Berliininmunkki on suosittu sokerikuorrutettu vappumunkki, useimmiten vaaleanpunainen väriltään.

Berliininmunkkeja varten pikkupullat painetaan hieman matalammiksi ”sämpylöiksi”, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Tällöin myös isohko munkki paistuu keskeltä asti helpommin.

Varo, ettei rasva kuumene liikaa, ja ole muutenkin varovainen kuuman ja polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Kun hillo pursotetaan munkin sisään melko ohuella ja sileäkärkisellä (ei koristeluterä) tyllalla, niin täyte pysyy hyvin munkin sisällä. Hillon tulee olla mahdollisimman sileää, jotta tylla ei tukkeudu. Tarvittaessa soseuta hilloa sauvasekoittimella vielä tasaisemmaksi.

Kuorrute levittyy parhaiten lämpimän munkin päälle.

Ainekset n. 30 annosta

Munkkitaikina:
5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1-2
tl
suolaa
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
muna
100
g
voita tai margariinia
Paistamiseen:
2-3
l
rypsiöljyä
Täyte:
n.4
dl
tasaista mansikka- tai mustikkahilloa
Pinnalle:
n.6
dl
tomusokeria
n.3-4
tippaa punaista elintarvikeväriä
n.3
rkl
sitruunamehua

Ohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. 

  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tee taikinasta pitkä pötkö ja jaa se 30 osaan. Leivo taikinapaloista pyöritellen pikkuisia pullia. Kohota pullia vielä hetki.

  3. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla, eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista, eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan! 

  4. Paina Berliininmunkkeja varten pikkupullat hieman matalammiksi ”sämpylöiksi”, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Laita munkkipullia rasvaan 4-5 kpl kerrallaan, riippuen padan laakeudesta. Kääntele paiston puolessa välissä metallisen ottimen ja reikäkauhan avulla, jotta munkit paistuvat molemmin puolin.

  5. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla ritilälle. Pursota tasaista hilloa pursotinsuuttimella munkkien sisään. Valmista kuorrute, ole tarkkana elintarvikevärin kanssa, lisää sitä ja sitruunamehua pikkuerissä tomusokerin joukkoon, kunnes saat sopivan paksun, mutta vielä juoksevan koostumuksen kuorrutteelle. Levitä heti runsas kerros kuorrutetta munkkien päälle.

VINKKI! Kokeile myös suosittua munkkien tai munkkirinkelien perusreseptiä!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.