Haettu sivustolta  4.11.2025
  Brownie on amerikkalainen kostean mehevä, tuhti suklaaleivonnainen, joka on helppo valmistaa. Tässä herkusta on loihdittu jouluinen, lisäämällä siihen pipari- tai piparkakkutaikinaa ja piparkakkumaustetta. Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikina on voilla leivottua ja Laktoositon Piparitaikina sopii laktoosittomaan ruokavalioon.
Ainekset n. 12 annosta
Piparkakkutaikina
      
      Brownietaikina
      
      100
      
      g
      
      voita tai leivontamargariinia
      
      100
      
      g
      
      tummaa suklaata (kaakaopitoisuus n. 60 %)
      
      3/4
      
      dl
      
      pistaasi- tai hasselpähkinöitä
      
      75
      
      g
      
      Valkosuklaata tai valkosuklaahippuja (1½ dl)
      
      2
      
      kananmunaa
      
      1
      
      dl
      
      ruokokidesokeria
      
      1½
      
      dl
      
      tomusokeria
      
      2
      
      rkl
      
      sokeritonta kaakaojauhetta
      
      1½
      
      tl
      
      piparkakkumaustetta
      
      Koristelu
      
      kanelia tai kaakaojauhetta
      
      pistaasi- tai hasselpähkinöitä
      
      Ohje
- Ota piparkakku- tai piparitaikina sulamaan. Nosta munat huoneenlämpöön. Sulata voi pienessä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja pilko tumma suklaa sulamaan rasvaan. Siirrä viileään ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
 - Rouhi pähkinät ja valkosuklaa karkeaksi rouheeksi/paloiksi (hippuja ei tarvitse rouhia). Sekoita jauhoihin kaakaojauhe ja piparkakkumauste. Vuoraa vuoka (n. 20 cm x 20 cm) leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
 - Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. Valuta jäähtynyt suklaaseos nauhana vaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Sekoita nopeasti käännellen mukaan jauhoseos ja rouheet. Kaada taikina 4–5 cm:n paksuiseksi levyksi vuokaan.
 - Leikkaa piparitaikinasta noppakuution kokoisia paloja. Painele ne taikinan sisään sormin.
 - Paista uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla 25–30 minuuttia niin, että taikina jää sisältä pehmeäksi. Paistoaika riippuu taikinan paksuudesta ja uunin tehosta sekä vuoan materiaalista.
 - Anna brownieiden jäähtyä mieluiten yön yli jääkaapissa.
 - Leikkaa levystä terävällä, kuumaan veteen kastetulla veitsellä 5 cm x 5 cm:n neliöitä.
 - Koristele browniet halutessasi sihtaamalla päälle kanelia tai kaakaojauhetta ja murtamalla vähän pähkinäpaloja päälle.
 
Resepti: 
            
      Arja Elina Laine, Myllyn Paras
      Ajankohtaista ja puheenaiheita
    
        
          R
      
  
  
    
      R
  
  
  
  
  
  
  
  
        
        
        
        
Kommentteja ja keskustelua