Suolaista ja makeaa - trendikästä juhlatarjottavaa

Juhlakakku

Juhlakausi alkaa toukokuussa, vappu ja äitienpäivä starttaavat kauden. Monilla on syntymäpäiväjuhlia, osalla on järjestettävänään valmistujaiset tai ylioppilasjuhlat, ehkä jopa ristiäiset, rippijuhlat, kihlajaiset tai häät. Jos virallisempaa juhlaa ei ole tiedossa, aina voi juhlia ystävien kesken ja tuoda arkeen piristystä. Olipa juhlan aihe mikä tahansa, perinteisesti pöytään katetaan niin ruokaisampaa suolaista, pieniä suupaloja unohtamatta kuin makoisia makeita herkkuja. Usein juhlakakku kruunaa vielä tilaisuuden.

Mansikka-marenkikakkuLisää aiheesta löydät teemasivuiltamme juhlat

Itselleni on karttunut runsaasti kokemusta juhlien järjestämisestä omasta takaa, neljän lapsen äitinä on ollut vuosi toisensa jälkeen aina järjestettävänä jokin juhla: rippijuhla, ylioppilasjuhla, valmistujaiset ja erinäinen määrä syntymäpäiväjuhlia. Olipa jo oman pojan häät, tosin niissä sain olla vain vieraana tarjoilusta stressaamatta. Välillä järjestämissäni juhlissa on tarjottu ruokaa, mutta usein on pärjätty ruokaisalla salaatilla ruokaisien piirakoiden ja muiden ruokaisten pikkusyötävien kanssa.

JuhlapöytäJuhlapöytä

Makeita herkkuja en ole ”tietenkään” unohtanut, sillä vieraille on ollut ilo herkutella juhlissani. Mielestäni juhlia ei tarvitse järjestää terveystrendit edellä, kunhan muistaa huolehtia erikoisruokavalioille omat tarpeelliset tarjottavat. Tosin kaikki kannattaa valmistaa laktoosittomina tai vähintään vähälaktoosisina, niin ei tarvitse huolehtia niin monista eri tarjottavista.

Juhlapöydän makeita herkkujaJuhlapöydän makeita herkkuja

Seuraava juhlatrendi saa olla juhlinta laadukkaasta, herkullisesta, eettisestä ruoasta nauttien ilman stressiä. Olen kerännyt tähän tekemiäni reseptejä, jotka sopivat hyvin tuleviin juhliin. Osan voit valmistaa ajoissa, osa kannattaa tehdä juhlaviikolla ja osa vasta juuri juhlien alla. Pyri siihen, että pyydät juhliisi ainakin yhden auttajan, jolloin sinun ei tarvitse hääriä isäntänä tai emäntänä koko aikaa keittiössä.

Varaa juhliin apuaVaraa juhliin apua

Ruokaisia tarjottavia juhliin ovat trendikkäät ruokaisat piirakat. Ne ovat käteviä, koska voit leipoa piirakat ajoissa pakastimeen ja vain sulattaa ne juhlia edeltävänä yönä. Halutessa näitä piirakoita voi lämmittää ennen esille laittamista. Erilaisia suolaisia ruokaisia piirakoita kannattaa valmistaa reilusti pakastimeen. Näin saat tarvittaessa nopeastikin lisää tarjottavaa, jos tarjottavia menee enemmän kuin arvelit. Näin kävi esimerkiksi meillä nuorimman poikani ylioppilasjuhlissa, nälkäisiä kavereita tulikin juhlailtaa kohti enemmän kuin osasimme odottaa. Onneksi oli piirakoita pakastimessa!

Yo-juhlat, vielä löytyi pakastimesta tarjottavaaYo-juhlat, vielä löytyi pakastimesta tarjottavaa

Kevään herkullisin piirakkatäyte syntyy pehmeästä, lempeän makuisesta Ricotta-juustosta ja vihreästä parsasta, sillä niiden maut sopivat hienosti yhteen. Leivo vielä täyteläinen pohja kätevästi Pyöreästä Ruis-Kaura Piirakkataikinasta, niin saat taatusti kehuja tuotoksestasi juhlissa. Katso Parsapiirakka Ruispohjaan -ohje tästä

Parsapiirakka ruispohjaanParsapiirakka ruispohjaan

Ruokaisa broilerpiirakka aasialaisella twistillä on trendikästä tarjottavaa, sillä itämaiset maut ovat tulleet meidän suomalaisten juhlapöytiin asti. Chiliä, currytahnaa, kookosta ja korianteria käyttämällä saat mainion makukombinaatioon, joka vie kielen mennessään. Tämänkin piirakan voit leipoa etukäteen valmiiksi ja paistaa kypsäksi sekä jäähdyttää nopeasti ja sen jälkeen pakastaa odottaman juhlia. Mikäli haluat tarjota piirakan annospaloina, voit leikata piirakan valmiiksi viipaleiksi jo ennen pakastamista. 

Ruokaisa broileripiirakka aasialaisella twistilläRuokaisa broileripiirakka aasialaisella twistillä

Kolmas trendikäs, herkullinen ja samalla vegaaninen ruokaisa piirakkaehdotukseni juhliin on Ruokaisa tomaattipiirakka. Tämä piirakka sisältää runsasproteiinista Myllyn Paras Kaura-härkäpapurouhetta. Se valmistetaan täysjyväkaurasta ja härkäpapurouheesta. Kypsennä piirakan täytettä varten rouhe tomaattimurskan ja kasvisliemikuution kera. Näyttävän ulkonäön saat piirakkaan, kun levität paistamisen puolivälissä piirakan päälle tomaatit leikkauspinta ylöspäin ja kalamata-oliivit kokonaisina. Mielestäni kannattaa käyttää maistuvia kalamata-oliiveja, ei mustia keinotekoisesti värjättyjä oliiveja. 

Ruokaisa tomaattipiirakkaRuokaisa tomaattipiirakka

Laadukas ruokaisa salaatti juhliin syntyy käyttäen hyviä raaka-aineita: maistuvaa pastaa, esim. Pestopastaa, vihreää parsaa tai sokeriherneen palkoja, retiisejä, kevätsipuleja, mansikoita, vesimelonia tai tuoretta ananasta, mozzarellaa, savustettua lohta tai katkarapuja ja monipuolista salaattisekoitusta (esim. punamangoldia, vuonankaalia, tammenlehvää, rucolaa, vihersalaattia) sekä tuoreita yrttejä, esimerkiksi tuoretta tilliä tai basilikaa. Katso, miten valmistat laadukkaan herkullisen Juhlasalaatin edellä kertomistani aineista ja miten teet salaattiin sopivan kastikkeen.

JuhlasalaattiJuhlasalaatti

Toinen vaihtoehto salaatille, varsinkin rakkaudentäyteisiin juhliin, on valmistaa salaatti käyttäen sydänpastaa. Lisäksi tässä salaatissa on kalkkunaleikkelettä, trendikästä fenkolia ja ikisuosittua fetajuustoa. Katso ysjyväpastasalaatin ohje kastikkeineen tästä reseptistä. Reseptin tekemisestä löytyy kokkausvideo, jossa kokkausmuistoja lokakuulta 2013, mukana silloin oli Christina Aaltio ja vielä Riki Sorsa ”I love me” -messuilla.

TäysjyväpastasalaattiTäysjyväpastasalaatti

Cocktailpalat sopivat juhliin ja ovat tällä hetkellä hyvin trendikkäitä. Olen ollut jopa juhlissa, jossa on tarjottu runsaasti pieniä suupaloja, suolaisia ja makeita ja muuta tarjottavaa ei ole tarvittu. Tyttärelleni järjestin valmistujaiset, joissa tarjoilu oli trendikkäästi suolaisia cocktailpaloja ja makeita kakkuja.

Cocktailpaloja ja kakkua juhliinCocktailpaloja ja kakkua juhliin

Nämä seuraavat suolaiset neliöt sopivat mainiosti juhliin, cocktailkutsuille tai illanistujaisiin, sillä näitä maistuvia pikkuherkkuja syntyy kerralla iso määrä, yhdestä annoksesta tulee koko iso uunipellillinen eli noin 40 kpl. Nämä palat voit valmistaa halutessasi etukäteen. Pakasta cocktailpalat tasaisella alusella ja kun palat ovat jäätyneet, pinoa ne pakasteen kestäviin isoihin rasioihin. Cocktailpaloihin tuleva broccoliini on varsiparsakaalia. Se on tavallista parsakaalia pidempää, hoikempaa ja rapsakampaa. Koska broccoliinin varsia ei tarvitse kuoria, sitä on kätevä käyttää juhlaleivonnaisiin. Toki voit käyttää tähän myös vihreää parsaa. Katso Broccoliinineliöt-resepti tästä.

BroccolinineliötBroccoliinineliöt

Toinen tapa valmistaa iso määrä cocktailpaloja on paistaa ensin pohjat. Lehtevät lehtitaikinalevyt paistetaan uunissa ruuduiksi leikattuna, ilman täytteitä, levyjen pinnat voideltuina ja juustoraasteella päällystettyinä. Paistettaessa pohjat kohoavat korkeiksi lehteviksi paloiksi. Pohjat voi valmistaa näin hyvissä ajoin. Yhdestä paketista Myllyn Paras Lehtitaikinaa saat 60 kpl cocktailpaloja. Ennen tarjoilua taikinapalat halkaistaan terävällä veitsellä. Täytteet lisätään juuri ennen tarjoilua halkaistujen taikinapalojen väliin. Tässä resepti näin valmistetuille Pikanteille juustoleivoksille, joissa yhdistyy makea ja suolainen.

Pikantit juustoleivoksetPikantit juustoleivokset

Trendikkäät siemennäkkärit eivät ole vain arjen naposteltavaa, vaan niistä saa loihdittua helpolla pieniä suupaloja juhliin. Kaurainen-siemennäkkäriseoksesta valmistettavaan perusnäkkäriin saat juhlavaa meininkiä sekä uusia makuja ja värejä, kun käytät näkkärinteossa nesteenä juuresmehuja. Mielenkiintoista twistiä näkkäreihin saa myös mausteilla ja yrteillä. Näkkäreiden kanssa voi valmistaa dippikastikkeita tai niiden päälle voi pursottaa levitteitä. Katso Värikkäät siemennäkkärit ideat tästä.

Värikkäät siemennäkkäritVärikkäät siemennäkkärit

Suklaiset pikkuleivät ovat aina trendikkäitä. Valmistat niitä helpolla runsaan määrän tällä vinkillä. Käytä valmista kauramurotaikinaa, lisää siihen tummaa rouhittua suklaata ja tummaa kaakaojauhetta. Muotoile taikinasta pitkiä tankoja ja kierittele tangot kookoshiutaleissa tai mantelirouheessa. Paina tangot sen jälkeen 1 cm korkuisiksi ja noin 3-4 cm levyisiksi pitkiksi pötköiksi uunipellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa. Leikkaa tangot lopuksi kuumina terävällä veitsellä vinoiksi suorakaiteiksi. Kruunaat pikkuleivät valuttamalla niiden päälle sulaa suklaata nauhana. Katso Suklaa-viipalepikkuleivät ohje tästä.

Suklaa-viikunapikkuleivätSuklaa-viikunapikkuleivät

Trendikästä on käyttää vaaleaa piparitaikinaa ympäri vuoden. Vaaleassa piparitaikinassa maistuvat omena, kaneli ja inkivääri. Leivo taikinasta kauniita rinkilöitä. Täytä nämä kypsinä maistuvalla sitrustahnalla. Juhlava tulos syntyy, kun koristelet pikkuleivät huolellisesti ja kauniisti. Käytä koristeluun valmiita koristeeksi myytäviä kukkia tai kasvata kukkia itse puutarhassa syötäviksi. Trendikästä on käyttää koristeluun luonnonyrttien kukkia, esimerkiksi syötäväksi sopivien kasvien keväisiä kukintoja tai kesällä ruiskaunokin, orvokin, apilan, voikukan tai maitohorsman kukkien terälehtiä. Katso idea tarkemmin tästä: Juhlien kukkapikkuleivät

Juhlien kukkapikkuleivätJuhlien kukkapikkuleivät

Kakut kuuluvat juhliin. Klassisimmillaan ne ovat kermakakkuja, mutta trendikkäämpää on tarjota useampi erilainen kakku juhlissa. Vieraat voivat näin valita juuri sitä, mikä eniten houkuttaa. Yksi valintani on neliönmallinen Britakakku, joka on tässä leivottu vaaleanpunaiseksi. Halutessasi voit toki valita muunkin värin pienellä määrällä karamelliväriä, voit valmistaa vaikkapa vaaleansinisen britakakun, silloin marjoiksi sopivat mustikat. Katso Pinkki Britakakku -ohje vadelmahillolla ja vadelmilla tästä.

Pinkki BritakakkuPinkki Britankakku

Toinen kakkuvalintani on suklaakakku yksinkertaisesti siitä syystä, että aina kun minulla on ollut useampia kakkuja pöydässä tarjolla, suklaakakku loppuu ensimmäisenä. Se on siis selvästikin trendikäs aina. Tämä ohje on ihanan Suklainen Jenkkikakku, joka on mutakakun ja fudgen suloinen sekoitus. Älä paista tätä pohjataikinaa liikaa, jolloin kakku jää sisältä pehmeäksi eli fudgemaiseksi rakenteeltaan. Pohjan voit valmistaa etukäteen ja pakastaa. Kuorrutus kannattaa tehdä vasta lähempänä tarjoilua. Marjat voi laittaa kakun päälle tai tarjoilla erikseen tai kakun voi tarjoilla ilman marjoja.Suklainen JenkkikakkuSuklainen Jenkkikakku

Katso myös ajan hermolla oleva Vegaaninen suklaamoussekakku -resepti. Suunnittelemani täytekakku on ihanan suklainen ilman eläinperäisiä raaka-aineita. 

Vegaaninen suklaamoussekakkuVegaaninen suklaamoussekakku

Juustokakut ovat trendikkäitä myös juhlapöydissä. Monivaiheiset juustokakut ovat hieman työläämpiä valmistaa, mutta onneksi juustokakkuja voi leipoa ajoissa ja pakastaa kakut odottamaan juhlahetkeä. Kakkujen sulatus tulee tehdä mieluiten hitaasti viileässä valmiiksi tarjoilualustalle siirrettynä. Tämä Mangojuustokakku on ihanan raikas, ja kaunis koristelu tekee siitä vielä juhlavamman. Testaa mangojuustokakun reseptiä ja ihastu!

Voit valmistaa edellä mainitusta juustokakusta version marjoilla, korvaa mango esimerkiksi vadelma- tai mansikkasoseella. Käytä tällöin punaista mehua mangoliemen tilalla. Mikäli marjasose on hyvin löysää, siis esimerkiksi itse marjoista ilman hyydykettä tehtyä sosetta, lisää ohjeen täytteeseen enemmän liivatetta. Koristele marjajuustokakku kauniisti marjoilla ja tuoreilla yrteillä.

MangojuustokakkuMangojuustokakku

Tässä lopuksi suunnittelemani muistilista juhlien järjestäjille. Valitse listalta ne, mitkä koet omiin juhliisi tärkeäksi.

