Herkulliset, sokeroidut munkit, tippaleivät ja sima kuuluvat vappuun. Monissa kodeissa esimerkiksi munkkien leipominen ja paistaminen on koko perheen yhteinen, odotettu perinne. Katso alta lisää inspiraatiota niin suolaisiin kuin makeisiin vapputarjottaviin!

Vappumenu kannattaa suunnitella siten, että voit tehdä kaikki ruoat etukäteen. Muista valmistaa sima viikkoa ennen vappua, kiireessä sima valmistuu huoneenlämmössä kolmessa päivässä. Monessa kodissa valmistetaan vappuna myös munkkirinkilöitä koko perheen voimin, joten tässä vinkit munkkitaikinan tekemiseen sekä paistoon:

Munkkitaikinan valmistus:

  • Kädenlämpöiset aineet, jotta hiiva toimii.
  • Ei liikaa sokeria munkkitaikinaan, koska pintaan tulee sokeria.
  • Alusta puolikarkeilla vehnäjauhoilla vähitellen, vaivaa pehmeäksi. Ei liikaa jauhoja, pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat munkit.
  • Melko vähän rasvaa loppuvaiheessa, koska munkkeihin tulee rasvaa paistossa.
  • Taikinan kohotus lämpimässä peitettynä, esim. lämminvesialtaan päällä tai 40-asteisessa uunissa.
  • Leivo oma taikina pikkupulliksi, kohota oikein hyvin lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Munkkien paisto:

  • Kuumenna kasviöljy isossa valurautapadassa.
  • Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon.
  • Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa!
  • Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
  • Tee kohonneisiin pikkupulliin sormin reikä keskelle ja paista munkkirinkelit upporasvassa molemmin puolin.
  • Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa.
  • Laita uudet munkit rasvaan.

Katso munkkien tai munkkirinkelien resepti.