Lanttulaatikko kuuluu suomalaisen joulupöydän rakastetuimpiin perinneruokiin, ja tällä reseptillä valmistat siitä samettisen pehmeää ja täyteläistä. Tämä reilu annos mahtuu yhteen suureen (2 l) uunivuokaan tai kahteen pienempään, joten voit helposti varautua joulun pyhiin. Pinnan perinteinen aaltoileva kuvio syntyy, kun vedät siihen ruokalusikan kärjellä viivoja ennen uuniin laittamista – näin saat laatikosta myös kauniin katseenvangitsijan.

Lanttulaatikko on helppo valmistaa valmiista lanttusoseesta, ja sen täyteläinen maku tulee kuohukermasta, siirapista ja jouluisista mausteista kuten inkivääristä, muskottipähkinästä ja neilikoista. Uunissa paistuva laatikko täyttää keittiön taatusti jouluisella tuoksulla, ja sen pehmeä koostumus hurmaa jokaisen ruokailijan. Valmistamalla kaksi vuokaa voit tarjota yhden jo jouluaattona ja säästää toisen myöhemmille juhla-aterioille.

Ainekset n. 2 litran uunivuoallinen annosta

1
kg
lanttusosetta
2
dl
kuohukermaa
tl
valkopippuria
½
tl
inkivääriä
1
tl
muskottipähkinää
½
tl
neilikkaa
2
munaa
4-5
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
Pinnalle:
3
rkl
voita

Ohje

  1. Tee itse lantusta sosetta tai osta pakastesosetta ja sulata se tai käytä einessosetta (pötkö). Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  2. Kaada seos voideltuun isoon laakeaan uunivuokaan tai kahteen pienempään. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paina pintaan koristeita ruokalusikalla. Lisää päälle voinokareita.
  3. Paista 175-asteisen uunin alaosassa 1½ tuntia tai miedommassa lämmössä pidempään, jolloin lanttulaatikko saa enemmän makua.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.