Vappu on suomalaisten suosikkijuhla. Viimeistään siitä alkaa ihan oikea kevät! 

Hyvä ruoka kuuluu tietenkin erottamattomasti juhlaan. Vappuna herkutellaan perinteisesti munkeilla, tippaleivillä ja simalla, mutta myös vaikkapa espanjalaiset churrot sopivat täydellisesti vappuun.

vappu_MP_H.jpg

 

 

Noutopöytään tai piknikille kannattaa valmistaa helppoja herkkuja ja naposteltavia. Myös vappubrunssilla maistuvat vaikkapa erilaiset suolaiset muffinssit, ruokaisat salaatit ja pikkusuolaiset.

Joko tiedät, mitä tarjoat vappuna? Halusimme tehdä vappumenun suunnittelusta sinulle helpompaa. Siksi olemme koonneet tälle sivulle hyviksi havaitsemiamme reseptejä niin perinteisiin herkkuihin kuin moderneihin ja vähän yllättäviinkin tarjottaviin. 

Vappu

Viis likaisista ikkunoista, pölyisistä kaduista ja varastoon viemättömistä talvivaatteista! Nyt iloitaan ihanasta keväästä ja kutkuttavasta kesän odotuksen tunteesta. Poimi alta parhaat reseptit vappubrunssille ja vappuleivontaan!

vappu

Vappubrunssi

Vappubrunssia voi juhlia kaveriporukalla, perheen kesken tai aikuisten kesken nautiskellen. Vappu on rento juhla, eikä brunssin valmisteluakaan kannata ottaa turhan vakavasti. Pääasia on, että tarjoilua on riittävästi, tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja ja munkkifanit saavat suunsa sokeriin.

Vappumenussa kannattaa suosia etukäteen valmistettavia ja helposti mukana kulkevia ruokia.

Jyväpasta-savuhärkäsalaatti ja vietnamilainen äyriäis-papaijasalaatti ovat tyylikkäitä tarjottavia brunssille. Myös ruiskupeista muotoutuu monenlaista tarjottavaa. Yksi suosikkimme on hienostunut ja helppo ruiskuppeihin tehtyä keväistä pastasalaatti.

Vappupiknik

Vappupäivän piknik on monilla vankka perinne, oli sää mikä hyvänsä. Lihapullien, nakkien tai Härkis-piirakan kylkeen sopivat erilaiset vappusalaatit, kuten rucola-perunasalaatti, kasvis-pastasalaatti ja ruokaisa avokadosalaatti makupastoilla.

Jos kotona häärää innokkaita pikkukokkeja, evääksi voi tehdä yhdessä vaikkapa helppoa valkosipulipatonkia tai ruistikkuja.

Munkit, rahkamunkit ja muut vappuleivonnaiset

Vappu on perinteisesti opiskelijoiden ja työväen juhla, mutta se on myös sopiva hetki kenelle tahansa meistä pysähtyä hetkeksi ja nauttia hyvästä ruoasta ja seurasta. Perinteiseen vappuun kuuluvat herkullisen rapsakat vappumunkit. Myllyn parhaan ihanan kosteita rahkamunkkeja on kehuttu itkettävän ihaniksi ja ne ovat myös yksi toimituksemme suosikkireseptejä.

Munkkiresepteistämme löydät myös ohjeet paistamiseen ja turvalliseen rasvan käsittelyyn. Vappuaattona ja -päivänä moni haluaa mieluummin juhlia kuin seistä kuuman öljykattilan vieressä. Sekä tavalliset että rahkamunkit kannattaakin tehdä ne valmiiksi jo ennen vappua ja pakastaa. Vappuna riittää kevyt lämmitys uunissa ja sokerointi – maku on tuoreen veroinen.

Haluatko uusia haasteita tai vaihtelua vapun leivonnaisiin? Kokeile vaikka pirteän näköisiä berliininmunkkeja, mahtavan makuisia espanjalaisia munkkitankoja eli churroja tai suolaisia tippaleipiä?

Myllyn parhaan ruokatoimituksessa ilahdutaan suuresti, kun lukijamme lähettävät meille palautetta ja vinkkejä. Esimerkiksi yksi lukijamme kätevä vinkki helpottaa monen tippaleivän tekijän pursottamista: Puhdista astianpesuainepullo huolellisesti, kaada taikina sinne ja pursota sopiva annos tippaleipämuottiin. Kiitämme erittäin hyvästä vinkistä!

Yksinkertainen, elegantti tarjoilu syntyy simaroseteista ja kuohuviinistä.

Sima

Alkaako sinunkin vapputunnelmointisi siman valmistuksesta? Perinteisen siman tekeminen on helppoa, kunhan muistaa aloittaa riittävän ajoissa. Simaan kannattaa käyttää luomusitruunoita ja kuori kannattaa pestä huolella ennen käyttöä.

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä