Näin leivot Myllyn Parasta Joulupullaa

Näin leivot Myllyn Parasta Joulupullaa
5dlmaitoa tai laktoositonta maitojuomaa
50ghiivaa
1-2tlsuolaa
2dlsokeria
1rklkardemummaa
1muna
n. 15dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
2dlrusinoita, sukaatteja yms. kuivattuja hedelmiä
n.150g(laktoositonta) voita tai margariinia

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeät rusinat tms. ja rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 min.

MYLLYN PARHAITA PULLAVINKKEJÄ: Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Kuivahiiva vaatii lämpimämmän n. 45-asteisen taikinanesteen. Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat, pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina. Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja. Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu. Vaihtelua pullataikinaan saa lisäämällä siihen esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja hedelmäpaloja tai korvaamalla n. 2 dl jauhoista Myllyn Paras Kauraleseillä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (4)

Kiitos, tein tällä ohjeella aivan mahtavan pullataikinan! Pullat olivat maukkaita, kuohkeita ja pehmeitä :)
Hei - yhtenä jouluna vehnäjauhot olivat vähissä, ja jouduin jatkamaan taikinaa kaikella, mitä kaapista löytyi - laitoin sekaan spelttiä ja ruisjauhoja, ja tein niistä voin ja sokerin kanssa kierrepullia (hedelmänpalat olivat tärkeä osa). Niistä tuli huomattavasti tavallista maukkaampia! Ja hivenen terveellisempiä... Hyvää joulua!
Jouluisia ja kivan näköisiä leivonnaisia.
Joulupullat olivat aika hauskan näköisiä!