Ylioppilasjuhlat – testatut reseptit ja tarjoilut

Ylioppilaat-piparit

Kevään ja kesän juhlien valmistelut aiheuttavat stressiä monelle. Nykyään juhlien emännän ei onneksi tarvitse tehdä kaikkea alusta asti itse. Apua ja helpotusta kiireeseen saa niin pitopalveluista kuin kauppojen puolivalmisteista. Monet tarjottavat voi tehdä myös etukäteen ennen varsinaista juhlapäivää. Tältä sivulta löydät apua ylioppilasjuhlien menun suunnitteluun!

Kesän juhlat voi järjestää nykyisin helposti vähemmällä stressillä. Juhliin voi palkata esimerkiksi pitoemännän tai käyttää hyväksi kauppojen pakastealtaiden monipuolisia paistovalmiita leivonnaisia ja valmistaikinoita. Pakastevalikoimista löytyy nykyisin mm. paistovalmiita riisipiirakoita, pasteijoita, korvapuusteja, sekä erilaisia pakastetaikinoita niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin ja piirakoihin.

– Meillähän on nykyisin paljon emännän helpotusta tarjolla kaupoissa. Puolivalmisteiden käyttäminen ei ole nykypäivänä enää huonon emännän merkki. Ne ovat nimenomaan tarkoitettu avuksi. Pakastealtaista löytyvät paistovalmiit suolaiset ja makeat tarjottavat ovat myös mainioita juhlissa. Niitä voi paistaa nopeasti sitä mukaan kuin tarvitsee ja niistä tulee hyvä vastaleivotun tuoksu, toteaa Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen.

Tarjottavat voidaan valmistaa etukäteen

Leivonnaisista pisimpään säilyvät pikkuleivät ja kuivat kakut. Leivonnaisten lisäksi monet erilaiset pasta-, riisi- tai perunapohjaiset salaatit voi valmistaa juhlaa edeltävinä päivänä. Itse valmistettavan täytekakun pohjan voi tehdä myös etukäteen. Sen voi täyttää ja koristella juhlaa edeltävänä päivänä. Samalla tavalla voi toimia voileipäkakun kohdalla.

– Jos valmistaa voileipäkakun alusta asti itse, niin leivät on hyvä tehdä jo muutamaa päivää ennen juhlia. Voileipäkakun valmistukseen käy paremmin hieman vanhempi leipä, sanoo Huttunen.

Juhlien emäntä voi helpottaa juhlista aiheutuvaa stressiä jakamalla juhlavalmistelut myös osiin.

– Itse aina jaan tehtävät osiin juhlia järjestäessä. Laadin tarjoiltavan ruokalistan niin, että valmistan ruuat vähitellen. Useat leivonnaiset ja pikkusuolaiset voi esimerkiksi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Ne voidaan valmistaa myös puolikypsäksi pakastimeen. Silloin ei tule sitten niin hirvittävä kiire itse juhlapäivänä, tietää Huttunen.

Ruokaisa kahvi- ja pitopöytä helposti

Kahvi- tai pitopöydän saa nykyisin myös ruokaisaksi ilman varsinaista lämmintä ruokaa. Pöytään voi valmistaa muutaman ruokaisan salaatin ja rinnalle kevyemmän vihreän tuoresalaatin. Pastasalaatteihin voi lisätä oman maun mukaan kypsennettyä broileria, savukalaa, savuporoa, kasviksia ja hedelmiä. Lisäksi piirakoilla ja pasteijoilla saa ruokaisuutta lisää.

– Juhlissa voi vaihtoehtoisesti tarjoilla myös erilaisia suolaisia levypiirakoita. Silloin ei tarvitse olla kuin täytekakku makeana siinä rinnalla, sanoo Huttunen.

Ylioppilasjuhliin hyvin säilyvää ja rippijuhliin lämmin ruoka

Huttusen mukaan ylioppilas- ja rippijuhlien ruokatarjoiluissa on eroa. Vieraat saapuvat ylioppilasjuhliin tyypillisesti pitkin päivää, joten tarjoiltavan ruuan pitää olla hyvin säilyvää. Lisäksi juhlavieraat saattavat käydä saman päivän aikana useammissa juhlissa. Tämä kannattaa huomioida tarjoiltavien juhlaruokien osalta.

– Ylioppilaspöydässä kannattaa tarjoilla helppoa, nopeaa ja pitkän tarjolla olon sietävää ruokaa, selvittää Huttunen.

Tarjottavia ei tule kuitenkaan pitää esillä yhtäjaksoisesti montaa tuntia, koska silloin ne pilaantuvat. Salaatin voi tarjoilla esimerkiksi jaksoissa pienissä tarjoiluastioissa. Useamman pienemmän täytekakun hankkiminen juhliin on myös fiksua, koska täytekakun esilläoloaika lämpimässä on normaalisti vain kaksi tuntia.

Rippijuhlat alkavat puolestaan yleensä aamukirkolla. Vieraat saapuvat sinne monesti pitkänkin matkan takaa. Kirkon jälkeen siirrytään normaalisti kotiin. Huttusen mukaan rippijuhlissa onkin kätevää ja järkevää tarjota kunnon lämmin ruoka, koska aamukirkon ja pitkän matkan jälkeen vieraat ovat jo nälkäisiä.

– Rippijuhlissa voi tarjota esimerkiksi yksinkertaisen laatikko- tai kiusausruuan. Ruokaisa keitto on myös varteenotettava vaihtoehto. Sen kanssa voi tarjota vaikkapa erilaisia leipiä ja levitteitä, neuvoo Huttunen.

Tässä kokoelma testattuja ja herkullisia reseptejä kevään ja kesän juhliin:

Juhlasalaatti Makupastoilla

Juhliin Pastasalaatti

Kinkkuvoileipäkakku

Korvapuustikranssi

Porkkanakakku

Pyöreä Voileipäkakku

Suklaatäytekakku suklaataikinaan

Tiikerikakku

Ylioppilaat-piparit

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.