Lanttulaatikko on yksi suomalaisen joulupöydän tärkeimmistä perinneruuista. Tällä ohjeella on helppo valmistaa samettisen pehmeää lanttulaatikkoa.
Reilunkokoisesta ohjeesta riittää yhteen suureen (2 l) uunivuokaan tai kahteen pienempään.
Perinteisen lanttulaatikon kaunis, aaltoileva pinta syntyy, kun vedät laatikon pintaan ruokalusikan kärjellä kauniita, aaltoilevia kuvioita ennen uuniin laittamista.
Kun lanttulaatikot muhivat uunissa, keittiösi täyttyy takuuvarmasti herkullisesta joulun tuoksusta!
Lanttulaatikon valmistaminen kahdessa pienemmässä vuuassa on kätevää, jos joulunpyhien aikaan käy vieraita useamman kerran. Voit helposti tarjota yhden vuoan jouluaaton ruokapöydässä ja toisen joulun- tai tapaninpäivän vieraille.
Tee itse lantusta sosetta tai osta pakastesosetta ja sulata se tai käytä einessosetta (pötkö). Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Kaada seos voideltuun isoon laakeaan uunivuokaan tai kahteen pienempään. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paina pintaan koristeita ruokalusikalla. Lisää päälle voinokareita.
Paista 175-asteisen uunin alaosassa 1½ tuntia tai miedommassa lämmössä pidempään, jolloin lanttulaatikko saa enemmän makua.
Pienestä tärkkelyspitoisuudesta johtuen lanttulaatikon imeltäminen on hiukan hankalhkoa. Imeltymisen varmistamiseksi ja tehostamiseksi lanttulaatikkoon lisätään perunoita. Ylipitkä imeltymisaika saattaa johtaa myös siihen että kaikki lantun tärkkelyksestä muodostuva makeus haihtuu.
Mikäli haluat erittäin hyvää lanttulaatikkoa, jätä pois neilikka, inkivääri, muskottipähkinä ja siirappi, myöskin pinnalle puolet tosta korppujauhosta. Eipä tule äklön makeaa, koska lanttu on itsessään jo makeaa. Varma vaihtoehto on ostaa lanttusurvos tuupissa, ilman mitään mausteita ja tuoreena. Laatikon voi laittaa kinkun kanssa samanaikaisesti uuniin ja voi foliossa muhia sen pienen kinkun paistoajan”3,3kg” ja kun sen kinkun kuorruttaa, voi folion ottaa päältä pois ja saa hyvän värin pintaan myös lanttulaatikko.
Katselin juuri "perinteisen lanttulaatikon" ohjeita,50-luvun keittokirjasta. Mausteena oli ainostaan siirappi ja muskottipähkinä(jos on saatavilla), nämäkin maun mukaan. Lisäksi kiloon lanttuja, laitettiin 1,5dl korppujauhoja.
Kokeilin tänään reseptiä kun olin jouluna Espanjassa ja ei tullut syötyä mitään Suomalaista jouluruokaa. Ohje ei miellyttänyt minua. Huomasin että Neilikka ei kuulu perinteiseen lanttulaatikkoon. Sen maku oli pistävä ja peitti lantun maun.
En itse ole koskaan käyttänyt neilikkaa lanttulaatikossani joka onkin voimakas mauste. Muskotti ja valkopippuri ja inkivääri on riittävät mausteet sekä suola ja siirappi ja nekin hyvin maltillisesti, Nykyisin mausteilla pilataan itse ruuanmaku kun niitä laitetaan aivan liikaa.
En ole koskaan laittanut munaa lanttulaatikkoon eikä mammanikaan laittanut. Munat tekevät laatikon kovaksi. Kerma riittää hyvin nesteeksi. Voi myös lisätä lanttujen keitinvettä.