Imelletty perunalaatikko

Imelletty Perunalaatikko
  • Imelletty perunalaatikko onnistuu, kun imellytät perunat 60-70 asteessa. Helpoiten lämpötilan ylläpitäminen onnistuu, kun käärit kattilan esim. paksun pyyhkeen sisään ja annat hautua rauhassa lieden kulmalla.
  •  
  • Jos haluat tavallista makeampaa perunalaatikkoa, lisää ohjeeseen 1-3 rkl siirappia. Imelletty perunalaatikko tuo joulun tuoksun kotiin!
n. 2½ l uunivuoka
kgperunoita
2dlkuumaa vettä
4rklMyllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja
tai Erikoisvehnäjauhoja
n.½lmaitoa
1tlsuolaa
2-3rklvoisulaa

Valmistusohje

Pese ja kuori perunat, jotka ovat soseutuvaa lajiketta. Keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat. Anna perunasurvoksen jäähtyä 60 asteeseen (selvästi kättä lämpöisemmäksi). Ohenna survosta 2-3 dl:lla lämmintä keitinvettä. Perunasurvoksen tulee olla 60-70-asteista, jotta peruna imeltyy. Voit mitata lämpöä esim. kinkkumittarilla.

Sekoita hyvin joukkoon 2 rkl jauhoja.  Laita perunasurvos kattilassaan 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita tunnin kuluttua sekaan loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia tai yön yli (uunin voi ottaa pois päältä 4 tunnin jälkeen). Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.

Mausta seos suolalla ja voisulalla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta ei liian täyteen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane vielä pari voinokaretta pinnalle.  Paista laatikkoa 150 asteessa n. 3 tuntia tai hieman miedommassa pidempään.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (1)

Tällä ohjeella onnistuu kohtuullisesti, mutta on siinä pientä viilaamisen varaa. 60 astetta on mainuttu jo perintötietona alimmaksi sallituksi lämpötilaksi. Uunissa imellyttäminen on helppo hallita. Beettareaktion optimilämpötila on noin 64 astetta ja aluksi voi imellyttää siinä lämpötilassa 1-2 tuntia. Alfareaktion optimilämpö on noin 74 astetta ja tässä lämpötilassa voi imellyttää 1-2 tuntia. Kokonaisimellyttämisaika 2-6 tuntia. Alfareaktio on tärkeä ja siinä muodostuu useita erilaisia ja voimakkaita makeita makuja. Usein juuri alfareaktio jää puuttumaan ja siitä johtuen imeltyminen vähäiseksi. Jos alfareaktio onnistuu, niin silloin ei tarvita siirappia eikä muuta lisämakeutusta. Beettareaktion antama makeus on miedompaa ja sitä on yhtä lajia.