Berliininmunkit

Berliininmunkit
1 t 30 min, josta valmisteluaika 1 t
  • Berliininmunkki on suosittu sokerikuorrutettu vappumunkki, useimmiten vaaleanpunainen väriltään.
  • Berliininmunkkeja varten pikkupullat painetaan hieman matalammiksi ”sämpylöiksi”, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Tällöin myös isohko munkki paistuu keskeltä asti helpommin.
  • Varo, ettei rasva kuumene liikaa, ja ole muutenkin varovainen kuuman ja polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
  • Kun hillo pursotetaan munkin sisään melko ohuella ja sileäkärkisellä (ei koristeluterä) tyllalla, niin täyte pysyy hyvin munkin sisällä. Hillon tulee olla mahdollisimman sileää, jotta tylla ei tukkeudu. Tarvittaessa soseuta hilloa sauvasekoittimella vielä tasaisemmaksi.
  • Kuorrute levittyy parhaiten lämpimän munkin päälle.
n. 30 kpl
Munkkitaikina:
5dlmaitoa
50ghiivaa
1-2tlsuolaa
dlsokeria
1rklkardemummaa
1muna
15-16dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (1 kg)
100gvoita tai margariinia
Paistamiseen:
2-3lrypsiöljyä
Täyte:
n.4dltasaista mansikka- tai mustikkahilloa
Pinnalle:
n.6dltomusokeria
n.3-4tippaa punaista elintarvikeväriä
n.3rklsitruunamehua

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. 

  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tee taikinasta pitkä pötkö ja jaa se 30 osaan. Leivo taikinapaloista pyöritellen pikkuisia pullia. Kohota pullia vielä hetki.

  3. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla, eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista, eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan! 

  4. Paina Berliininmunkkeja varten pikkupullat hieman matalammiksi ”sämpylöiksi”, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Laita munkkipullia rasvaan 4-5 kpl kerrallaan, riippuen padan laakeudesta. Kääntele paiston puolessa välissä metallisen ottimen ja reikäkauhan avulla, jotta munkit paistuvat molemmin puolin.

  5. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla ritilälle. Pursota tasaista hilloa pursotinsuuttimella munkkien sisään. Valmista kuorrute, ole tarkkana elintarvikevärin kanssa, lisää sitä ja sitruunamehua pikkuerissä tomusokerin joukkoon, kunnes saat sopivan paksun, mutta vielä juoksevan koostumuksen kuorrutteelle. Levitä heti runsas kerros kuorrutetta munkkien päälle.

VINKKI! Kokeile myös suosittua munkkien tai munkkirinkelien perusreseptiä!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)