Vappuna juhlitaan suomalaista työtä sekä ihanaa kevättä pimeän talven jälkeen! Vuosittain huhtikuun viimeisenä päivänä aloitetaan vappuaaton juhlinta ja toukokuun ensimmäisenä päivänä vietetään vappupäivää herkullisen piknikin äärellä. Herkulliset, sokeroidut munkit, tippaleivät ja sima kuuluvat vappuun. Monissa kodeissa esimerkiksi munkkien leipominen ja paistaminen on koko perheen yhteinen, odotettu perinne. Katso alta inspiraatiota ja reseptejä niin suolaisiin kuin makeisiin vappuherkkuihin!

Sima ja munkit kuuluvat vappuun

Vappuperinteisiin kuuluvat sima ja munkit! Mutta reseptien kirjo on laajentunut vuosien myötä aina vaan monipuolisemmaksi sisältäen toinen toistaan herkullisimpia reseptejä! Vappukoristeluihin kuuluvat tietenkin kaikki värikäs niin ruoassa ja leivonnaisissa kuin vappupalloissa ja serpentiineissä! 

Joko tiedät, mitä tarjoat vappuna? Halusimme tehdä vapun menun suunnittelusta sinulle helpompaa. Siksi olemme koonneet tälle sivulle hyviksi havaitsemiamme reseptejä niin perinteisiin vappuherkkuihin kuin moderneihin ja vähän yllättäviinkin tarjottaviin. 

Hyvä ruoka kuuluu tietenkin erottamattomasti juhlaan.

Vappuna herkutellaan perinteisesti munkeilla, tippaleivillä ja simalla, mutta myös vaikkapa espanjalaiset churrot sopivat täydellisesti vappuun!

Vappumenu kannattaa suunnitella siten, että voit tehdä kaikki ruoat etukäteen. Muista valmistaa sima viikkoa ennen vappua, kiireessä sima valmistuu huoneenlämmössä kolmessa päivässä. Monessa kodissa valmistetaan vappuna myös munkkirinkilöitä koko perheen voimin, joten tässä vinkit munkkitaikinan tekemiseen sekä paistoon:

Munkkitaikinan valmistus:

  • Kädenlämpöiset aineet, jotta hiiva toimii.
  • Ei liikaa sokeria munkkitaikinaan, koska pintaan tulee sokeria.
  • Alusta puolikarkeilla vehnäjauhoilla vähitellen, vaivaa pehmeäksi. Ei liikaa jauhoja, pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat munkit.
  • Melko vähän rasvaa loppuvaiheessa, koska munkkeihin tulee rasvaa paistossa.
  • Taikinan kohotus lämpimässä peitettynä, esim. lämminvesialtaan päällä tai 40-asteisessa uunissa.
  • Leivo oma taikina pikkupulliksi, kohota oikein hyvin lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Munkkien paisto:

  • Kuumenna kasviöljy isossa valurautapadassa.
  • Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon.
  • Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa!
  • Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
  • Tee kohonneisiin pikkupulliin sormin reikä keskelle ja paista munkkirinkelit upporasvassa molemmin puolin.
  • Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa.
  • Laita uudet munkit rasvaan.

Katso munkkien tai munkkirinkelien resepti.

Noutopöytään tai piknikille kannattaa valmistaa helppoja herkkuja ja naposteltavia. Myös vappubrunssilla maistuvat vaikkapa erilaiset suolaiset muffinssit, ruokaisat salaatit ja pikkusuolaiset. Ja jos sää sallii, niin miksi ei kaivaisi grillin jo esiin ja valmistaisi siinä herkullisen vappuruoan! 

Vappumenu x 3

Vappupiknik
Tonnikalapasteijat
Broccoliinineliöt
Parsa-parmankinkkupiiras
Tomaatti-lohipiirakka
Härkäpapurouhesalaatti
Hedelmäinen broileripastasalaatti
Nyhtöcroissantit
Pullasarvet vadelma-vaniljatäytteellä
Munkit ja munkkirinkelit
Sima

Vappubrunssi
Lämmin fusilli-pastasalaatti
Broccoli-maapähkinäsalaatti
Kaurainen nyhtöleipä
Pizzasarvet
Brunssipiirakka
Parsapizzakka
Pullahodarit
Pienet hillomunkit
Makeat tacot mansikkarahkalla

Vapun grillimenu
Keväinen ceasarsalaatti siemennäkkärikrutongeilla
Ruokaisat grillisienet
Vegaaniset täytetyt kesäkurpitsat grillissä
S'mores (Suklaaburgerit)
 

Herkullista vappua!