Kuinka itse tehdystä leivästä kuohkeaa?

Kuinka itse tehdystä leivästä kuohkeaa

Olen yrittänyt leipoa hiivaleipää itse. Valmistin leivät Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoista(tumma)ohjeen mukaan, mutta leivistä ei tule kuin n.10 cm läpimitaltaan. Rakenne ja maku on hyvä, mutta kuinka saisin leivät ”kaupan ”kokoisiksi?

Itse leivotusta leivästä ei tule yhtä pulleaa kuin kaupan leivästä, koska itse leivottaessa ei käytetä mitään lisäaineita. Kaupan vaaleissa leivissä on lähes poikkeuksetta emulgointiaineita yms. apuaineita, jotta leivästä tulee kuohkea.

Itse leivottaessa pelkkä valkoinen vehnäjauho tuo kuohkeimman tuloksen. Mitä kuitupitoisempia/tummempia jauhoja käytetään ilman lisäaineita, sitä tiiviimpiä leivistä tulee.
Tässä muutamia vinkkejä, joilla hiivalievistä saisi mahdollisimman kuohkeita:

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
  • Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45-asteisen taikinanesteen.
  • Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat leivät.
  • Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • Kohota huolellisesti! Hyvä kohotuspaikka on esim. keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
Tuote:

Artikkelin kirjoittaja

Kuluttajaneuvonta

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.