Joulukinkku on Suomessa yksi suosituimpia ja joulun aatonaattona netin haetuin jouluruoka.

Kinkun paistamisessa on tärkeää ennakkovalmistelut, älä laita kinkkua liian kylmänä uuniin.

Joulukinkun kypsyys on makuasia, nyhtöpossun muodin mukana myös joulukinkkua voi paistaa pitempään ylikypsäksi, joka ennen vanhaan on ollutkin usein tapana.

Ainekset annosta

halutun kokoinen joulukinkku (3-10 kg)
1-2
tlk
sinappia (Dijon)
n.½
tlk
kokonaisia neilikoita

Ohje

Kinkun paistaminen:

  1. Aloita kinkun sulatus hyvissä ajoin.

  2. Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön yön yli tai vähintään muutamaksi tunniksi ennen paistamista. Huuhtele kinkun pinta ja kuivaa pinta sen jälkeen huolellisesti. Siirrä kinkku uunipannun päälle ritilälle, lisää uunipannulle hieman vettä. Upota paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan sivusuunnassa, varmista ettei mittarin kärki osu luuhun.

  3. Paista kinkkua 100–125-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Kinkun koko, muoto ja alkulämpötila vaikuttavat kinkun paistoaikaan, keskimääräinen paistoaika on 60–80 min/kg.

Kinkun kuorruttaminen:

  1. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele päälle ruiskorppujauhoja. Koristele pinta kauniisti neilikoilla.

  2. Paista kinkkua tämän jälkeen 225–250-asteisessa uunissa (keskiosassa) vielä 7–10 min ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea.

VINKKI! Joulukinkun kanssa tarjottavaksi kannattaa valmistaa perinteistä porkkanalaatikkoa ja muita joulun laatikkoruokia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.