkanalaatikon kypsentämistä vaille valmiiksi jo reilusti ennen joulua ja pakastaa sen.

Tee näin: Tee laatikko ohjeen mukaan valmiiksi siihen asti, kunnes laatikko on valmis uuniin.

Pakasta raaka laatikko pakastimen ja uunin kestävässä vuoassa ja ota laatikko sulamaan tarjoilua edeltävänä päivänä.

Paista sulanut laatikko ohjeen mukaan.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (11)

Miksi ohjeessa on kokonaisia ohrasuurimoita rikottujen sijaan? Vaikuttaako reseptin suhteisiin jos vaihtaa rikottuihin?
Puuron voi valmistaa myös rikotuista ohrasuurimoista samoilla ainesuhteilla. Silloin keittoaika on lyhempi. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Kuuluuko reseptiin todellakin 1½ litraa maitoa?
Kyllä, löysähkön puuron keittämiseen käytetään 1,5 litraa maitoa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voiko tämän paistaa valmiiksi ja sitten pakastaa?
Voi paistaa valmiiksi ja pakastaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Meillä tätä tehdään pitkin vuotta, ei ainoastaan jouluna. Ohra ehdottomasti parempi kuin riisi.
Tarkoittaako tuo esivalmistelu sitä, että tehdään kaikki muut vaiheet paitsi uunissa paistaminen?
Kyllä tarkoittaa. Laatikon voi pakastaa raakana. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hyvä ohje, mutta kuorin porkkanat raakana. Ohra antaa täyteläisen pehmeän maun.

Pages