Hanna Sumarin mustikkapiirakka voitti mustikkapiirakkapäivän reseptikilpailun

Suomi 100 mustikka-valkosuklaapiirakka

Vuoden 2017 alussa järjestettiin Suomi 100 -kansallisruokaäänestys ja mustikkapiirakka sai jälkiruoista selkeästi eniten ääniä. Mustikkapiirakka onkin täten ansainnut oman juhlapäivänsä! Ensimmäistä kansallista mustikkapiirakkapäivää vietettiin sunnuntaina 6. elokuuta osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Päivän kehitti kanssamme Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO.

Mustikkapiirakkapäivän kunniaksi järjestimme yhdessä A-lehtien kanssa mustikkapiirakka-aiheisen reseptikilpailun, johon osallistuivat blogit Hanna Sumari, Isyyspakkaus, Kolmistaan, Lunni leipoo ja Perinneruokaa prkl sekä tubettaja Iinaps. Hanna Sumari osallistui kilpailuun mehevällä Suomi 100 mustikka-valkosuklaapiirakalla, Isyyspakkaus kardemummaisella Mustikkakukkosella, Kolmistaan herkullisella Mustikka-sitruunamelissapiirakalla, Lunni leipoo persikkaisella Mustikkapiirakalla Amerikan tyyliin, Perinneruokaa prkl kekseliäällä Mustikkapizzalla ja Iinaps maukkaalla Soijajogurtti-mustikkapiirakalla.

1.–13.8. välisenä aikana suomalaiset pääsivät äänestämään omaa suosikkiaan ja ääniä annettiinkin yhteensä huikeat 1800 kappaletta. Hanna Sumarin resepti voitti kilpailun ylivoimaisesti 919 äänellä, onnea Hanna!

Haastattelimme Hannaa voiton johdosta:

Mistä sait inspiraation herkulliseen reseptiisi?
- ”Perusmustikkapiirakka kermaviilillä ja kauramurupäällisellä on todella helppotekoinen ja halusin tällä kertaa tehdä jotain erilaista ja haastavampaa. Mietin, mikä sopisi mustikan kanssa yhteen ja toisi reseptiin juhlavuutta. Makustelin ideaa aikani ja päädyin valkosuklaaseen. Minulla oli paljon aikaa miettiä reseptin varsinaista toteuttamista. Kuukauden verran joka ilta nukkumaan mennessä mietin, miten saan piirakan kerrokset pysymään kasassa. Halusin, että resepti toimii sekä pakastemustikoilla että tuoreilla mustikoilla. Sitten eräänä päivänä testasin reseptin ja onnistuin heti. Tein varmuudeksi vielä toisen piirakan ja kun sekin onnistui hyvin, olin tyytyväinen. Minulle on todella tärkeää, että ihmiset onnistuvat resepteilläni ja testaan ne aina huolellisesti.

Vasta piirakan valmistuttua tajusin, että lopputuloksesta tuli sini-valkoinen. Reseptiä suunnitellessa tämä ei siis ollut lähtökohtana, eli Suomi 100 -teemainen piirakka syntyi ikään kuin vahingossa. Tästä oivalluksesta syntyi myös reseptin nimi.”

Kuva on todella upea, kerrotko hieman kuvaushetkestä?
- ”Leivoin piirakan Saarenmaalla ja pakkasin lähtiessäni mukaan varmuudeksi useamman pakastetaikinan. Jännitin, että miten resepti onnistuu. Kun piirakka onnistui hienosti, oli aika kuvata se. Itselläni on pitkä tausta valokuvauksien valvojana, olen vuosikausia työskennellyt mainostoimistossa. Itse en kuitenkaan ole kuvannut ammattimaisesti. Tähän on tullut tarve vasta nyt lähiaikoina oman blogin myötä. Kuvaustilanteissa olen aina tarvittaessa saanut apua mieheltäni.

Siirtelin piirakkaa pihalla paikasta toiseen ja yritin etsiä sopivaa taustaa. Mietin myös, että pitäisikö piirakka kuvata suoraan ylhäältä päin vai sivusta. En tuntunut millään löytävän sopivaa kuvauspaikkaa ja paniikki alkoi hiipiä, en ollut yhteenkään kuvaan tyytyväinen. Onneksi mieheni saapui ajamasta enduroa ja hän auttoi kuvan ottamisessa. Olimme ehdottomasti samaa mieltä, että kuva kannattaa ottaa sivusta, jolloin siihen tulee herkullista syvyyttä. Sitten jäljellä olikin enää valinnanvaikeus, mikä kuvista on se kilpailukuva. Kun leikkasin piirakasta palan, siinä näkyy hieman mustikan sinistä leikkausjälkeä. Mietin ensin, että yrittäisinkö puhdistaa sitä. Minulle on tärkeää, että ruokakuva on todella herkullinen ja suhtaudun asiaan vakavuudella. En kuitenkaan halua, että esimerkiksi blogissa oleva kuva on ”liian hieno”, se ei saa olla mainosmainen. Kuvan pitää olla aito. Pienen pohdinnan jälkeen annoin leikkausjäljen näkyä lopputuloksessa. Haluan antaa tästä kuvasta krediitit miehelleni, kiitos!”

Miltä tuntuu voittaa näin selvällä äänienemmistöllä?
- ”Tuntuu hienolta, mutta kilpakumppaneidenkin reseptit olivat todella upeita. Olin mukana hienossa joukossa. Voitto on harvinaista herkkua!”

Mitä haluat sanoa äänestäjillesi?
- ”Suut makiaksi ja suuri kiitos kaikille äänestäjille! Välillä kannattaa kokeilla leipoa jotain haastavampaa ja käyttää esimerkiksi liivatetta. Tyttökaveriltani sain ihanaa palautetta, hän ei ole mikään superleipoja ja hän sanoi, että onnistui reseptilläni helposti. Se tuntui todella hyvältä.” 

Onnea vielä kerran Hanna ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.