Munkit tai munkkirinkilät

Munkkirinkelit
2 t , josta valmisteluaika 1 t 30 min
  • Parhaat munkit syntyvät itse tehden! Tee ensin pullataikina, jossa ei tarvitse olla kovinkaan paljon rasvaa, koska munkit paistetaan upporasvassa.
  • Hyvä rasva paistamiseen on rypsiöljy, joka kuumennetaan padassa 180 asteeseen. Paistamisessa on oltava tarkkana, ettei kuumaan öljyyn roisku yhtään vettä.
20-25 kpl
Munkkitaikina:
5dlmaitoa
50ghiivaa
1-2tlsuolaa
1-2dlsokeria
1rklkardemummaa
1muna
n.15dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n.75gvoita tai margariinia
Paistamiseen:
rypsiöljyä
Pinnalle:
sokeria

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä. 

  3. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

  4. Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.

Katso myös, miten valmistat herkulliset pyöreät rahkamunkit ja hillomunkit!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (60)

Hyvin onnistui tällä reseptillä Olikin aikaa kun viimeksi tehnyt munkkeja
Tein näitä jo toisen kerran, mutta ei onnistunut! Mikähän oli vikana? Aua
En laittanut noin paljoa jauhoja ja silti tuli kova, sitkeä taikina. Mutta ihan ok munkkeja tuli.
Tein elämäni ensimmäistä kertaa lapsieni kanssa munkkeja, tämän reseptin mukaan. Oli helppo ja hyvä resepti. Terveisin Tiina, Oscar, Tyr ja Frej. Ruotsi/Eskilstuna.
Ihan superhyvin onnistui tätä reseptiä seuraten. Paistoimme tosin kookosrasva-munkkirasvakombinaatiolla. Valmiita munkkeja tuli 5,5dl:n taikinalla n. 30kpl.
Hyvä ohje, myös turvallisuuden suhteen! Kiitos! Kivaa Vappua! Terv. Irene
Hyvät munkit tuli ohjeellanne
Voiko taikinaa pakastaa? Silloin munkit saisi syötyä vasta paistettuna. Missä vaiheessa taikina kannattaa pakastaa?
Helpompaa on pakastaa valmiit munkit, jolloin sokerointi kannattaa jättää tekemättä. Jäiset munkit laitetaan sitten kylmään uuniin ja uuni päälle 150 astetta. Kun uuni on kuumentunut, ovat munkit sulaneet ja rapeakuorisia kuten tuoreet!
Pakastettaessa taikina tehdään kylmään nesteeseen ja alustuksen jälkeen pyöritellään pikkupulliksi. Pikkupullat pakastetaan. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Pages