Rahkapullat, perinteiset

Rahkapullat
2 t 15 min, josta valmisteluaika 45 min

Rahka eli vanhalta nimeltään uunipiimä on peräisin slaavilaiselta uuninkäyttöalueelta.

Piimä valmistettiin lypsylämpimästä maidosta, josta tehtiin kokkelia ja siitä edelleen rahkaa ja heraa.

Suomessa rahkan käyttö oli aluksi rajoittunut Itä-Suomeen, lähinnä Karjalaan.

Tyypillisiä rahkaruokia ovat olleet mm. rahkapullat, paistettu rahka ja pasha.

Hyvälaatuiset kauniin keltaisen keltuaisen omaavat luomumunat antavat täytteelle kauniin värin.

n. 15 kpl isoja rahkapullia
Vanhanajan pullataikina:
3dltäysmaitoa (punaista)
35ghiivaa (2/3 pkt)
2dlsokeria
2tlkardemummaa
1tlsuolaa
1pieni muna
9-11dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
125gvoita tai margariinia
Vanhanajan rahkatäyte:
500gmaitorahkaa (paksua, maustamonta/ei pehmeää)
2dlsokeria
2munaa
n. 1dlrusinoita
75gvoisulaa
2rklvehnäjauhoja
1tlvaniljasokeria
Voiteluun:
1muna

Valmistusohje

Lämmitä maito 38 asteiseksi eli kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen käsin isossa taikinakulhossa. Sekoita joukkoon kädellä liuottaen sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina vaivaten hyvin. Lisää huoneenlämpöinen voi alustamisen loppuvaiheessa. Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat. Peitä kulhossa oleva taikina leivinliinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kasinkertaiseksi.

Nosta kohonnut pullataikina leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta melko isoja pullia ja laita ne väljästi kahdelle eri uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota ainakin puoli tuntia.

Valmista täyte pullien kohotessa. Sekoita rahkatäytteen aineet keskenään.

Paina kohonneiden pullien keskelle iso syvennys juomalasilla. Suurenna syvennystä lisää sormin painellen reikää mahdollisimman isoksi ja laakeaksi, jotta pullaan mahtuu mahdollisimman paljon täytettä. Voitele pullien reunat kauttaaltaan munalla. Laita jokaiseen syvennykseen reilu ½ dl rahkatäytettä. Paista rahkapullat 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia kauniin kullankeltaisiksi.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (2)

Näistä tuli aivan mahtavia. Pullataikina onnistui todella hyvin tällä ohjeella, en ole ikinä saanut yhtä pehmeitä pullia.
Hyvä resepti! Paljolta näyttänyt täyte upposi vaivatta ohjeen mukaiseen viiteentoista kappaleeseen (ehdin jo epäillä) ja pysyi kauniisti paikallaan paistaessa. Isoja, komeita pikkupiirakoita! Seuraavan kerran kokeilen, onnistunko tekemään täytteestä vähän paksumpaa ja vielä rahkaisampaa. Kiitos! T. Suuri rahkapiirakan ystävä