Näillä ohjeilla onnistut piirakan leipomisessa

Marjapiirakka

Erilaiset piirakat ovat herkullisia tarjottavia niin suolaisina kuin makeinakin. Täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. Mitään salatiedettä piirakoiden leipominen ei suinkaan ole, mutta muutamaan asiaan on hyvä kiinnittää huomiota, jotta lopputulos olisi herkullinen.

Niin suolaiset kuin makeatkin piirakat ovat hyviä lisukkeita tarjottavaksi tai pikku nälkään syötäviksi sellaisinaan. Pohjan voi valmistaa itse, tai säästää aikaa ja vaivaa nappaamalla pakastealtaasta valmiin taikinan. Pohja valitaan sen mukaan, minkälaista makua piirakkaan halutaan ja mitä siihen laitetaan päälle. Piirakkapohjia löytyy jokaiseen makuun, esimerkiksi kauramuro-, lehti- ja voitaikina.

– Jos haluaa kevyempää, kannattaa valita hiivapohjainen taikina. Murotaikinasta tulee puolestaan erittäin täyteläinen. Pohjataikinaan voi myös sekoittaa esimerkiksi tilkan piimää, kotitalousopettaja Arja Elina Laine vinkkaa.

Mikäli haluaa valmistaa pohjan alusta alkaen itse, on oltava tarkkana mittojen kanssa. Jos jauhoja ja muita aineksia lisäilee summamutikassa, ollaan vaaravyöhykkeellä. Pohjasta saattaa tulla helposti liian kuiva, jos jauhoja on liikaa suhteessa muihin aineksiin.

– Täytyy katsoa tarkkaan, että desilitrassa jauhoja on tasan desilitra. Jauhomitta ei saa olla kukkurallaan eikä myöskään vajaa.

Tärkein neuvo piirakkaa leipoessa on siis seurata leivontaohjetta.

– Leipomisessa ohjeen noudattaminen on paljon tärkeämpää kuin ruoanlaitossa, jossa soveltaminen ja suurpiirteisyys ovat paljon sallittavimpia, Laine neuvoo.

Täytteet satokauden mukaan

Piirakkavuoka täytyy aina voidella hyvin, minkä lisäksi se kannattaa jauhottaa, jotta pohja irtoaa vuoasta paremmin. Teflon- tai silikonivuokaa käyttäessä ei tosin tarvitse murehtia voitelusta.

– Korppujauhot, erilaiset leseet sekä mannaryynit käyvät hyvin jauhottamiseen, mutta kannattaa valita käytettävän leseen laatu piirakan maun mukaan. Lähes mitkä ainekset tahansa sopivat piirakkatäytteeksi niin makeaan kuin suolaiseen piirakkaan. Suurin rajoittaja lienee leipojan mielikuvitus. Täytteen voi valita satokauden mukaan: kesällä ensin mansikkaa, myöhemmin mustikkaa ja vadelmaa. Syksymmällä on sitten herkullisten rapupiiraiden vuoro.

– Mansikkaa ei kannata laittaa uuniin, mutta muut marjat oikeastaan voi laittaa. Mansikan kanssa piirakan päälle voi vatkata vaikka rahkavaahdon.

Yleensä suosituimmat piirasmaut ovat Laineen mukaan melko perinteisiä. Muotivirtauksia kuitenkin on.

– Viime aikoina suosittua on ollut suolaisissa piiraissa latva-artisokan käyttö sekä erilaisten siementen, esimerkiksi pinjansiementen, lisääminen täytteeseen. Makeissa piirakoissa kirsikka on puolestaan elegantti täyte.

Täytteen määrän kanssa on oltava tarkkana, sillä täytettä on oltava sopivasti – ei liikaa eikä liian vähän. Piirakka voi helposti epäonnistua, jos täyte on liian vetinen.

– Hyvä kikka on esimerkiksi leivittää vetisiä mustikoita jauhoissa, mikä sitoo nestettä.

Laine suosittelee esimerkiksi oman herkkunsa suppilovahveropiirakan sienien paistamista pannulla ennen piirakan täyttämistä. Siten sienistä haihtuu nestettä ja täyte ei kostuta pohjaa liikaa.

Oikeanlaisella vuoalla kypsä pohja

Kun piirakka on valmis uuniin, paistetaan se joko uunin ala- tai keskitasolla, riippuen täytteestä ja pohjasta. Jokainen uuni paistaa hiukan eri tavalla, joten oman uunin kanssa on hyvä olla tuttu. Ohjeeseen ei kannata luottaa sokeana, jos oman uunin paistotaso onkin alhaisempi. Pohja voi jäädä helposti uunissa liian raa’aksi. Helpoiten pohjan saa paistettua kypsäksi alumiinisessa vuoassa, sillä se johtaa lämpöä. Erilaiset pinnoitetut vuoat ovat myös hyviä. Paksut keraamiset ja lasiset vuoat ovat haasteellisempia, sillä niissä pohja ei kypsy yhtä hyvin.

– Kannattaa esipaistaa pohja, Laine neuvoo.

Leipomalla erikokoisia piiraita saadaan vaihtelua. Savela vinkkaa, että toisinaan voi tehdä vaikka ihan pieniä suupalapiirakoita, joita tarjoillaan usein kahviloissa. Piirakan voi leipoa myös pelkälle uunipellille. Nyrkkisääntönä on, että yhdestä uunipellillisestä tulee noin 25 palaa tarjottavaa. Parhaimmillaan makea piirakka on, kun sen leipoo iltapäivällä ja tarjoilee illalla. Piiraan tai pohjan paiston voi kuitenkin tehdä vieraita varten edellisenä päivänäkin valmiiksi, jotta välttyy viime hetken kiireeltä.

5 vinkkiä onnistumiseen
1. Valitse oikeanlainen pohja. Jos teet hiivataikinapohjan itse, varmista tuore/kuivahiivan tarvitsema oikea nesteen lämpötila. Huomioi myös muiden aineiden vaatimukset, esimerkiksi sooda tarvitsee seurakseen hapanta, leivinjauhe ei kestä lämmintä nestettä.
2. Jos piirakan täyte on kostea, esipaista pohja. Silloin pohjakin kypsyy varmasti.
3. Tee mieleinen täyte, varo ettei siitä tule liian kosteaa.
4. Paista piirakka uunin ala- tai keskitasolla sopivassa lämpötilassa.

Tuote:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.