Munkit tai munkkirinkilät

Munkkirinkelit
2 t , josta valmisteluaika 1 t 30 min
  • Parhaat munkit syntyvät itse tehden! Tee ensin pullataikina, jossa ei tarvitse olla kovinkaan paljon rasvaa, koska munkit paistetaan upporasvassa.
  • Hyvä rasva paistamiseen on rypsiöljy, joka kuumennetaan padassa 180 asteeseen. Paistamisessa on oltava tarkkana, ettei kuumaan öljyyn roisku yhtään vettä.
20-25 kpl
Munkkitaikina:
5dlmaitoa
50ghiivaa
1-2tlsuolaa
1-2dlsokeria
1rklkardemummaa
1muna
n.15dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.75gvoita tai margariinia
Paistamiseen:
rypsiöljyä
Pinnalle:
sokeria

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä. 

  3. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

  4. Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.

Katso myös, miten valmistat herkulliset pyöreät rahkamunkit ja hillomunkit!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (37)

Hyvä ja helppo ohje. 10 points.
En eläissään ole tämän 62 vuoden aikana leiponut mitään, mutta nyt päätin tehdä munkkeja ja onnistuivat ne. Tein vähän liian löysän taikinan, kun en uskaltanut laittaa kaikkea jauhoa, kun taikina vaikutti jo riittävän jäykältä. Tunnin nostatuksen jälkeen kahdella lusikalla nostaen taikinapalleroita öljyyn porisemaan pariksi minuutiksi puoleltaan ja perään hienoon sokeriin pyörimään, niin siinähän olivat, nimittäin maailman parhaat ja hauskat muotopuoliset Wappu munkit. Hauskaa Vappua! t. Herra 56
Valurauta toimii melkoisen huonosti induktioliedellä, miksi juuri valurautapadassa paistetaan munkit??
Voi käyttää myös tavallista kattilaa. Terv. Kuluttajaneuvonta
Paljon maukkaampia tulee, jos kohotat ne vain kerran. Siis leivo heti, kun saat vaivattua taikinan ja kohota sitten liinan alla palleroiset. Jos haluat tyttömunkkeja, revi reikä peukaloilla ja etusormilla ja eikun paistumaan. Nam
Tosi maukasta!!!
Juuri sain munkit kohoamaan ja rasva lämpimässä! Itse pidän eniten auringonkukkaöljyn mausta! Kohta saan viedä vanhemmilleni ja veljen perheelle vappumunkit!
Tosi hyvä resepti.
Ilahduttavaa huomata, että edesmenneen äitini ja minun vuosikymmenet leipomani munkkitaikina on edelleen se suosikki.
30.4.2018 Tuli syötävän hyviä vappumunkkeja! Pikkumummu!!

Pages