Kaurainen nyhtöleipä

Kaurainen nyhtöleipä
1 t 30 min, josta valmisteluaika 20 min
  • Nyhtöleipä on nyhtötrendin mukaisesti trendikäs vaihtoehto lämpimille voileiville.
  • Kauran saa parhaiten mehevöittämään leipätaikinaa, kun sen käyttää taikinaan kaurapuurona, jolloin kaura on hyvin pehmennyttä.
  • Juurimenetelmällä leivottu leipä antaa makua taikinalle. Mikäli aikaa on, voit leipoa taikinan kylmään puuroon ja antaa taikinan käydä yön yli viileässä.
  • Pakasta ainakin toinen leipä ja ota se sulamaan sinä aamuna, kun tarvitset välipalaa perheelle tai evästä retkiporukalle.
  • Nyhtöleipä sopii mainiosti myös iltapalaksi salaatin tai keiton kanssa.
2 leipää
½lvalmista Myllyn Paras Kaurahiutaleista tehtyä puuroa
2dlvettä
30ghiivaa
1rklhunajaa
2tlsuolaa
7-8dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
1rklrypsi- tai oliiviöljyä
Nyhtöleivän täyte (2 leivälle):
75grucolaa tai 1 ruukku basilikaa
50gvoita
3-6valkosipulinkynttä
75gparmesaanijuustoa

Valmistusohje

  1. Lisää puurokattilaan puuron sekaan vettä. Vesi saa olla kylmää, jos puuro on kuumaa tai vesi saa olla kuumaa, jos puuro on jäähtynyttä eli säätele näin seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva ja hunaja seokseen. Anna seoksen käydä kattilassa kansi kiinni 20–30 min, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää suola ja öljy ja sekoita joukkoon puuhaarukalla jauhoja. Taikina saa jäädä niin löysäksi, että pystyt sekoittamaan sitä juuri ja juuri puuharukalla, sekoita muutama minuutti.

  2. Jaa taikina kahtia ja siirrä taikinat silikonisiin tai öljyttyihin metallisiin leipävuokiin tai silikoniseen leipäkääreeseen. Anna leipien kohota hyvin peitettyinä huoneenlämmössä ½ tuntia tai jääkaapissa muutama tunti. Paista leipiä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 20 min. Anna jäähtyä. Pakasta toinen leipä.

  3. Kun tarjoilet leipää, leikkaa terävällä leipäveitsellä kypsään tai sulaneeseen leipään vinoristikko (n. 3 x 3 cm ruuduin) päältäpäin siten, että viillot yltävät lähes leivän pohjaan saakka. Nosta leipä silikoniseen leipäkääreeseen, silikonivuokaan tai folion päälle. Käytä viimeistä tapaa, jos tarjoilet tätä leipää talviretkellä nuotiolla.

  4. Silppua rucola tai basilika, hienonna valkosipuli ja leikkaa parmesaanista juustolastuja. Pehmennä voi ja sekoita yrtti- ja valkosipulisilppu siihen. Painele täyteseosta leivän syviin viiltoihin tavallisen veitsen avulla. Painele yrttiseoksen päälle vielä koloihin parmesaanilastuja käsin.

  5. Lämmitä leipä juuri ennen evääksi tarjoilua 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja leivän pinta saanut hieman väriä. Tai pidä leipää foliossa nuotion lämmössä. Nosta lämmin leipä tarjolle kokonaisena. Jokainen voi "nyhtäistä" leivästä palan. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (3)

Varmasti hyvää!
Luin reseptin huolella. Tuntui vähän monimutkaiselta. Aion tehdä tämän leivän, kunhan saan ensin tehdyksi leipäklubin toisen reseptin eli grahamsolmut. Kommentoin uudestaan tehtyäni keivän, joka kyllä näyttää herkulliselta.
Herkullisen näköinen leipä.