• Imelletty perunalaatikko onnistuu, kun imellytät perunat 60–70 asteessa. Helpoiten lämpötilan ylläpitäminen onnistuu, kun käärit kattilan esimerkiksi paksun pyyhkeen sisään ja annat hautua rauhassa lieden kulmalla.
  • Jos haluat tavallista makeampaa perunalaatikkoa, lisää ohjeeseen 1–3 rkl siirappia. Imelletty perunalaatikko tuo joulun tuoksun kotiin!

Ainekset n. 2½ l uunivuoka annosta

kg
perunoita (soseutuva lajike)
2
dl
kuumaa vettä
n.½
l
maitoa
1
tl
suolaa
2-3
rkl
voisulaa

Ohje

  1. Pese ja kuori perunat. Keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat. Anna perunasurvoksen jäähtyä 60 asteeseen (selvästi kättä lämpöisemmäksi).

  2. Ohenna survosta 2-3 dl:lla lämmintä keitinvettä. Perunasurvoksen tulee olla 6070-asteista, jotta peruna imeltyy. Voit mitata lämpöä esim. kinkkumittarilla.

  3. Sekoita hyvin joukkoon 2 rkl jauhoja. Laita perunasurvos kattilassaan 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita tunnin kuluttua sekaan loput jauhot.

  4. Jatka imeltämistä vähintään 34 tuntia tai yön yli (uunin voi ottaa pois päältä 4 tunnin jälkeen). Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.

  5. Mausta seos suolalla ja voisulalla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta ei liian täyteen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane vielä pari voinokaretta pinnalle.

  6. Paista perunalaatikkoa 150 asteessa noin 3 tuntia tai hieman miedommassa pidempään.

Katso myös muut perinteiset joulun laatikkoreseptit: lanttulaatikkomaksalaatikko ja perinteinen porkkanalaatikko.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.