Pienet hillomunkit ovat hieman vaivaa vaativa herkku. Muista pyöritellä pieniä pyöreitä munkkeja rasvassa lähes koko ajan, niin että ne kypsyvät tasaisesti. Varo, ettei rasva kuumene liikaa, ja ole muutenkin varovainen kuuman ja polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Kun hillo pursotetaan munkin sisään melko ohuella ja sileäkärkisellä (ei koristeluterä) tyllalla, niin täyte pysyy hyvin munkin sisällä. Hillon tulee olla mahdollisimman sileää, jotta tylla ei tukkeudu. Tarvittaessa soseuta hilloa sauvasekoittimella vielä tasaisemmaksi. Hillon leipominen sisään kovin pieniin munkkeihin ei kannata, sillä jos hilloa pääsee kuumaan rasvaan, se aiheuttaa vaarallista räiskymistä.

Ainekset n. 45 kpl annosta

Munkkitaikina:
5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1-2
tl
suolaa
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
muna
100
g
voita tai margariinia
Paistamiseen:
2-3
l
rypsiöljyä
Pinnalle:
sokeria
Täyte:
n.4
dl
tasaista mansikka- tai mustikkahilloa

Ohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tee taikinasta pitkä pötkö ja jaa se 45 osaan. Leivo taikinapaloista pyöritellen pikkuisia pullia. Kohota pullia vielä hetki.

  3. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla, eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista, eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

  4. Laita munkkipullia rasvaan n. 8 kpl kerrallaan, riippuen padan laakeudesta. Kääntele pallonmallisia munkkeja reikäkauhaa apuna käyttäen koko ajan kuumassa rasvassa, jotta ne paistuisivat joka puolelta tasaisesti.

  5. Pyöreät munkit tahtovat kellahtaa raaka puoli päällepäin, jolloin raaka puoli painavampana jää kellumaan, eikä paistu lainkaan. Mikäli pyöreydestä tulee vaikeuksia, paina munkit matalimmiksi ”sämpylöiksi”, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Tällöin myös munkki paistuu keskeltä asti helpommin.

  6. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti. Pursota tasaista hilloa pursotinsuuttimella munkkien sisään.

VINKKI: Mikäli et omista hillotyllaa, tarjoile hillo erikseen dipattavaksi munkkien kera.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.