Imelletty perunalaatikko

- Imelletty perunalaatikko onnistuu, kun imellytät perunat 60–70 asteessa. Helpoiten lämpötilan ylläpitäminen onnistuu, kun käärit kattilan esimerkiksi paksun pyyhkeen sisään ja annat hautua rauhassa lieden kulmalla.
- Jos haluat tavallista makeampaa perunalaatikkoa, lisää ohjeeseen 1–3 rkl siirappia. Imelletty perunalaatikko tuo joulun tuoksun kotiin!
1½ | kg | perunoita (soseutuva lajike) |
2 | dl | kuumaa vettä |
4 | rkl | Myllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja |
tai Erikoisvehnäjauhoja | ||
n.½ | l | maitoa |
1 | tl | suolaa |
2-3 | rkl | voisulaa |
Valmistusohje
-
Pese ja kuori perunat. Keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat. Anna perunasurvoksen jäähtyä 60 asteeseen (selvästi kättä lämpöisemmäksi).
-
Ohenna survosta 2-3 dl:lla lämmintä keitinvettä. Perunasurvoksen tulee olla 60–70-asteista, jotta peruna imeltyy. Voit mitata lämpöä esim. kinkkumittarilla.
-
Sekoita hyvin joukkoon 2 rkl jauhoja. Laita perunasurvos kattilassaan 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita tunnin kuluttua sekaan loput jauhot.
-
Jatka imeltämistä vähintään 3–4 tuntia tai yön yli (uunin voi ottaa pois päältä 4 tunnin jälkeen). Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
-
Mausta seos suolalla ja voisulalla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta ei liian täyteen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane vielä pari voinokaretta pinnalle.
-
Paista perunalaatikkoa 150 asteessa noin 3 tuntia tai hieman miedommassa pidempään.
Katso myös muut perinteiset joulun laatikkoreseptit: lanttulaatikko, maksalaatikko ja perinteinen porkkanalaatikko.
Kommentoi reseptiä