Haettu sivustolta 12.12.2024
Brownie on amerikkalainen kostean mehevä, tuhti suklaaleivonnainen, joka on helppo valmistaa. Tässä herkusta on loihdittu jouluinen, lisäämällä siihen pipari- tai piparkakkutaikinaa ja piparkakkumaustetta. Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikina on voilla leivottua ja Laktoositon Piparitaikina sopii laktoosittomaan ruokavalioon.
Ainekset n. 12 annosta
Piparkakkutaikina
Brownietaikina
100
g
voita tai leivontamargariinia
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus n. 60 %)
3/4
dl
pistaasi- tai hasselpähkinöitä
75
g
Valkosuklaata tai valkosuklaahippuja (1½ dl)
2
kananmunaa
1
dl
ruokokidesokeria
1½
dl
tomusokeria
2
rkl
sokeritonta kaakaojauhetta
1½
tl
piparkakkumaustetta
Koristelu
kanelia tai kaakaojauhetta
pistaasi- tai hasselpähkinöitä
Ohje
- Ota piparkakku- tai piparitaikina sulamaan. Nosta munat huoneenlämpöön. Sulata voi pienessä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja pilko tumma suklaa sulamaan rasvaan. Siirrä viileään ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
- Rouhi pähkinät ja valkosuklaa karkeaksi rouheeksi/paloiksi (hippuja ei tarvitse rouhia). Sekoita jauhoihin kaakaojauhe ja piparkakkumauste. Vuoraa vuoka (n. 20 cm x 20 cm) leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
- Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. Valuta jäähtynyt suklaaseos nauhana vaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Sekoita nopeasti käännellen mukaan jauhoseos ja rouheet. Kaada taikina 4–5 cm:n paksuiseksi levyksi vuokaan.
- Leikkaa piparitaikinasta noppakuution kokoisia paloja. Painele ne taikinan sisään sormin.
- Paista uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla 25–30 minuuttia niin, että taikina jää sisältä pehmeäksi. Paistoaika riippuu taikinan paksuudesta ja uunin tehosta sekä vuoan materiaalista.
- Anna brownieiden jäähtyä mieluiten yön yli jääkaapissa.
- Leikkaa levystä terävällä, kuumaan veteen kastetulla veitsellä 5 cm x 5 cm:n neliöitä.
- Koristele browniet halutessasi sihtaamalla päälle kanelia tai kaakaojauhetta ja murtamalla vähän pähkinäpaloja päälle.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Ajankohtaista ja puheenaiheita
R
Kommentteja ja keskustelua