Laskiainen on herkkusuiden suosikkijuhlia.

Iloisen, ulkona vietetyn laskiaissunnuntain kruunaa luonnollisesti itse tehty laskiaispulla, joka täytetään maun mukaan hillolla, mantelimassalla tai vaikkapa Nutellalla.

Laskiainen on pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kirkollisia perinteitä. Suomalaisten tuntemat laskiaisperinteet ovat todennäköisimmin peräisin vanhoista työnjuhlista. Nykyään kahtena päivänä, laskiaissunnuntaina ja laskiaistiistaina, vietettävä juhla on ennen kaikkea kevään odottelun ja pimeimmän talven hyvästelyn karnevaali.

Laskiaisena syötäviin herkkuihin kuuluvat hernekeitto ja suussa sulavat laskiaispullat. Jokaisella tuntuu olevan pullasta oma mielipiteensä – mantelimassan ja hillon ystävät jakautuvat tiukasti omiin leireihinsä. Rohkeimmat kokeilevat perinnetäytteiden sijasta jotakin uutta. Miltäpä maistuisi vaikkapa Nutellalla täytetty laskiaisherkku? Myllyn parhaan sivuilta löydät ohjeet parhaiden laskiaispullien tekoon!

Laskiainen

Laskiaispullareseptit

Laskiaispullat valmistuvat perinteisestä pullataikinasta. Tarvitset taikinaan maitoa, hiivaa (kuivahiivaa tai tuorehiivaa), suolaa, sokeria, kardemummaa, kananmunan, Myllyn Parhaan Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja ja voita tai margariinia. Taikinan teko alkaa hiivan sekoittamisella lämpimään maitoon. Seuraavissa vaiheissa taikinaa vaivataan, kohotetaan ja lopuksi paistetaan. Viimeisenä vuorossa on kenties herkullisin osa – laskiaispullien täyttäminen.

Mikäli kaipaat laskiaispullille herkullista vaihtoehtoa, voisi sellainen olla esimerkiksi makoisa laskiaispullakakku. Sydämen muotoinen pullakranssi ja helppo laskiaispullatorttu ovat näyttäviä vaihtoehtoja perinteiselle pullalle. Hempeilevät leipurit muotoilevat perinteiset laskiaispullansa sydämen muotoisiksi, todelliset herkkusuut ilahtuvat, jos leivot muhevat laskiaispullat jättiversioina. Nam!

Laskiaispullan täyte

Laskiaispulla täytetään yleensä joko hillolla tai mantelimassalla sekä kermavaahdolla. Hillotäyte valmistuu kevyestä kermasta, sokerista ja vaniljasokerista, rahkasta ja vadelma- tai mansikkahillosta. Mantelimassatäyte tehdään käden käänteessä mantelimassasta, maidosta ja kevyestä kermavaahdosta.

Erinomainen vaihtoehto hillo- tai mantelimassatäytteelle on ihanan makea kinuskitäyte. Tarvitset täytteeseen kinuskikastikkeen lisäksi vadelmahilloa ja kermaa. Suklaan ystäville voi tarjota jännittävää Nutella-kermavaahtotäytettä, jonka tekemiseen tarvitset ainoastaan kermavaahtoa ja Nutellaa.

Laskiaispullan historia

Laskiaispullan alkuperämaaksi arvioidaan Saksaa, jossa pullalla saatettiin herkutella ennen keskiaikaisen paaston alkamista. 1600-luvun Saksassa pulla ruskistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla sekä korinteilla. Se nautittiin maidon kera.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan leipurioppilas, jota leipurimestari uhkasi raipaniskuilla. Mestari lupasi, että oppilas säästyisi rangaistukselta, jos hän leipoisi kaikkia muita paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison, pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi rangaistukselta.

Rakkaassa naapurimaassamme Ruotsissa laskiaispulla, paikalliselta nimeltään semla, täytetään nykyäänkin nimenomaan mantelimassalla. Sen sesonki on myös suomalaista pullaa pidempi – ruotsalaisella semlalla aletaan herkutella jo heti joulun jälkeen!

Laskiaispullan kalorit

Laskiaispulla ei ole herkuista kevyin. Voit kuitenkin keventää kalorimäärää tekemällä täytteen mahdollisimman kevyestä kermavaahdosta tai korvaamalla osan kermasta rahkalla. Näppärä leipuri vähentää puolestaan pullan kaloreita käyttämällä valmiin hillon sijasta itse tehtyä, vähäsokerista mansikka- tai vadelmasurvosta. Ja joka tapauksessa kannattaa muistaa, että mehevällä laskiaispullalla – kaloreistaan huolimatta –  saa herkutella vain kerran vuodessa!

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä