Joulutorttujen taittelu – parhaat ohjeet ja ideat
Joulutorttu – klassikko, joka taipuu moneen muotoon
Joulutortut ovat yksi joulun rakastetuimmista leivonnaisista. Perinteinen tähtitorttu on tuttu näky, mutta tänä vuonna voit yllättää perheen ja ystävät kokeilemalla uusia muotoja. Taittelutapa vaikuttaa ulkonäön lisäksi siihen, miten täyte pysyy paikoillaan ja kuinka kauniisti torttu kypsyy.
Näin aloitat joulutorttujen valmistuksen
- 1 pkt Myllyn Paras Torttutaikina, Lehtitaikina tai Voitaikina (500 g)
- noin 2 dl paistonkestävää marmeladia tai hilloa
- tomusokeria viimeistelyyn
- Sulata torttutaikinalevyt leivinpaperilla noin 15 minuutin ajan.
- Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan.
- Taittele haluamasi muoto ohjeiden mukaan. Katso kuvat alta tai video taitteluista artikkelin lopusta.
- Lisää täyte ja paista 225 °C uunissa 12–15 minuutin ajan, kunnes tortut ovat kullanruskeita.
Joulutorttujen eri taittelumuodot – vaiheittaiset ohjeet
1. Tähtitorttu (klassikko)
Leikkaa jokaisesta kulmasta viillot neliskanttisen torttulevyn keskiosaa kohden. Jätä kuitenkin viiltokohdat keskeltä yhteen. Taita joka toinen kulma tortun keskelle kiinni.
2. Timanttitorttu
Leikkaa viillot jokaiseen torttulevyn sivuun, hieman sisäänpäin levenevästi. Käännä jokainen leikattu kulma seuraavalle sivulle viiltokohdan viereen. Näin saat kauniin, hieman kukkaa muistuttavan timanttitortun.
3. Jouluruusu
Leikkaa torttulevyn jokaisen sivun keskelle viillot kohti tortun keskiosaa. Käännä torttulevyn kulmat keskelle ja paina ne hyvin kiinni. Nipistä jokainen sivu yhteen painamalla sivun leikatut reunat toisiinsa kiinni, kukan terälehdeksi. Purista kulmat hyvin yhteen ja paina vielä tortun keskeltä liitoskohta kiinni.
4. Ruututorttu
Taita neliskanttinen torttulevy kulmittain kolmioksi. Leikkaa molempiin reunoihin pitkät viillot kohti kolmion terävää kärkeä. Jätä viillot kuitenkin vajaiksi, jotta torttu pysyy yhtenäisenä. Avaa taikinalevy ja ota irtileikatuista kulmista kiinni. Pujota toinen kulma toisen ali ja paina kulmat vastakkaisiin kulmiin kiinni.
5. Kukkatorttu
Taita neliskanttinen torttulevy kulmittain kolmioksi. Leikkaa pitkän sivun molempiin reunoihin viillot (noin 3 cm). Avaa torttu ja taita se toiseen suuntaan kolmioksi. Leikkaa samalla tavoin viillot (noin 3 cm) myös näin päin pitkän sivun reunoihin. Avaa torttu ja yhdistä vastakkaiset kulmat keskelle torttua ja tee sama vielä toisille vastakkaisille kulmille. Paina kaikki kulmat hyvin yhteen.
Vinkit täydellisiin joulutorttuihin
- Jossain muodoissa voi olla helpompaa käyttää jopa hieman kohmeista torttutaikinaa.
- Voit käyttää viiltojen tekemiseen saksia, veistä tai taikinapyörää.
- Voit tarvittaessa hieman kostuttaa liitoskohtia pienellä määrällä vettä, jolloin ne tarttuvat paremmin kiinni toisiinsa.
- Voit voidella tortut kananmunalla ennen paistoa kauniin kiillon saamiseksi.
- Täyte tukee saumakohtia – lisää marmeladi taittelun jälkeen.
- Voit paistaa tortut myös ilman täytettä ja täyttää ne jäähtyneinä.
Inspiroidu ja jaa omat luomuksesi
Mikä näistä muodoista on sinun suosikkisi? Kokeile rohkeasti ja jaa kuvat somessa tunnisteella #MyllynParas!
Kommentteja ja keskustelua