Joulukinkun paistaminen tuo monelle viimeistään sen oikean joulun tunteen.

Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina on laktoositon, voilla leivottu taikina, jonka viljaisuus antaa herkullista makua kinkulle sekä pitää kinkun mehevänä taikinakuoren alla.

Taikinakuorrutus laitetaan vasta kypsän kinkun päälle uuniin paistumaan.

Taikinakuorrutettava kinkku saa olla kuuma, mutta pinnan tulee jäähtyä, noin puoli tuntia huoneenlämmössä on hyvä aika. Kuuman kinkun pinnasta tulee poistaa rasva ja sen jälkeen kinkun pinnan tulee hieman kuivahtaa, jotta taikina tarttuu pintaan kiinni, eikä se valu pois kinkun päältä.

Ainekset annosta

Ohje

KINKUN KYPSENTÄMINEN: 

  1. Sulata kinkkua jääkaapissa 1–2 vrk, kinkku sulatetaan aina omassa pakkauksessaan kylmässä. Nosta kinkku lopuksi huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi, sisälämmön olisi hyvä nousta noin +10-asteeseen. Poista muovikääre ja siirrä kinkku verkkoineen paistopussiin uunipannulle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä lihalämpömittarin kärki kinkun paksuimman kohdan keskelle, ei kuitenkaan luuhun asti ja sulje pussi suppuun ylös niin, että voit lukea mittarin lukeman. 

  2. Kypsennä kinkku 110–125 -asteisessa uunissa. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan, noin 1 tunti/1 kg. Eli n. 7 kg kinkun paistamiseen kuluu aikaa n. 7 tuntia. Mikäli haluat nopeuttaa kinkun paistoa, voit pitää uunia kuumemmalla lämmöllä alussa ja lopussa, molemmissa kohdissa vajaat puolisen tuntia.

  3. Kinkku on kypsää, kun sisälämpötila on 80–85 -astetta. Paista kinkku hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta ehdit kuorruttaa sen. Voit halutessasi käyttää myös valmiiksi kypsytettyä kinkkua.

TAIKINAKUORI, vähän jäähtyneen kinkun pinnalle: 

  1. Sulata 2 pkt Pyöreää Ruis-Kaura Piirakkataikinaa. Yhdistä taikinat ja kaaviloi taikina leivinpaperin tai silikonialustan päällä ohueksi levyksi, josta tulee niin iso, että takina tulee ylettymään kinkun päälle ja sivuille.

  2. Avaa kinkun paistopussi varovaisesti kulmasta ja kaada liemi talteen kastiketta varten tai hävitä se vastuullisesti, älä kaada viemäriin! Poista kinkun pinnalta verkko, nahka ja silava. Pyyhi pinta kuivaksi paperilla.

  3. Nosta taikina ehjänä isona levynä leivinpaperia apuna käyttäen kuuman kinkun jäähtyneen pinnan päälle ja painele taikina käsin varovaisesti pintaan sopivaksi. Pyri siihen, että taikina ei repeile. Tee lopusta taikinasta pieniä kuvioita piparimuotilla ja painele niitä muutama kinkun taikinapintaan koristeeksi.

  4. Paista taikinakuorrutus kypsäksi eli n. 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia niin, että kuorrutus hieman ruskistuu.

VINKKI! Kinkun kanssa tarjottavaksi kannattaa valmistaa perinteistä porkkanalaatikkoa ja muita joulun laatikkoruokia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.