Laita vesi kiehumaan kahteen kattilaan. Keitä punajuuret kuorineen toisessa kattilassa suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, n. 1-1½ tuntia, aikaan vaikuttaa punajuurien koko. Keitä ohrasuurimot toisessa kattilassa suolalla maustetussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsistä ohrista keitinvesi pois.
Kuori jäähtyneet punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi raastimella tai monitoimikoneella, laita raaste isoon kulhoon. Hienonna mukaan sipulit ja lisää valutetut ohrat sekä mausteet. Murusta joukkoon sinihomejuusto. Sekoita massa kunnolla sekaisin.
Voitele 2 laakeaa uunivuokaa (1,5–1,8 l) ja kaada seokset niihin. Riko munat ja vispaa ne kevyesti maitoon. Lisää munamaitoa vuokiin niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja halutessasi muutama voinokare.
Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 1½ tuntia. Tarkkaile uunisi lämpöä, jos uuni tuntuu paistavan liian tehokkaasti, pienennä lämpöä tai paista hieman lyhyempi aika.
VINKKI: Sinihomejuuston tilalla voit käyttää 200 g appelsiinituorejuustoa, lisää tällöin ruokaan 1-2 tl suolaa. Kokeile myös bataattilaatikkoa!
Punajuuret ja sinihomejuusto ovat hyvät makukaverit,mutta aika-ajoin en pidä sinihomejuustosta.Laitoin raastetun punajuuren sekaan n.vajaa puolet sinihomejuustoa.Se ei maistu laatikossa,mutta antaa ihmeellisesti täyteläisyyttä.Riisit pyöräytin raakoina sekaan ja nestettä lorautin vastaavasti reilummin.Oli tosi hyvää.Kannattaa kokeilla,jos ei pidä sinihomejuustosta.Poikani ei huomannut että söi inhoamaansa sinihomejuustoa.
Kaikissa punajuuriruuissa on sinihomejuustoa. Miksi. Luulisi reseptien laatijoiden keksivän jo muutakin, Ja tiedän että itse voi valita juustonsa mutta niin voivat reseptinikkaritkin valita muuta joskus edes.
Sipuli pilasi tämän laatikon. Sipuli on useimmiten herkkua, tässä se peitti punajuuren ja sinihomejuuston pehmeät maut valliten pistävänä, jälkimaku jää kielelle pitkäksi aikaa. Nestettäkin voi laittaa runsaammalla kädellä.
Helpompi nivelvaivaiselle on ensin keittää. Kuori lähtee helpommin. Lohkoin punajuuret, lisäsin mausteet ja nesteen. Hienonnin tehosekoittaja Bamixilla.
On kevyempi työvaihe kuin raastaminen. Suurimot laitoin keittämättä. Lisäsin kypsennysaikaa ja nestettä. Hyvää tuli ja helpolla.
Eläkeläismuori.
Miksi keittää punajuuret. Raasta punajuuret karkealla terällä. Lisää tuorejuusto kasvisliemi ja puolikypsät ohrasuurimot. Lopputulos raikas ja maukas.kiska punajuuren oma mehu jää laatikkoon. Kypsyy nopeasti.
Aivan turha keittää punajuuret mikä vie aikaa. Tuorejuusto on kevyempi vaihtoehto. Liota se kasvisliemeen.
Voiko punajuurien sijaan käyttää valmista punajuurisosetta, jota oli ainakin viime vuonna vastaavasti kuin porkkana- ja lanttusosetta "muovipussiputkiloissa"?