Imelletty perunalaatikko, Martat

Myllyn Paras
6 t 20 min, josta valmisteluaika 20 min

Imelletty perunalaatikko on joulupöydän klassikko. Voit valmistaa sen etukäteen ja pakastaa.

Tällä Marttojen ohjeella valmistat reilun annoksen joulupöydän ihanaa perunalaatikkoa!

6:lle
kgperunoita
¾dlMyllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
tai Hiivaleipävehnäjauhoja
n.½lmaitoa
suolaa
1-2rklsiirappia
(voita)

Valmistusohje

  1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.

  2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.

  3. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi.

  4. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-75 asteista, jotta peruna imeltyy.

  5. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60-asteiseen uuniin imeltymään.

  6. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla. 

  7. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. 

  8. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia.

VINKKI! Kokeile myös perinteistä ohrasuurimoista valmistettavaa porkkanalaatikkoa, samettisen pehmeää lanttulaatikkoa ja tietenkin perinteistä imellettyä perunalaatikkoa

Resepti:
Marttaliitto

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (2)

Helppo ja nopea arkinen perunasosevuoka valmistuu muutamassa tunnissa. Kuoritaan perunat ja keitetään ja soseutetaan keittoveteen. Suositellaan jauhoisia perunoita. Annetaan soseen jäähtyä huolellisesti alle 80 asteiseksi. Kun sose on jäähtynyt noin 75-78 asteiseksi soseeseen lisätään ruisjauho. Annetaan soseen vetäytyä 75 asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Vetäytyessä soseen maku muuttuu miedommaksi. Vetäytyneeseen soseeseen lisätään suola, voi ja maitoa niin että se on sakeaa velliä tai notkeaa puuroa. Sose laitetaan paistovuokiin. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Soseen voi maustaa jos haluaa. Monien mielestä arkinen perunasosevuoka on parasta maustamatta. Arkista perunasosevuokaa paistetaan noin 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Valmistusohjetta mukaellen. Tämä ohje hyödyntää myös alfa-amylaasireaktion, mikä tuottaa erittäin makeita dektsriinejä. Tämä reaktio menetetään matalan imellyttämislämpötilan ohjeilla usein kokonaan tai lähes kokonaan. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa niukassa vedessä kypsiksi. Soseuta keitinveteen. Anna perunasurvoksen jäähtyä 77-78 asteiseksi . Ohenna survosta "jäykännotkeaksi" tarvittaessa lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on oleellinen osa imeltymistä. Perunamassan pitää olla 65-75 asteista, jotta peruna imeltyy. Lisää 77 asteiseen soseeseen puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Tässä lämpötilassa alkaa makeita yhdisteitä tuottava alfa-reaktio, mikä useilla ohjeilla menetetään. Imeltyminen alkaa heti. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 65 asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Tarkista imeltymisen alkaminen maistamalla Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla. Kun imellytetään alfa-reaktion alueella niin lisämakeutusta ei tarvita. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia.