Pääsiäiseen kuuluu, kuten muihin isoihin juhlapyhiin, monia ruokaperinteitä. Pääsiäismenuun kuuluu laaja kirjo erilaisia ruokia ja leivonnaisia, sillä pääsiäisen vieton juuret ulottuvat jo 100-luvulle asti. Suomessa pääsiäistä on vietetty noin tuhannen vuoden ajan kristinuskon leviämisen myötä. Suomessa pääsiäisruoka on tärkeässä roolissa sen pitkien perinteiden vuoksi. Katolisen kirkon pääsiäisruokaperinteeseen kuului paastoaminen, joka päättyi pääsiäiseen.

Myöhemmin keskiajalla pääsiäiseen sekoittui myös ortodoksisia ruokaperinteitä, kuten pääsiäisen jälkiruoka pasha sekä kulitsa-leivonnainen ja punaiseksi värjätyt pääsiäismunat Kristuksen ylösnousemuksen symbolina. Samoin pääsiäispupun historia on pitkä, sillä jänistä on pidetty hedelmällisyyden vertauskuvana. Pakanallisessa kansanperinteessä pääsiäinen merkitsee uuden kasvukauden alkamista ja elämän voittoa kuolemasta. Keväällä monet ruoka-aineet olivat vähissä ja pöytään laitettiin sitä mitä saatiin, josta perisuomalainen mämmi on hyvä esimerkki. Jälkiruokien lisäksi pääsiäisen perinneruokiin kuuluu mm. karitsan paahtopaisti, lammaspata sekä muut suussa sulavat pääsiäisherkut.

Pääsiäisruoka  

Pyhä, hiljentyminen, ulkoilu. Pajunkissat, suklaamunat ja pienet virpojat.  Pääsiäinen merkitsee meille eri asioita ja tarjottaviakin löytyy moneen makuun: Toiset haluavat perinteisiä, täyttäviä ruokia, toisten mielestä parhaat pääsiäisruoat ovat kevyitä ja raikkaita.

Pääsiäisenä tyyli on vapaa. Poimi alta vapaasti omasta mielestäsi parhaat pääsiäisherkut!

Pääsiäismenu

Lammas, pasha ja mämmi ovat suomalaisten pääsiäispöytien kestosuosikkeja. Tästä menusta löydät tarjottavaa moneen makuun, myös kasvissyöjille.

Alkuruoka

Syötävät ruiskupit halloumi-avokadosalaatilla

Pääsiäissalaatti

Aina ei ole tarvetta tarjota raskasta pääruokaa, vaan raikas salaatti riittää. Esimerkiksi savukala-ohrasalaatti ja lohi-ohrasalaatti lehtipedillä ovat tyylikkäitä tarjottavia vieraillekin.

Pääruoka

Lammaspaistia, -filettä tai -pataa oman maun         

tai

Sitruunainen kirjolohi ruiskuoressa

tai

Jyväpastalla ja ricottalla täytetyt punasipulit

Lisäksi: Myllyn paras -villiriisiseosta

Jälkiruoka

Mangojuustokakku

tai

Pasha ja kulitsa

Pääsiäiskakku

Pääsiäisen suosikkikakkuja ovat perinteisesti olleet erilaiset juustokakut. Takuuvarmaa valoa ja aurinkoista ilmettä kotiin saat tietenkin leipomalla kauniin keltaisen tai oranssin kakun. Olemme suunnattoman iloisia esimerkiksi mangojuustokakkumme valtavasta suosiosta. Se on myös monen Myllyn parhaan ruokatoimittajan ikuinen suosikki. Tai haluaisitko kokeilla keltaista pashakakkua tai leivontakilpailussamme palkittua, hurmaavan kaunista pääsiäiskakkua? Jos kaipaat helppoa leivottavaa lasten kanssa, kauniin keltaiseksi paistuva sitruunakakku on mainio yhteinen projekti harmaaseen aamupäivään.

Rahkapiirakka – pääsiäisleivonnaisten klassikko

Pullataikinaa vaivatessa mieli saa vaeltaa rauhassa. Myllyn parhaan ohjeella tehty rahkapiirakka löytää tiensä taas tänäkin pääsiäisenä lukemattomiin suomalaispöytiin, eikä syyttä. Piirakan ihanan kostea täyte vie kielen mennessään ja uunipellillisestä riittää tarjottavaa isollekin joukolle. Piirakka säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta yleensä säilytykselle ei ole tarvetta, sillä herkku tulee syötyä miltei yhdellä istumalla!

Toisille ainoa oikea rahkapiirakka tehdään pullataikinasta. Ohjeillamme teet helposti uunipellillisen pullapohjaista piirakkaa ja herkulliset  rahkapullat.

Pasha ja sen seuralaiset

Pasha on täyttävä jälkiruoka ja kulitsa sen elegantti lisäke. Kaunis ja täyttävä jälkiruoka tai kahvipöydän tarjottava on myös venäläinen baba. Baba-leivokset pysyvät hyvin koossa, kun teet ne korkeisiin amerikanmuffinivuokiin. Iloset pääsiäismuffinsit syntyvät lisäämäällä helppoihin muffinseihin keltainen kuorute.

Muut pääsiäisherkut

Pääsiäisen pyhinä aurinko paistaa ja hanki hohtaa, tai sitten ei. Onneksi on narsisseja, tulppaaneja ja raikkaan keväisiä leivonnaisia.

Jos aurinko paistaa, keittiössä hääräämisestä kannattaa pitää taukoa ja lähteä ulos retkelle. Eväät ovat tärkeä osa pidempää retkeä. Jotta pääsee nauttimaan kevätauringosta mahdollisimman paljon, eväistä ei kuitenkaan kannata stressata turhaan. Valmiista pakasteleivonnaisista saa monenlaista retkievästä helposti.

Valoisaa ja stressitöntä pääsiäistä kaikille!

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä