Rahkamunkit ja munkkirinkelit

Rahkamunkit ja munkkirinkelit

Tässä on maittavien rahkamunkkien resepti. Rahka tuo munkkitaikinaan hyvän maun. Munkeista voi leipoa pyöreitä palloja, jolloin rahkatäyte sopii munkkien sisään, tai niistä voi leipoa rinkeleitä, jolloin täytettä ei käytetä. Varo, että rasva ei kuumene liikaa, ja ole muutenkin varovainen kuuman ja polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan! Paista munkit muutama kerrallaan upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä.

noin 30 kpl
Rahkamunkkitaikina:
2dlvettä, simaa tai maitoa
1tlkmaitorahkaa
50ghiivaa
1-2tlsuolaa
2dlsokeria
1rklvaniljasokeria
1rklkardemummaa
1muna
n.10dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
1dlpullomargariinia tai voisulaa
Paistamiseen:
kasviöljyä
Pinnalle:
sokeria
Rahkatäyte:
1tlkmaitorahkaa (250 g)
½dlsokeria
1rklvaniljasokeria
1muna
150gvadelmahilloa

Valmistusohje

Kuumenna neste kiehuvaksi esim. mikrossa, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva tähän. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaiseksi. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, että rasva ei kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan! Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti. Sekoita täytteen ainekset ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään. Hillon ja rahkaseoksen voi laittaa munkin sisään myös erikseen tai niistä voi käyttää vain toista täytettä.

VINKKI: Voit tehdä samasta taikinasta myös munkkirinkeleitä. Pyörittele taikinasta pikkupullia ja anna kohota kaksinkertaisiksi. Tämän jälkeen tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan, paista molemmin puolin nämäkin. Nosta kypsät rinkelit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele rinkelit heti sokerissa. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (26)

Kuinka paljon on 1 tlk maitorahkaa?
Tässä tarkoitetaan 250 g maitorahkaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Tyttärelle tuli kyyneleet silmiin kun oli niin hyvää. Tein rinkilöitä ilman täytettä ja nesteenä oli sima.
Paras munkkiresepti ikinä!
Voiko nämä tehdä ennakkoon ja pakastaa? Sokeroi vain sitten sulattaessa? Pysyvätkö hyvinä?
Munkit voi tehdä ennakkoon ja pakastaa. Sokerointi kannattaa tehdä vasta munkkien sulattamisen jälkeen. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voiko rahkan siis lisätä taikinaan niin ettei sitä tarvitse mihinkään pursotella?
Kyllä, rahka sekoitetaan taikinaan. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Oli niin hyviä!! Sima ja rahka antoi niin mukavan lisämaun munkkeihin. 1v. poikanikin oli niin "namnam", kun sai herkutella :) Kiitos!
Munkkien perusohje on hyvä, suorastaan erinomainen, mutta en mää kyllä tajua millainen tuo täyte pitää olla ja miten se pitää sinne sisään pursottaa, että se kans pysyy sisässä?

Pages