Imelletty perunalaatikko

Imelletty Perunalaatikko
7 t 50 min, josta valmisteluaika 20 min
  • Imelletty perunalaatikko onnistuu, kun imellytät perunat 60–70 asteessa. Helpoiten lämpötilan ylläpitäminen onnistuu, kun käärit kattilan esimerkiksi paksun pyyhkeen sisään ja annat hautua rauhassa lieden kulmalla.
  • Jos haluat tavallista makeampaa perunalaatikkoa, lisää ohjeeseen 1–3 rkl siirappia. Imelletty perunalaatikko tuo joulun tuoksun kotiin!
n. 2½ l uunivuoka
kgperunoita (soseutuva lajike)
2dlkuumaa vettä
4rklMyllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja
tai Erikoisvehnäjauhoja
n.½lmaitoa
1tlsuolaa
2-3rklvoisulaa

Valmistusohje

  1. Pese ja kuori perunat. Keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat. Anna perunasurvoksen jäähtyä 60 asteeseen (selvästi kättä lämpöisemmäksi).

  2. Ohenna survosta 2-3 dl:lla lämmintä keitinvettä. Perunasurvoksen tulee olla 6070-asteista, jotta peruna imeltyy. Voit mitata lämpöä esim. kinkkumittarilla.

  3. Sekoita hyvin joukkoon 2 rkl jauhoja. Laita perunasurvos kattilassaan 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita tunnin kuluttua sekaan loput jauhot.

  4. Jatka imeltämistä vähintään 34 tuntia tai yön yli (uunin voi ottaa pois päältä 4 tunnin jälkeen). Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.

  5. Mausta seos suolalla ja voisulalla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta ei liian täyteen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane vielä pari voinokaretta pinnalle.

  6. Paista perunalaatikkoa 150 asteessa noin 3 tuntia tai hieman miedommassa pidempään.

Katso myös muut perinteiset joulun laatikkoreseptit: lanttulaatikkomaksalaatikko ja perinteinen porkkanalaatikko.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (3)

Uunimuusi arkiseen ruokapöytään. Helppo valmistaa. Vaikkapa kerran viikossa. Hyvä vaihtoehto tavalliselle perunamuusille ja muille perunalaatikoille. < Kuori jauhoiset perunat, pilko lohkoiksi ja keitä vähässä suolattomassa vedessä. Muussaa perunat keittoveteen. Lisää tervittaessa kuumaa vettä niin että muusi on notkeaa puuromaista. Anna muusin jäähtyä noin 70 asteiseksi. Lisää vehnäjauhoa tai vastaavaa runsas ruokalusikallinen noin kiloon perunoita. Uunitetaan muusi ja annetaan vetäytytä 3 tuntia 80 asteisessa uunissa. < Lisätään uunitettuun muusiin suola ja voi, sekä maitoa niin että muodostuu notkistettu muusi. Uunittamisen aikana muusi saa makua. Voi maustaakin mutta silloin saatetaan peittää uunittamisen aikana muodostuneet maut. Monien mielestä näin tehty uunimuusi on parasta kun sitä ei mausteta. Paistoon valmistettu uunimuusi laitetaan uunivuokaan ja pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Uunimuusi laitetaan paistumaan 140-170 asteiseen uuniin ja paistetaan noin 2 tuntia.
Jos haluat tavallista makeampaa imellettyä perunalaatikkoa, niin jauhot lisätään vedellä notkistettuun 75-77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa muodostuu amylaasireaktioiden erittäin makeat dekstriinit. Kun sose jäähtyy hitaasti noin 2 tunnissa noin 70 asteiseksi, dekstriinejä on muodostunut riittävästi lisämakeutta antamaan. Edelleen jäähtyessään alkaa makean maltoosin muodostuminen. Maltoosia muodostuu noin 62-70 asteen alueella - optimi 65 astetta. Kun jauho lisätään 75-77 asteiseen soseen, niin silloin 65 astetta onkin hyvä soseen imeltymislämpötila.
Tällä ohjeella onnistuu kohtuullisesti, mutta on siinä pientä viilaamisen varaa. 60 astetta on mainuttu jo perintötietona alimmaksi sallituksi lämpötilaksi. Uunissa imellyttäminen on helppo hallita. Beettareaktion optimilämpötila on noin 64 astetta ja aluksi voi imellyttää siinä lämpötilassa 1-2 tuntia. Alfareaktion optimilämpö on noin 74 astetta ja tässä lämpötilassa voi imellyttää 1-2 tuntia. Kokonaisimellyttämisaika 2-6 tuntia. Alfareaktio on tärkeä ja siinä muodostuu useita erilaisia ja voimakkaita makeita makuja. Usein juuri alfareaktio jää puuttumaan ja siitä johtuen imeltyminen vähäiseksi. Jos alfareaktio onnistuu, niin silloin ei tarvita siirappia eikä muuta lisämakeutusta. Beettareaktion antama makeus on miedompaa ja sitä on yhtä lajia.