Tähän ohjeeseen tarvitset paketillisen Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa tai Laktoositon Piparitaikinaa. Puolet taikinasta käytetään suklaisen levyn pohjaksi ja puolesta leivotaan pipareita piparimurua varten. Toki piparimurua voi tehdä toisesta levystä/puolesta taikinaa, joka paistetaan vain vähän ohuemmaksi kaulittuna ja murustetaan jäähtyneenä. Mikäli haluat nopeasti valmista, käytä apuna pakastinta: jäähdytä niin piparitaikinalevyä kuin suklaista piparimurulevyä siellä.

Ainekset 20 annosta

PIPARIPOHJA JA -MURU
MURUSEOS (suklaan joukkoon ja pinnalle)
2
dl
piparkakkuja tai piparkakkupalasia
2
annos (3 dl nestettä)
(mini)vaahtokarkkeja
2
dl
kuivattuja karpaloita, rusinoita, taateleita tai luumuja
dl
pistaasi-, manteli- ja/tai hasselpähkinärouhetta
SUKLAASEOS
35
g
voita
500
g
leivontasuklaata

Ohje

  1. Piparitaikinan paistaminen. Nosta paketillinen taikinaa sulamaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai huoneenlämpöön noin 45 minuutiksi. Jaa taikina kahtia tai käytä pakkauksessa olevaa kahta levyä (riippuen taikinasta). Kauli toinen pala noin 20 x 20 cm neliöksi tai suunnilleen tuon kokoisen vuoan kokoon, jossa paistat pohjan ja jonka päälle valmistat suklaisen piparilevyn jähmettymään. Paista levyä 200-asteisen uunin keski- tai toiseksi ylimmällä tasolla noin 10 minuuttia kauniin väriseksi. Kauli ja leivo toinen levy/puolikas taikinasta pipareiksi tai ohueksi piparilevyksi leivinpaperin päälle ja paista kypsäksi uunissa.
  2. Anna piparilevyjen/piparien jäähtyä. Voit tehdä tämän hyvissä ajoin ennen muuta valmistusta.
  3. Muruseoksen valmistus. Leikkaa tai murra piparit/ohut piparilevy käsin pieniksi paloiksi niin, että saat 2 dl piparimurua. Ylimäärän pipareita voi tarjoilla erikseen. Puolita tai leikkaa kuivatut rusinat ja karpalot vähän pienemmiksi tai leikkaa taateleista tai luumuista palasia. Leikkaa tarvittaessa myös pähkinöitä tai manteleita, mikäli ne eivät ole rouheena. Myös vaahtokorkkeja voi leikata pieniksi paloiksi saksilla, mikäli kyseessä ei ole minivaahtokarkit.
  4. Sulata suklaa. Mittaa kattilaan voi, sulata se ja pilko joukkoon suklaa. Hämmennä miedolla lämmöllä niin, että suklaa on juoksevaa. Nosta kattila pois liedeltä.
  5. Kokoa suklainen piparilevy. Kaada reunallisessa vuoassa olevan jäähtyneen piparilevyn päälle ensin noin 2/3 muruseoksesta ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Valuta päälle sulanut suklaa. Ripottele pinnalle loppu muruseos.
  6. Anna suklaisen piparilevyn jäähtyä viileässä. Leikkaa levy veitsellä esim. 5 x 5 ruudukkoon, jolloin saat 20 palaa. Säilytä sukalaisia piparilevypaloja jääkaapissa/viileässä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.