Joulupöydän menu rakentuu uusista tai perinteisistä herkuista, ihan niin kuin sinä haluat. Kattauksen teossa on rajana vain mielikuvitus – kata pöytään myös syötäviä koristeita.

Ilta on jo pimentynyt ja kotitaloamme ympäröi rauhoittava hiljaisuus. Istumme ruokapöydässä, kun ikkunasta kuuluu vaimea koputus. Hipsimme ikkunaan ja ehdimme nähdä vain vilauksen punaista nuttua, joka katoaa nurkan taakse. ”Sen täytyy olla joulutonttu”, me nauramme yhteen ääneen.

Joulu on täynnä tarinoita, tapoja ja perinteitä, joita noudatetaan vuodesta toiseen. Yksi juhlan odotetuimmista hetkistä on ruokailu – onhan joulu se harvinainen hetki, jolloin päästään nautiskelemaan laatikoista, kinkusta ja pipareista. Kauniisti katettu juhlapöytä hehkuu punaisen värissä ja silmä ilahtuu kauniista koristeista, joita herkkujen lomaan on aseteltu.

Myllyn Paras on koonnut jouluvalmisteluja helpottamaan menuehdotuksia, kattausvinkkejä ja ohjeita koristeisiin. Täältä löydät kaiken tarvitsemasi aidon joulutunnelman luomiseen!

Joulumenuissa maistuvat laatikot, lohet ja helpot jälkiruoat

Joulun alkuruokina maistuvat graavi- ja kylmäsavulohet, sillit, silakat ja mädit. Kaloja voi tarjota sellaisinaan tai vaihtoehtoisesti niitä voi hyödyntää vaikkapa salaateissa.

Lohi-ohrasalaatissa maistuvat kylmäsavulohen lisäksi maustekurkut, tomaatit, tilli ja sitruuna. Mädistä ja kylmäsavulohesta saa loihdittua juhlavan mäti-lohipiirakan tai savulohi-parsapiirakan, jonka voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja sulattaa ennen joulupyhiä. Modernimpi joulukokki voi pyöräyttää tarjolle vaikkapa tapas riisipiirakka-lohicocktailit.

Joulun pääruokina maistuvat luonnollisesti lanttu-, porkkana-, maksa- ja perunalaatikot. Suositusta bataatista valmistuu perinteisten laatikoiden kilpailija, bataatti-sinihomejuustolaatikko.  Joulukinkku on suomalaisen joulupöydän kruunaamaton kuningas, joka kuorrutetaan rukiilla tai ruiskorppukuorrutteella.

Perinteinen kinkku tarjoillaan keitettyjen perunoiden ja rosollin kera, ja jos kinkun kylkeen kaipaa kastiketta, on oivallinen vaihtoehto Myllyn Parhaan kinkkukastike. Palan painikkeena voi tarjota vaikkapa ihanaa joululeipää, vaaleaa kauralimppua, mausteista vuokaleipää tai jouluisen väristä punajuurilimppua

Jälkiruokapöytään katetaan perinteisesti pipareita ja joulutorttuja. Sokerihiirille tarjoillaan kauniin punaista joulukakkua, valkeaa jouluista täytekakkua, taatelikakkua tai vaikkapa englantilaista hedelmäkakkua. Kulhoihin naposteltaviksi sopivat pipariset jouluhyrrät, sitrussydämet ja helpot taatelipiparit. Jos jälkiruokatarpeita jää joulun jälkeen yli, voi niistä pappilan joulunjälkeisen hätävaran vaikkapa loppiaiskutsuille. Kurkkaa kaikki joulun jälkiruoat!

Joulukattauksessa vain mielikuvitus on rajana

Joulukattaus on mielikuvituksellisen jouluihmisen leikkikenttä. Kattauksen perinteisimmät värit ovat joulupukinpunainen, havunvihreä ja hohtava kulta ja hopea.

Pöytäliinaksi sopii vaikkapa puhtaan valkoinen juhlaliina. Luonnon ystävä hakee pöytään metsästä kuusenoksia tai käpyjä, kimaltavien koristeita voi lainata joulukuusen koristeista. Joulukukat, kuten joulutähdet, hyasintit ja amaryllis tuovat joulupöytään palan luontoa.

Kauniissa hopeisissa kynttilänjaloissa seisovat kynttilät luovat valoa pimeän illan keskelle. Servietit saavat loistaa kirkkaanpunaisissa sävyissä ja voipa pöytään tuoda nököttämään vaikkapa olkipukin tai tonttuhahmonkin.

Syötävät joulukoristeet lapsenmielisille

Lapsenmielinen kattaa joulupöytään syötäviä joulukoristeita. Kaunis piparitalo kuuluu itseoikeutetusti joulupöydän vakiovarustukseen.

Pipareista saa tosin taiottua muitakin koristeita. Ihania piparitikkareita voi asetella tarjolle mitä hauskimmilla tavoilla. Näyttävä, piparinleivonnan suomenmestaruuden vuonna 2013 voittanut keinuhevonen on superleipojan valinta, kekseliäs piparijoulukalenteri piristää jo ennen jouluaattoa. Hempeät sydänpiparit sopivat paitsi tuliaisiksi, myös joulukodin koristeiksi ja ihanat ikkunapiparit voi ripustaa makeilemaan ikkunanpieliin.

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä