Loihdi herkkuja lehtevistä taikinoista joulunaikaan

Tässä 10 herkullista lehtevää suolaista tarjottavaa:
- Cocktailpalat glögin kanssa
- Pikkusuolaiset hyrrät
- Sinivalkoiset Cocktailpalat
- Lehtevät suolaiset sydämet
- Joulubruchetat
- Kinkkusarvet
- Suolaiset kampapasteijat
- Voitaikinaruusut salamilla ja luumulla
- Savuporo Briochit
- Katkarapuvoileipäkakku
Moniin koteihin ostetaan eniten lehteviä taikinoita juuri joulun aikaan. Kunnia tästä kuuluu joulun suosituimmalle leivonnaiselle, joulutortulle. Myllyn Paras arvioi, että suomalaiset syövät keskimäärin noin 18 torttua vuodessa (v. 2020), käytännössä joulusesongin aikaan. Joulutorttujen leivonta on superhelppoa valmiista taikinalevyistä taitellen - muistathan laittaa hillon tähtitortun sakaroiden päälle, jotta ne pysyvät paistettaessa alhaalla.
Nykyajan joulutortut muuntautuvat moneen, sillä ne voivat suolaisia herkkuja, kauniisti muotoituja luomuksia tai perinteisiä luumuhillotäytteisiä tähtitorttuja. Ja vaikka puhutaan hillosta, kyseessä on marmeladi, sillä vain se on paistonkestävää.
Tässä 10 herkullista joulutorttuvinkkiä:
- Chilihärkä-tähtitortut
- Nyhtökaura-joulutortut
- Juuresjoulutortut
- Lumihiutaletortut vegaanisella suolaisella täytteellä
- Makoisat joulutortut
- Parhaat joulutortut
- Mini Taateli joulutortut
- Lumihiutaletortut
- Nutellatortut
- Enkeli joulutortut rommiluumutäytteellä
Katso lisäksi ideoita joulutorttujen erilaisille taittelumalleille tästä.
Lehteviä taikinoita voi toki leipoa itse. Se vaatii vähintään aikaa, mutta mieluummin myös perehtyneisyyttä asiaan, tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Valmistettaessa lehteviä voi- tai lehtitaikinoita niihin ei käytetä kohotusaineita, vaan lehtevyys syntyy kerroksittain kaulituista hyvin ohuista rasva- ja taikinakerroksista, joita muodostuu kymmeniä taiteltaessa kerroksia. Kaaviloidussa taikinassa jauhojen tulee olla kylmiä, ja rasvan huoneenlämpöistä vähän viileämpää (+15–18 °C), jotta se voidaan kaulia taikinan väliin ilman, että rasva imeytyy taikinaan. Kaavilointirasvoista margariini on helpompaa käyttää kuin voi, joka on herkempi lämpötilaeroille. Leivonnaisten taikinakerrokset kohoavat kauniisti, kun paistolämpötila on riittävän korkea (noin 225 °C). Liian matalassa lämpötilassa taikinakerroksista ei tule lehteviä ja liian korkeassa lämpötilassa pinta tummuu eikä taikina ehdi kypsyä. Viineri- ja croissanttaikinaan lisätään hiivaa, joka tehostaa kohotusta ja antaa käymisen kautta makua leivonnaisille.
Koska taikinan lehtevän taikinan leivonnassa on paljon vaivaa, kannatta perehtyä valmiiksi kaaviloitujen pakastetaikinoiden valikoimiin. Voitaikina on nimensä mukaisesti voilla leivottu ja maku on voin ansiosta runsas. Lehti- ja torttutaikina ovat kasvimargariinilla leivottuja. Myllyn Paras Lehtevä Kaurataikina on lehtevä kasvimargariinipohjainen taikina, joka sisältää yli 8 % kauraa. Pakastetaikinoiden lehtevä rakenne syntyy koneellisessa kaulinnassa, jossa taikinaan kaulitaan yli sata kerrosta. Saatavilla on myös Myllyn Paras Wienertaikinaa, joka on voilla leivottu lehtevä taikina, joka sisältää hiivaa, munaa ja sokeria. Taikinasta on helppo leipoa herkulliset viinerit pakkauksen ohjeilla.
Löydät tästä jouluisen viinerireseptin ja muita makeita lehteviä jouluherkkuja (10):
- Viinerit viikuna-vaniljatäytteellä
- Viinerit Vihreitä kuulia -marmeladilla
- Kanapeet
- Taateli-valkosuklaiset joulutortut leivoksina
- Lakka-mascarponetähdet
- Chili-suklaamoussesydämet
- Lakritsitäytteiset kukkatortut
- Mummo Ankan joulutortut
- Joulutaskut karpalo-valkosuklaamoussella
- Vihreä kuula -joulutortut ja muut karkkitortut
Superlehtevä tulos syntyy filotaikinasta, josta voi loihtia kaikkein lehtevimmät herkut, erilaiset suolaiset ja makeat piirakat, nyytit, rullat ja leivokset. Myllyn Paras Filotaikinaa on saatavilla pakasteena pitkulaisessa pakkauksessa, joka sisältää paperinohuita filotaikinalevyjä rullattuina. Jokainen filotaikinalevy voidellaan yksitellen kauttaaltaan öljyllä tai voilla. Kun valmistetaan filotaikinaherkkuja, tulee olla tarkkana, ettei ohut taikina pääse kuivumaan.
Tässä 5 filotaikinaherkkua, jotka sopivat jouluun:
- Sienistruudeli
- Suolaiset filotaikinanyytit
- Nutellasikarit
- Filokupit mustikka-sitrusvaahdolla
- Tuhatlehtikakku
Mukavia jouluisia leivontahetkiä!
Kommentteja ja keskustelua