Juhlatarjottavien määriä:

 • Pasta-, riisi- tai suurimopohjaista ruokaisaa salaattia tarvitaan lisäkkeenä 1 dl/hlö, jos pöydässä on paljon muuta syötävää ja 2–3 dl/ hlö, jos pöydässä ei ole kovin paljoa muuta syötävää.
 • Keittoa on hyvä olla 3–4 dl/hlö.
 • Karjalan- tai riisipiirakoita varataan 1 kpl/hlö + munavoita 1 rkl/hlö.
 • Pasteijoita varataan 1 kpl/hlö, helppoja kun käytät paistovalmiita pakasteita.
 • 1 litran pullataikinasta syntyy 50–60 pikkupullaa, 3 dl:n pullataikinasta tulee pellillinen pullapohjaista piirakka, josta palat riittävät 25-30:lle.
 • Itse leivotulle pullalle helpompi vaihtoehto on varata kypsiä tai paistovalmiita pakastepullia tai korvapuusteja 1 kpl/hlö.
 • Varaa makeaa ja suolaista piirakkaa. Pyöreästä piirakasta, jonka halkaisija on 25–30 cm, saat 10–15 palaa vuoan koosta riippuen, uunipannullisesta tulee 20–25 piirakkapalaa.
 • Pikkuleipiä tarvitaan 1 kpl /laatu /hlö, mikäli leivot ne pakastetaikinasta, yhdestä n. 400 g:n paketista syntyy 30–40 pikkuleipää.
 • Isosta kuivakakusta (1½ l vuokaan leivottuna) saa noin 25 viipaletta.
 • Neljän munan täytekakku riittää 10–12:lle, kuuden munan täytekakku riittää n. 15:lle, kääretorttulevyistä tehtävä 4+ 4+ 4 munan kakku (jokaisessa kääretorttulevyssä 4 munaa) riittää n. 30:lle.
 • Kirjoita laktoositon, gluteeniton ja diabetes –vaihtoehdot ja merkitse ne lapuin.

JuhlakakkuJuhlakakku

Juomien määriä:

 • Alkumaljaa varten tarvitaan 1–1,2 dl kuohuviiniä tai boolia/hlö eli pullosta riittää 6–8 lasiin, kannattaa muistaa myös alkoholiton vaihtoehto!
 • Kahvia / teetä tarvitaan 2 kuppia vierasta kohden, ½ kg:sta kahvia tulee n. 50 kuppia kahvia (ei mukia!), teelehtiä riittää 1 keskikokoisesta paketista n. 50:lle. Toki voit varata kiehuvaa vettä ja teepussin jokaiselle.
 • Sokeria tarvitaan n. 100 g 20:lle, makeutusaine vaihtoehto on hyvä olla esillä.
 • Kahvikermaa tarvitaan n. 2 dl ja maitoa n. 4 dl 20:lle, varaa ne laktoosittomina.
 • Lapsille ja nuorille varataan mehuja tai virvokkeita n. 4 dl/hlö, mikäli näitä menee myös kahvin kanssa esimerkiksi lämpimänä päivänä, enempikin menee helpolla – kannattaa tehdä laimeita janojuomia kesällä!
 • Juhliin tulee varata myös jäävettä ja muistaa hankkia juomille kannut ja jäät.

 

Raparperimehua juhliinRaparperimehuja juhliin

Muuta muistettavaa:

 • Lähetä kutsut ajoissa, laita vp, jos haluat tietää vieraiden määrän.
 • Mieti ruuanvalmistus ja tarjoiluastiat ajoissa, mieti myös juomien lasit ja kahvikupit.
 • Varaa pöydät, tuolit –suunnittele myös, miten katat pöydät kauniisti.
 • Varaa pöytäliinat, kukat ja muut somisteet.
 • Servietit, varaa jokaiselle vieraalle 1 kpl/1 ruokailulaji + sotkuja varten extraa.
 • Muista varata myös vaatenaulakot ja ripustimet.

 

Ihania ja ikimuistoisia juhlia kaikille!

KesäjuhlaaKesäjuhlaa

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

Plain text

 • Et voi lisätä HTML-tageja.
 • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
 • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.